Iroko – wood of claims with particular reliability and great durability

This is awood originating from the African continent και φύεται σε τροπικά δάση  κυρίως στη δυτική και κεντρική Αφρική. Είναι δένδρο ευθύκορμο πλατύφυλλο και πολύ όμορφο. Τα δένδρα ιρόκο φτάνουν σε ύψος έως 40 μέτρα και σε μεγάλες διαμέτρους που προσεγγίζουν τα 280 cm. Ανήκει στην οικογένεια των δένδρων ΙΡΟΚΟ MILICIA. Μεγάλα δάση από ιρόκο βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Καμερούν, τη Ζάμπια, την Νιγηρία την Μοζαμβίκη, την Αγκόλα, το Ζαΐρ κλπ.

The iroko is a wood of great strengthσε πολύ δύσκολες χρήσεις και πολλοί συγκρίνουν τις εξαιρετικές ιδιότητες του, με το ξύλο τικ που είναι ένα ξύλο, το οποίο φύεται στην Νοτιοανατολική Ασία (και ειδικότερα στην Βιρμανία, Ιάβα, Βορνέο, Ινδονησία, Σρι Λάνκα αλλά και στην Ινδία). Ο χαρακτηρισμός του ιρόκο σαν Αφρικανικό τηκ δεν θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής γιατί δεν έχει καμία σχέση με την οικογένεια των ξύλων τηκ. Ως ξύλο τηκ της Αφρικής αναφέρεται το AFROMOSIA γιατί τα νερά του πλησιάζουν τα νερά και τις αποχρώσεις του τηκ, παρότι υστερεί ποιοτικά σε σχέση με τις υψηλές αντοχές του τηκ Βιρμανίας.  

The iroko is hardwood που έχει βάρος, όταν είναι στεγνό περίπου 650 kg/ m3 ενώ η σκληρότητα του είναι 3,5 kg/mm2 και μέση πυκνότητα του περίπου 0.65cm2. Θεωρείται από τα καλύτερα τροπικά ξύλα. Είναι ένα ξύλο ιδιαίτερα ανθεκτικό στην σήψη, την προσβολή εντόμων και τερμιτών , στις υγρασίες κλπ.  Είναι σταθερό και πολύ ανθεκτικό αλλά και αρκετά εύχρηστο, με καλές αντοχές σε στατική κάμψη καθώς και σε θλίψη.

In addition, it is wood that has increasedphotosensitivity, a fact which is due tocolor changeτου από ανοιχτόχρωμο κίτρινο –χρυσαφί- ανοικτό καφέ σε σκούρο καφέ όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους ή σε χώρους με πολύ μεγάλη φωτεινότητα. Η αλλαγή του χρώματος του, δηλαδή όταν σκουραίνει, φυσικά δεν επηρεάζει σε τίποτα τις αντοχές του και δεν μειώνει τις εξαιρετικές ιδιότητες του. Το ιρόκο είναι ξύλο που βιδώνεται με επιτυχία, ανταποκρίνεται καλά στο τρύπημα, μπορεί εύκολα να συγκολληθεί και να βαφεί ή να λουστραρισθεί με αξιοπιστία.

ξύλο Ιρόκο Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο Πάτρα Ακράτα

Το ιρόκο πλανίζεται, τορνάρεται και κόβεται με καλά εργαλεία έτσι ώστε να πετύχουμε ένα τέλειο φινίρισμα, στο τελικό προϊόν. Το ιρόκο είναι ξύλο κατάλληλο για κάθε εξωτερική και εσωτερική χρήση. Στους εξωτερικούς χώρους είναι κατάλληλο για ξύλινα κουφώματα, εξώπορτες, αυλόπορτες, στέγαστρα, πέργκολες, πάτωμα εξωτερικών χώρων ντεκ, κολώνες, ντεκ περιφράξεων, ξύλινες σκάλες εξωτερικών χώρων, ξυλεία που χρησιμοποιείται σε πισίνες, αυλές κλπ. Το ιρόκο είναι ξύλο απόλυτα κατάλληλο και για αυτό το προτιμούν ιδιαίτερα σε ναυπηγικές χρήσεις. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ship constructions, shipyardsships,construction of port facilities(platforms at sea, port docks, in boat marinas, etc.).

Σε πολλές ναυπηγικές χρήσεις καθώς και σε χρήσεις πολλών κατασκευών εξωτερικών χώρων, τόσο σε παραθαλάσσιες όσο και σε ορεινές περιοχές, το ιρόκο είναι το ξύλο που κυρίως υποκαθιστά το τηκ. Αυτό οφείλεται στην πολύ ανταγωνιστικότερη τιμή του ιρόκο σε σχέση με το τηκ που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει συνεχώς η τιμή του, λόγω  των σοβαρών περιορισμών στην προσφορά του.

Indoors the iroko is used insolid floor construction, furniture, wall and ceiling decorations and coverings, workbenches, etc. The great durability of iroko floors, which have been used in our country for over 70 years with absolute success, is well-known in the construction industry and recognized by the general public.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ μασίφ ξυλεία ΙΡΟΚΟ, Αίγιο, Πάτρα, Κόρινθος

Σε πολλές κατοικίες, χώρους εστίασης, καταστήματα κλπ. υπάρχουν τοποθετημένα από πολλές δεκαετίες πατώματα ιρόκο, τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση έως τις μέρες μας. Παρότι, έχουν περάσει πολλά χρόνια και με έντονη καθημερινή χρήση τα μασίφ πατώματα ιρόκο, τόσο ισόβενα όσο και φαρδύβενα, δείχνουν σε όλους την ποιότητα και  την αξία τους, την θαλπωρή τους και την ομορφιά τους.

For many decades, withexcellent aesthetic resultsand long-term endurance, iroko woods have been used in solid wooden interior stairs (treads, railings, etc.) as well as in concrete or iron construction interior staircase linings.

In recent years, with great success, iroko wood has been used many times in decorative and architectural elements of exterior cladding of buildings, shops, houses, etc.

Always theiroko timber like any other kind of timber, both for external and internal use, should be maintained with the appropriate impregnation varnish, wood preservative, etc. Our company with its long experience insolid wood, considers that its productsBONDEX Denmark είναι τα πιο κατάλληλα βερνίκια εμποτισμού συντηρητικά ξύλου που προστατεύουν και εξασφαλίζουν κάθε ξύλινη κατασκευή. Είναι προϊόντα κορυφαίας  ποιότητας που παράγονται από την εταιρεία με ιδιαίτερη εξειδίκευση τόσο στην συντήρηση όσο και στην προστασία, θεραπεία και διακόσμηση κάθε είδους ξύλου.

Το ιρόκο είναι ξύλο αρκετά δημοφιλές γιατί είναι πολύ αξιόπιστο και ανθεκτικό. Λόγω της φυσικής μορφής των κορμών του, το ιρόκο έχει πολύ μεγάλες διαμέτρους και ιδιαίτερα μεγάλα μήκη, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν διαθέσιμες στην επιχείρηση μας πλάκες ιρόκο ξεφαρδισμένες σε μεγάλα πλάτη ( φαρδυά μαδέρια – πλάκες ) και σε μεγάλα μήκη ( μακρυά ξύλα ). Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό πλεονέκτημα για τους κατασκευαστές, καθώς τους διευκολύνει πολύ στις εργασίες τους.

In our businesswe always choose iroko dryer woodextra quality unrolled, carefully stored in closed storage areas. The usual thicknesses of iroko available are 25mm/40mm/50mm/65mm/80mm etc.

Τα μήκη και τα πλάτη του ιρόκο υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία. Τα πατώματα ιρόκο που προσφέρει η επιχείρηση μας τόσο σε ισόβενα όσο και σε φαρδύβενα είναι έξτρα ποιότητας και υπάρχουν σε πολλά πλάτη τόσο φαρδυά όσο και στενά καθώς και σε πολλά μήκη ( κοντά και μακρυά) ανάλογα με την επιλογή του πελάτη.      

Scroll to Top