Ιστορικό

Η ΕΒΕΞ Λ .ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ Ο.Ε. ιδρύθηκε το 1869 από τον Ιωάννη Λ. Καραπιπέρη στην παραλία Αιγίου, με αρχικό αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία ξύλινων σταφιδοκιβωτίων και κιβωτίων συσκευασίας φρούτων. Παράλληλα λειτούργησε και ξυλεμπορικό κατάστημα στην οδό Εισοδίων 7 στο Αίγιο. Η δραστηριότητα της εταιρείας ήταν πλήρως συνυφασμένη με τις αθρόες εξαγωγές σταφίδας προς την Αγγλία και ταυτόχρονα έκανε εισαγωγές ξυλείας, από το λιμάνι του Αιγίου. Εκείνη την περίοδο το λιμάνι του Αιγίου ήταν κομβικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, με την σταφίδα να είναι ο κύριος πυλώνας της οικονομίας της.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Λεωνίδα Ι. Καραπιπέρη (γιού του Ιωάννη), εξελισσόμενη συνεχώς. Ορόσημα που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς σ’ αυτή την προσπάθεια είναι οι νέες εγκαταστάσεις του εργοστασίου και των αποθηκών στην οδό Ζωοδόχου Πηγής & Μιαούλη 1 στην παραλία Αιγίου – παράλληλα κατασκευάστηκαν καινούριες αποθήκες ξυλείας στην οδό Αριστείδου 7, στον προαύλιο χώρο του ξυλεμπορικού της οδού Εισοδίων – , η εγκατάσταση ατμομηχανής (WOLF) το 1925 ως μονάδα παραγωγής ενέργειας για την κίνηση των μηχανημάτων της επιχείρησης – η οποία λειτουργούσε με την καύση των υπολειμμάτων από την επεξεργασία ξυλείας – , καθώς και η εγκατάσταση γερμανικών μηχανημάτων το 1930 – πριονιστήριο ESTERER με τρεις αυτόματους πολυπρίονους καταρράκτες, τέσσερις κορδέλες KIRCHNER, μία αυτόματη πλάνη και μια ραμποτέζα KIRCHNER. Από το 1935 στην επιχείρηση δραστηριοποιούνται για αρκετά χρόνια και οι ανιψιοί του Λεωνίδα Ι. Καραπιπέρη, Ιωάννης και Σπύρος Γ. Καραπιπέρης, σε διευθυντικές και υπεύθυνες θέσεις στο εργοστάσιο.

WP_20150309_144
WP_20150309_140
WP_20150309_134

To 1936, τη διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβε ο Ιωάννης Λ. Καραπιπέρης (γιος του Λεωνίδα) αναπτύσσοντας επιπρόσθετες εμπορικές δραστηριότητες σε διαφοροποιημένους τομείς. Παράλληλα οργάνωσε και επέκτεινε την επιχείρηση σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Σημείο αναφοράς η αγορά αυτόματων μηχανημάτων κατασκευής ξυλοκιβωτίων SIMCA το 1955 – για την συσκευασία βερίκοκων, σταφυλιών και λοιπών φρούτων – , καθώς και αυτοπροωθούμενης αυτόματης κορδέλας PANARD. Το 1960 ο Ιωάννης Λ. Καραπιπέρης ίδρυσε στην Αθήνα, στον Αγ. Δημήτριο, Κλεάρχου & Φειδίου 1, οργανωμένο ξυλεμπορικό κατάστημα για την καλύτερη υποστήριξη των πωλήσεων της επιχείρησης στην Αττική και στα νησιά, και για την καλύτερη οργάνωση των εισαγωγών ξυλείας που έκανε η επιχείρηση – εκτός από το λιμάνι του Αιγίου – από το λιμάνι του Πειραιά και της Ελευσίνας. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην χονδρική πώληση, τόσο προς ξυλεμπορικά καταστήματα λιανικής όσο και προς βιομηχανίες επίπλων και κουφωμάτων. Ο Ιωάννης Λ. Καραπιπέρης εξασφάλισε στην επιχείρηση πολύ σημαντικές συνεργασίες με εργοστάσια ξυλείας και οίκους του εξωτερικού, τόσο από την Σουηδία – Φινλανδία όσο και από τη Ρωσία, την Αυστρία και τις ΗΠΑ. Παρέμεινε στα ηνία της επιχείρησης ως το 1995.

WP_20150309_125

Από το 1982 στην επιχείρηση συμμετέχουν ενεργά και οι δύο γιοί του, Λεωνίδας Ι. Καραπιπέρης και Άγγελος Ι. Καραπιπέρης, έως ότου πάρουν τη σκυτάλη από τον πατέρα τους το 1995, εξελίσσοντας και αναπτύσσοντας την επιχείρηση διαρκώς έως και σήμερα. Ο μεγάλος σεισμός του 1995 – από τον οποίο καταστράφηκε το κατάστημα της οδού Εισοδίων 7 – και η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Ζωοδόχου Πηγής & Μιαούλη 1, δίνει το έναυσμα για την εκ βάθρου ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων παράλληλα με την ανάπτυξη σύγχρονου καταστήματος λιανικής.

Το 2007 η επιχείρηση δημιουργεί εκθεσιακό χώρο 300 m2 που στεγάζεται στο ήδη υπάρχον κατάστημα λιανικής και διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα στελεχώνεται με επιπρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό. Το 2014 ανακαινίζεται η πρόσοψη της επιχείρησης (επι της Ζωοδόχου Πηγής), παράλληλα και η προθήκη ως βιτρίνα προβολής των προϊόντων. Η προσπάθεια για ανάπτυξη είναι συνεχής , με τον πλήρη εκσυγχρονισμό και επέκταση των κτιριακών – μηχανολογικών εγκαταστάσεων να είναι στα σχέδια της επιχείρησης.