Πρόκειται για ένα ξύλο που προέρχεται από την Αφρικανική ήπειρο και φύεται σε τροπικά δάση  κυρίως στη δυτική και κεντρική Αφρική. Είναι δένδρο ευθύκορμο πλατύφυλλο και πολύ όμορφο. Τα δένδρα ιρόκο φτάνουν σε ύψος έως 40 μέτρα και σε μεγάλες διαμέτρους που προσεγγίζουν τα 280 cm. Ανήκει στην οικογένεια των δένδρων ΙΡΟΚΟ MILICIA. Μεγάλα δάση από ιρόκο βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Καμερούν, τη Ζάμπια, την Νιγηρία την Μοζαμβίκη, την Αγκόλα, το Ζαΐρ κλπ.

Το ιρoκο είναι ξύλο, μεγάλων αντοχών σε πολύ δύσκολες χρήσεις και πολλοί συγκρίνουν τις εξαιρετικές ιδιότητες του, με το ξύλο τικ που είναι ένα ξύλο, το οποίο φύεται στην Νοτιοανατολική Ασία (και ειδικότερα στην Βιρμανία, Ιάβα, Βορνέο, Ινδονησία, Σρι Λάνκα αλλά και στην Ινδία). Ο χαρακτηρισμός του ιρόκο σαν Αφρικανικό τηκ δεν θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχής γιατί δεν έχει καμία σχέση με την οικογένεια των ξύλων τηκ. Ως ξύλο τηκ της Αφρικής αναφέρεται το AFROMOSIA γιατί τα νερά του πλησιάζουν τα νερά και τις αποχρώσεις του τηκ, παρότι υστερεί ποιοτικά σε σχέση με τις υψηλές αντοχές του τηκ Βιρμανίας.  

Το ιρόκο είναι σκληρό ξύλο που έχει βάρος, όταν είναι στεγνό περίπου 650 kg/ m3 ενώ η σκληρότητα του είναι 3,5 kg/mm2 και μέση πυκνότητα του περίπου 0.65cm2. Θεωρείται από τα καλύτερα τροπικά ξύλα. Είναι ένα ξύλο ιδιαίτερα ανθεκτικό στην σήψη, την προσβολή εντόμων και τερμιτών , στις υγρασίες κλπ.  Είναι σταθερό και πολύ ανθεκτικό αλλά και αρκετά εύχρηστο, με καλές αντοχές σε στατική κάμψη καθώς και σε θλίψη.

Επιπλέον, είναι ξύλο που έχει αυξημένη φωτοευαισθησία, γεγονός στο οποίο οφείλεται η αλλαγή του χρώματος του από ανοιχτόχρωμο κίτρινο –χρυσαφί- ανοικτό καφέ σε σκούρο καφέ όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους ή σε χώρους με πολύ μεγάλη φωτεινότητα. Η αλλαγή του χρώματος του, δηλαδή όταν σκουραίνει, φυσικά δεν επηρεάζει σε τίποτα τις αντοχές του και δεν μειώνει τις εξαιρετικές ιδιότητες του. Το ιρόκο είναι ξύλο που βιδώνεται με επιτυχία, ανταποκρίνεται καλά στο τρύπημα, μπορεί εύκολα να συγκολληθεί και να βαφεί ή να λουστραρισθεί με αξιοπιστία.

ξύλο Ιρόκο Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο Πάτρα Ακράτα

Το ιρόκο πλανίζεται, τορνάρεται και κόβεται με καλά εργαλεία έτσι ώστε να πετύχουμε ένα τέλειο φινίρισμα, στο τελικό προϊόν. Το ιρόκο είναι ξύλο κατάλληλο για κάθε εξωτερική και εσωτερική χρήση. Στους εξωτερικούς χώρους είναι κατάλληλο για ξύλινα κουφώματα, εξώπορτες, αυλόπορτες, στέγαστρα, πέργκολες, πάτωμα εξωτερικών χώρων ντεκ, κολώνες, ντεκ περιφράξεων, ξύλινες σκάλες εξωτερικών χώρων, ξυλεία που χρησιμοποιείται σε πισίνες, αυλές κλπ. Το ιρόκο είναι ξύλο απόλυτα κατάλληλο και για αυτό το προτιμούν ιδιαίτερα σε ναυπηγικές χρήσεις. Χρησιμοποιείται ευρέως σε κατασκευές σκαφών, ναυπηγήσεις πλοίων, κατασκευές λιμενικών εγκαταστάσεων (εξέδρες στην θάλασσα, αποβάθρες λιμανιών, σε μαρίνες σκαφών κλπ).

Σε πολλές ναυπηγικές χρήσεις καθώς και σε χρήσεις πολλών κατασκευών εξωτερικών χώρων, τόσο σε παραθαλάσσιες όσο και σε ορεινές περιοχές, το ιρόκο είναι το ξύλο που κυρίως υποκαθιστά το τηκ. Αυτό οφείλεται στην πολύ ανταγωνιστικότερη τιμή του ιρόκο σε σχέση με το τηκ που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει συνεχώς η τιμή του, λόγω  των σοβαρών περιορισμών στην προσφορά του.

Σε εσωτερικούς χώρους το ιρόκο χρησιμοποιείται στην κατασκευή μασίφ πατωμάτων, επίπλων, διακοσμήσεων και επενδύσεων τοίχων και ταβανιών, πάγκους εργασίας κλπ. Είναι γνωστή στο κατασκευαστικό κλάδο  και καταξιωμένη στο ευρύ κοινό η μεγάλη αντοχή των πατωμάτων ιρόκο, που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας πάνω από 70 χρόνια με απόλυτη επιτυχία.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ μασίφ ξυλεία ΙΡΟΚΟ, Αίγιο, Πάτρα, Κόρινθος

Σε πολλές κατοικίες, χώρους εστίασης, καταστήματα κλπ. υπάρχουν τοποθετημένα από πολλές δεκαετίες πατώματα ιρόκο, τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση έως τις μέρες μας. Παρότι, έχουν περάσει πολλά χρόνια και με έντονη καθημερινή χρήση τα μασίφ πατώματα ιρόκο, τόσο ισόβενα όσο και φαρδύβενα, δείχνουν σε όλους την ποιότητα και  την αξία τους, την θαλπωρή τους και την ομορφιά τους.

Επί πολλές δεκαετίες, με άριστα αισθητικά αποτελέσματα και μακροχρόνιες αντοχές, έχουν χρησιμοποιηθεί ξύλα ιρόκο, σε ξύλινες μασίφ εσωτερικές σκάλες (πατήματα σκαλοπατιών, ριχτυα κλπ.) καθώς και σε επενδύσεις εσωτερικών κλιμακοστασίων από μπετό ή σιδηροκατασκευή.

Τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία, η ξυλεία ιρόκο χρησιμοποιείται πολλές φορές σε διακοσμητικά και σε αρχιτεκτονικά στοιχεία εξωτερικών επενδύσεων κτηρίων, καταστημάτων, κατοικιών κλπ.

Πάντοτε η ξυλεία ιρόκο όπως και κάθε άλλο είδος ξυλείας, τόσο σε εξωτερική όσο και σε εσωτερική χρήση, θα πρέπει να συντηρείται με το κατάλληλο βερνίκι εμποτισμού, συντηρητικό ξύλου κλπ. Η επιχείρηση μας με την μακρόχρονη εμπειρία της στην μασίφ ξυλεία, θεωρεί ότι τα προιόντα της BONDEX Δανίας είναι τα πιο κατάλληλα βερνίκια εμποτισμού συντηρητικά ξύλου που προστατεύουν και εξασφαλίζουν κάθε ξύλινη κατασκευή. Είναι προϊόντα κορυφαίας  ποιότητας που παράγονται από την εταιρεία με ιδιαίτερη εξειδίκευση τόσο στην συντήρηση όσο και στην προστασία, θεραπεία και διακόσμηση κάθε είδους ξύλου.

Το ιρόκο είναι ξύλο αρκετά δημοφιλές γιατί είναι πολύ αξιόπιστο και ανθεκτικό. Λόγω της φυσικής μορφής των κορμών του, το ιρόκο έχει πολύ μεγάλες διαμέτρους και ιδιαίτερα μεγάλα μήκη, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν διαθέσιμες στην επιχείρηση μας πλάκες ιρόκο ξεφαρδισμένες σε μεγάλα πλάτη ( φαρδυά μαδέρια – πλάκες ) και σε μεγάλα μήκη ( μακρυά ξύλα ). Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό πλεονέκτημα για τους κατασκευαστές, καθώς τους διευκολύνει πολύ στις εργασίες τους.

Στην επιχείρηση μας επιλέγουμε πάντοτε ξυλεία ιρόκο στεγνωτηρίου έξτρα ποιότητας ξεφαρδισμένη, που αποθηκεύεται με επιμέλεια σε κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους. Τα συνήθη πάχη του ιρόκο που υπάρχουν είναι 25mm/40mm/50mm/65mm/80mm κλπ.

Τα μήκη και τα πλάτη του ιρόκο υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία. Τα πατώματα ιρόκο που προσφέρει η επιχείρηση μας τόσο σε ισόβενα όσο και σε φαρδύβενα είναι έξτρα ποιότητας και υπάρχουν σε πολλά πλάτη τόσο φαρδυά όσο και στενά καθώς και σε πολλά μήκη ( κοντά και μακρυά) ανάλογα με την επιλογή του πελάτη.      

Scroll to Top