Les meilleures solutions en matière d'étanchéité et d'isolation de toiture. Une analyse approfondie.

στεγάνωση και μόνωση της ταράτσας Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο, Ακράτα, Κορινθία, Αχαία

IMPERMÉABILISATION – ISOLATION DE LA TOITURE(ISOLATION HYDRAULIQUE ET THERMIQUE)

Une question courante est de savoir quoi faire des problèmes dans leimperméabilisation et isolation de la toiture.

Ce problème fait que de nombreux propriétaires de maisons unifamiliales et de penthouses s'inquiètent des problèmes fréquents auxquels ils sont confrontés dans leur vie quotidienne (moisissure - humidité - fuites d'eau - froid, etc.) dus à une mauvaise isolation oucomplètement non isolé leur toit(le plus grand pourcentage de bâtiments en Grèce ont ce problème).

Dans cette affaire grave,solutionsil existe de nombreuses possibilités de coûts alternatives pour les dépenses qui seront nécessaires pour lesolution définitive au problème.

Mais regardons un à un les différents cas :

Toiture en tuiles bois (toit)

UN)La solution la plus traditionnelle pourisolation du toits, est la construction sur la dalletoit en tuiles en bois. C'est une solution qui répond définitivement à son problèmeimperméabilisation et imperméabilisation. Parallèlement à l'utilisation de matériaux d'isolation thermique modernes (XPS FIBRAN – laine de roche – polystyrène graphitéetc) une isolation thermique supplémentaire et excellente est assurée.

karapiperis aigio axaia korinthia steges

Η toit en céramiquecela donne un très bel aspect au bâtiment, combiné aux nombreuses options de couleurs des tuiles. Après tout, ledifférents types de carrelage(Roman - Néerlandais - Français - Suédois - céramique unie ou émaillée, etc.) avec la grande variété de formes et de couleurs dont ils disposent, satisfont les désirs de chaque client. OUbonne qualité du boisqui sera utilisé pour la construction du toit ainsi que son stockage approprié dans un espace de stockage couvert, sont des conditions préalables primordiales pour la longue durée de vie d'un toit ainsi que pour éviter des problèmes d'étanchéité et des dommages après quelques années.

Comme vous le savez, le bois est un produit naturel. Quandle bois doit être pris en charge lors de sa production et de son stockage approprié, πάντα σε στεγασμένες αποθήκες, η διάρκεια ζωής του ξύλου είναι πολύ  μεγάλη. Αντίθετα αν η ξυλεία δεν μπει με τάξη σε στεγασμένη αποθήκη αλλά παραμένει στο ύπαιθρο, ασκέπαστη ή  πρόχειρα σκεπασμένη με νάϋλον κ.λ.π, η ξυλεία είναι προβληματική καθώς όλο το χειμώνα βρέχεται και είναι γεμάτη υγρασία με αποτέλεσμα η ξυλεία να υποβαθμίζεται και να  αναπτύσσονται μύκητες, σαράκι  κ.λ.π. Τα προβλήματα στην ξυλεία που είναι αποθηκευμένη στο  ύπαιθρο ή  με πλημμελή στέγαση, επιδεινώνονται μετά τις χειμωνιάτικες βροχές, όταν φτιάχνει ο καιρός την άνοιξη και το καλοκαίρι γιατί ενώ η ξυλεία είναι υγρή, με την ζέστη και την έκθεση στον ήλιο τα  ξύλα μαυρίζουν – ανάβουν -πετσικάρουν κ.λ.π.

Même en été, le stockage du bois à l'air libre l'altère (fissures - gauchissements, etc. réduisant sa résistance). Ceci s'applique également àle bois imprégné. Δηλαδή η ξυλεία  αυτή είναι προβληματική διότι είναι ξυλεία με σαφώς μειωμένες  αντοχές και διάρκεια ζωής. Γι αυτό  στην ξυλεία  που θα χρησιμοποιηθεί για κατασκευή στέγης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, τόσο  στην ποιότητα και την προέλευσή της, όσο και στην σωστή αποθήκευσή της.

Μια  στέγη  με ποιοτικά  σωστή  ξυλεία, καλής ποιότητας  κεραμίδια, τα απαιτούμενα  θερμομονωτικά υλικά, τις κατάλληλες υγρομονωτικές μεμβράνες, καλή κατασκευή από τον τεχνίτη με τις ανάλογες κλίσεις και τις απαιτούμενες υδρορροές αλουμινίου, είναι η καλύτερη λύση  υγρομόνωσης, θερμομόνωσης και στεγάνωσης μιας πλάκας.

Ο τύπος των κεραμιδιών (κεραμικό  ή  τσιμεντοκεράμιδο), το χρώμα και το σχήμα τους (ρωμαϊκά – ολλανδικά κ.λ.π) επηρεάζεται σαφέστατα από το αν η οικία είναι σε ορεινή – ημιορεινή ή πεδινή  περιοχή. Στα ορεινά χρησιμοποιούνται κεραμίδια που αντέχουν στον πάγο (τσιμεντοκεράμιδα ή επισμαλτωμένα κεραμίδια ).

Φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, πριν την κατασκευή της στέγης, το βάρος που προσθέτει  επιπλέον στο κτίριο η στέγη. Είναι απαραίτητο ότι θα γίνει συζήτηση με τον μηχανικό σας πριν την  κατασκευή της, για το θέμα του προστιθέμενου βάρους, ιδιαίτερα στα  παλαιά κτίρια.

Β) Το πρόσθετο βάρος οφείλεται στο βάρος των κεραμιδιών και των κορφιάδων των κεραμιδιών (καπάκια) καθώς και στην τσιμεντολάσπη που χρησιμοποιείται για την συγκόλληση των κορφιάδων (λάσπωμα). Το  βάρος των κεραμιδιών είναι περίπου 50 kg  ανά  τετραγωνικό  μέτρο. Το βάρος των  κορφιάδων είναι περίπου 15 kg  ανά τρέχων μέτρο. Αν λοιπόν το κτίριο είναι παλαιάς κατασκευής και  δεν επιτραπεί από τον μηχανικό η τοποθέτηση κεραμιδιών, υπάρχει η επιλογή να χρησιμοποιηθούν ασφαλτικά κεραμίδια τα οποία είναι κατά πολύ ελαφρύτερα των κλασσικών κεραμιδιών.

karapiperis aigio axaia korinuia steges
karapiperis- axaia korinthia steganosi stegis

En utilisant des tuiles bitumineuses, on obtient un poids supplémentaire inférieur, car aucun capuchon de tuile (chapeaux) n'est utilisé et le bâtiment n'est pas non plus alourdi par le poids de la boue. Letuiles d'asphalte έχουν κορφιάδες ίδιους με τα ασφαλτικά κεραμίδια οι οποίοι  συγκολλούνται με ειδική κόλλα  (χωρίς λάσπωμα). Επίσης όταν στην στέγη χρησιμοποιηθούν  ασφαλτικά κεραμίδια χρειάζονται μικρότερες ποσότητες ξυλείας, άρα υπάρχει και από εκεί  εξοικονόμηση βάρους λόγω μικρότερων διατομών της χρησιμοποιημένης ξυλείας.

la tuiles d'asphalte έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αντέχουν στους πάγους και στα χιόνια των  ορεινών περιοχών. Είναι κατάλληλα για κάθε περιοχή (πεδινή – ορεινή – παραθαλάσσια  κ.λ.π)  και  υπάρχουν σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων (ορθογώνιο – κυκλικό – λέπι  κ.λ.π). Τα ασφαλτικά  κεραμίδια είναι ευρύτατα διαδεδομένα στην κεντρική και βόρεια  Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία  κλπ. και είναι ασφαλής λύση στέγασης.

C)Comme alternative à ce qui précède, le toit peut être utilisé à la place des tuiles.panneaux de toit en métal polyuréthane. Τα πάνελ αυτά έχουν μεταλλική επιφάνεια με σχέδιο  τραπεζοειδές ή ρωμαϊκού κεραμιδιού. Εσωτερικά έχουν αφρό πολυουρεθάνης και στην κάτω πλευρά  τους έχουν βαμμένη λαμαρίνα λευκή με σχέδιο ραμποτέ (είναι εμφανή). Η εξωτερική επιφάνειά τους  είναι συνήθως σε χρώμα κεραμιδί.

panel trapezoeides karapiperis aigioΥπάρχει όμως η δυνατότητα να παραγγελθούν και σε άλλα χρώματα γκρι – μπεζ κλπ χρώματα RAL. Το  ωφέλιμο πλάτος τους είναι 1,00 μέτρο και το μήκος τους στα τραπεζοειδή πάνελ είναι στο ακριβές μήκος που επιθυμεί ο πελάτης.

Στα πάνελ ρωμαϊκών κεραμιδιών υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε μήκη. Το βάρος των πάνελ είναι  σαφώς μικρότερο από το βάρος των κεραμιδιών. Τα πάνελ είναι κατάλληλα για ορεινές περιοχές γιατί  αντέχουν στον πάγο. Είναι, όμως, εντελώς ακατάλληλα για παραθαλάσσιες περιοχές διότι υπάρχει ο  κίνδυνος της οξείδωσης από την θάλασσα. Παρότι η λαμαρίνα των πάνελ είναι γαλβανισμένη και εν συνεχεία βαμμένη σε διάφορα χρώματα (διπλή βαφή), η επίδραση της θάλασσας είναι αναπόφευκτο να δημιουργήσει ζημιές με την πάροδο του χρόνου. Γι αυτό καλό θα είναι να μη χρησιμοποιούνται κοντά στην θάλασσα.

Τα πάνελ παράγονται σε διάφορα  πάχη 3 – 4 – 5 cm  κλπ. Το πάχος των πάνελ που θα χρησιμοποιήσουμε έχει ασφαλώς σχέση με την  τοποθεσία της οικίας (υψόμετρο). Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα πάνελ μπορούν να παραχθούν σε μεγάλη μήκη και να έχουμε  μονοκόμματες επιφάνειες, χωρίς ενώσεις στη στέγη μας.

Τα πάνελ δεν είναι καθόλου φθηνή λύση. Είναι εντελώς ασύμφορη η χρησιμοποίηση πάνελ στις τετράριχτες και πολύριχτες στέγες λόγω των μεγάλων  φθορών που υπάρχουν με τα κοψίματα (φάλτσα). Φυσικά στην στέγη με πάνελ θα χρησιμοποιηθεί ξυλεία μικρότερων διαστάσεων και σε μικρότερες ποσότητες, άρα θα υπάρξει και από την ξυλεία εξοικονόμηση βάρους.

Δ)  Για την πλήρη προστασία της ξυλείας που θα χρησιμοποιηθεί στην στέγη που θα κατασκευάσετε, καλό θα είναι όλα τα ξύλα, τα καδρόνια, το πέτσωμα κλπ να περασθούν με συντηρητικά ξύλου.

Συντηρητικά ξύλου υπάρχουν πολλών τύπων και πολλών ποιοτικών κατηγοριών και διαβαθμίσεων. Κορυφαία εταιρεία με ποιοτικά συντηρητικά ξύλου είναι η ΒΟΝDΕΧ. Είναι γνωστή σε όλους η  BONDEX MATΤ – WOOD PROTECTION (βερνίκι εμποτισμού – μυκητοκτόνα  κλπ). Είναι η πιο επώνυμη και αναγνωρισμένη σειρά σε έγχρωμες και άχρωμες αποχρώσεις.

karapiperis aigio bondex katalog

Υγρομόνωση πλάκας

Αφού καθαριστεί, πλυθεί προσεκτικά και ελεγχθεί η πλάκα, ελέγχονται και τα στηθαία που συνήθως υπάρχουν περιμετρικά στην πλάκα, ώστε να μην έχουν σαθρά (γίνεται επισκευή τους). Στην συνέχεια πρέπει να τριφτούν και να περαστούν με αναστολέα διάβρωσης, τυχόν σίδερα , αναμονές κολώνων κλπ. Απαραίτητα γίνεται έλεγχος αν η πλάκα έχει κλίσεις.
Σε περίπτωση που οι κλίσεις δεν είναι σωστές και παραμένουν στάσιμα νερά στην πλάκα, πρέπει να κατασκευαστούν ρύσεις ώστε να φεύγουν τα νερά στις υδρορροές (υπάρχουν πολλά υλικά για την κατασκευή ρύσεων). Αν τυχόν η πλάκα παρουσιάζει σαθρότητα, ή έχουν εμφανιστεί τα σίδερα της πλάκας, ή τρίβει η επιφάνειά της, ή έχει ρωγμές, είναι απαραίτητο πριν την κατασκευή ρύσεων να προηγηθεί επισκευή της πλάκας με τα ανάλογα υλικά (επισκευαστικό τσιμέντο, αναστολέα διάβρωσης, ρητίνες, ειδικά αστάρια κλπ, κλπ.).
Εφόσον λοιπόν η πλάκα είναι σε καλή κατάσταση ή έχει γίνει η επισκευή που απαιτείται και υπάρχουν ρύσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υγρομόνωσή της με τους εξής τρόπους:

Α) Τρόπος

Απαραιτήτως περνάμε την πλάκα με ειδική κονία στεγανοποίησης (με προσθήκη νερού και γαλακτώματος – latex) δύο χέρια σταυρωτά. Το πρώτο χέρι το περνάμε νερουλό ενώ είναι υγρή η πλάκα, προκειμένου να εισχωρήσει στα τριχοειδή σκασίματα και να κλείσουν.

karapiperis aigio axaia korinthia steganosi stegis

Το δεύτερο χέρι το περνάμε σταυρωτά ενώ έχει στεγνώσει το πρώτο χέρι. Η ειδική κονία στεγανοποίησης χρησιμοποιείται και για στεγανώσεις δεξαμενών νερού και είναι τσιμεντοειδούς βάσεως.

Μόλις στεγνώσει, βάφουμε την πλάκα με ασφαλτικό γαλάκτωμα  (για φράγμα υδρατμών). Την επόμενη ημέρα περνάμε την πλάκα με ασφαλτικό βερνίκι (για να κολληθεί στην συνέχεια το ασφαλτόπανο με φλόγιστρο).

karapiperis aigiao axaia korinthia steges

Την επόμενη ημέρα κολλάμε με φλόγιστρο τα ασφαλτόπανα που έχουμε επιλέξει. Τον τύπο και την ποιότητα του ασφαλτόπανου τον επιλέγουμε ανάλογα αν η οικία είναι σε ορεινή – ημιορεινή – πεδινή ή παραθαλάσσια περιοχή. Επιλέγουμε την ποιότητα που χρειάζεται, τον τύπο και το πάχος του ασφαλτόπανου που απαιτείται για να είναι ασφαλής η μόνωση. Τα ασφαλτόπανα έχουν επιφάνεια αλουμίνιο, ψηφίδα (γκρι – λευκή – κόκκινη) ταλκ ή είναι σκέτα.

karapiperis- axaia korinthia steges

Πολύ μεγάλη σημασία έχει η πλήρης και επιμελής επικόλληση του ασφαλτόπανου από τον τεχνίτη και η σωστή αντιμετώπιση των ενώσεών του προκειμένου να γίνει σωστή υγρομόνωση. Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσει ο τεχνίτης στην μόνωση της βάσης τυχόν ηλιακών θερμοσιφώνων, κεραιών κλπ αντικειμένων που βρίσκονται επάνω στην πλάκα.

Φυσικά αν υπάρχουν στηθαία, το ασφαλτόπανο πρέπει να γυρίζει και να καλύπτει τμήμα των στηθαίων στα σημεία που εφάπτονται με την πλάκα σε ύψος 30 – 60 cm,ή όσο είναι εφικτό.

Μετά την επικόλληση των ασφαλτόπανων οι μεταξύ τους ενώσεις καθώς και κάθε άλλη άκρη ή κενό των ασφαλτόπανων ( στα στηθαία κλπ ) σφραγίζονται με επάλειψη ασφαλτικής μαστίχης.

Συνήθως πριν την τοποθέτηση των ασφαλτόπανων τοποθετούμε στην πλάκα εξαεριστήρες με καπάκι στα σημεία που χρειάζονται (για διαπνοή).

karapiperis aigiao axaia korinthia steges
karapiperis aigiao axaia korinthia steges
karapiperis aigiao axaia korinthia steges
Β) Τρόπος

Απαραιτήτως περνάμε την πλάκα με ειδική κονία στεγανοποίησης (με προσθήκη νερού και γαλακτώματος – latex) δύο χέρια σταυρωτά.

Το πρώτο χέρι το περνάμε νερουλό ενώ είναι υγρή η πλάκα, προκειμένου να εισχωρήσει στα τριχοειδή σκασίματα και να κλείσουν. Το δεύτερο χέρι το περνάμε σταυρωτά ενώ έχει στεγνώσει το πρώτο χέρι. Η ειδική κονία στεγανοποίησης χρησιμοποιείται και για στεγανώσεις δεξαμενών νερού και είναι τσιμεντοειδούς βάσεως.

karapiperis aigio axaia korinthia steges

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Περνάμε με ειδικό αστάρι ένα χέρι την πλάκα που είναι ήδη περασμένη με κονία στεγανοποίησης.
  • Την επόμενη ημέρα βάφουμε την πλάκα με μονωτικό (πρώτο χέρι).Μονωτικό χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση υβριδικό ή ελαστομερές ή πολυουρεθανικό λευκού χρώματος.Όλα τα μονωτικά που προαναφέρουμε είναι σύγχρονης τεχνολογίας και υδατοδιάλυτα (νερού). Ανάλογα της δαπάνης που θέλουμε να διαθέσουμε και του υψομέτρου που βρίσκεται η οικία χρησιμοποιούμε και το ανάλογο μονωτικό υλικό (υβριδικό κ.λ.π).
  • Μόλις στεγνώσει το πρώτο χέρι μονωτικού που έχουμε ήδη περάσει, με το ίδιο μονωτικό που χρησιμοποιήσαμε στο πρώτο χέρι, βάφουμε την πλάκα σταυρωτά (δεύτερο χέρι).

Αυτή είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων υγρομόνωσης γιατί δεν είναι υψηλού κόστους, δημιουργεί άριστη υγρομόνωση, έχει διάρκεια ζωής και προσφέρει επιπλέον το καλοκαίρι αντανακλαστική μόνωση.

Δεν επιβαρύνει την οικοδομή μας με επιπλέον βάρος, παραμένει η ταράτσα επισκέψιμη και είναι εύκολα επισκευάσιμη η βαφή στεγάνωσης με μονωτικό μετά από χρόνια, ακόμα και αν υπάρξει κάποιο μερεμέτι από άλλη εργασία ή προξενηθεί ζημιά από οποιαδήποτε αιτία.

Το κόστος της είναι πολύ συμφέρον και ο χρόνος κατασκευής της πολύ σύντομος

Υγρομόνωση και θερμομόνωση πλάκας

Αντεστραμμένη μόνωση και στεγάνωση

α) Καθαρίζεται προσεκτικά η πλάκα και πλένεται.

β) Ελέγχεται η πλάκα και τα στηθαία (αν υπάρχουν) για τυχόν σαθρά, ρωγμές ή άλλες βλάβες.

γ) Καθαρίζονται τυχόν σαθρά ή σημεία που τρίβουν στα στηθαία και επισκευάζονται. Επισκευάζονται τυχόν ρωγμές που υπάρχουν.

δ) Ελέγχεται η πλάκα αν τρίβει, αν έχει σκασίματα, ραγίσματα ή φαίνονται σίδερα της πλάκας. Στην περίπτωση που υπάρχουν ζημιές, επισκευάζονται με εποξειδικές ρητίνες, επισκευαστικό τσιμέντο, αναστολέα διάβρωσης, αστάρι υψηλής διείσδυσης, πάστες  κλπ.

ε) Τρίβονται τυχόν αναμονές σιδήρου που υπάρχουν και βάφονται με αναστολέα διάβρωσης. Τυχόν  σίδερα της πλάκας που φαίνονται, τρίβονται και βάφονται με αναστολέα διάβρωσης- εποξειδικές ρητίνες κλπ.

karapiperis aigiao axaia korinthia steges

στ) Απαραιτήτως περνάμε την πλάκα με ειδική κονία στεγανοποίησης (με προσθήκη νερού και γαλακτώματος – latex) δύο χέρια σταυρωτά.

Το πρώτο χέρι το περνάμε νερουλό ενώ είναι υγρή η πλάκα, προκειμένου να εισχωρήσει στα τριχοειδή σκασίματα και να κλείσουν. Το δεύτερο χέρι το περνάμε σταυρωτά ενώ έχει στεγνώσει το πρώτο χέρι. Η ειδική κονία στεγανοποίησης χρησιμοποιείται και για στεγανώσεις δεξαμενών νερού και είναι τσιμεντοειδούς βάσεως.

ζ) Στην συνέχεια με ειδική κόλλα συγκόλλησης πολυστερίνης κολλάμε επάνω στην πλάκα μας, (FIBRAN) πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης XPS πάχους 5 – 6 – 7 – 8 cm κλπ., αναλόγως του υψομέτρου που βρίσκεται η οικία μας και της θερμομόνωσης που επιθυμούμε να έχουμε (ορεινά-παραλιακά κλπ).

karapiperis-aigiao axaia korinthia steges
karapiperis-aigio axaia korinthia steges
karapiperis aigio axaia korinthia steges
karapiperis aigio axaia korinthia steges

η) Αφού κολληθούν οι πλάκες XPS FIBRAN στην πλάκα μας, επάνω τους κατασκευάζουμε τις ρύσεις. Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με μεγάλο βάρος η οικοδομή, χρησιμοποιούμε περλομπετόν με προσθήκη κατά την ανάμιξή του στην μπετονιέρα ινών πολυπροπυλενίου και ειδικό latex γαλάκτωμα κονιαμάτων. Έτσι εξασφαλίζεται μεγάλης αντοχής και ποιότητας υπόστρωμα και με σημαντικά μικρό βάρος.

θ) Επάνω στο υπόστρωμα από περλομπετόν, μόλις στεγνώσει  έχουμε δύο εναλλακτικές δυνατότητες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Α) Τρόπος
  • Περνάμε με ειδικό αστάρι (ένα χέρι) το περλομπετόν.
  • Την επόμενη ημέρα βάφουμε επάνω στην ασταρωμένη επιφάνεια με μονωτικό (πρώτο χέρι). Μονωτικό χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση υβριδικό ή ελαστομερές ή πολυουρεθανικό λευκού χρώματος.
    Όλα τα μονωτικά που προαναφέρουμε είναι σύγχρονης τεχνολογίας και υδατοδιάλυτα (νερού). Ανάλογα της δαπάνης που θέλουμε να διαθέσουμε και του υψομέτρου της οικίας χρησιμοποιούμε και το ανάλογο μονωτικό υλικό (υβριδικό κ.λ.π.)
  • Μόλις στεγνώσει το πρώτο χέρι μονωτικού που έχουμε ήδη περάσει, με το ίδιο μονωτικό που χρησιμοποιήσαμε στο πρώτο χέρι, βάφουμε την πλάκα σταυρωτά (δεύτερο χέρι).

Αυτή είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται στις περισσότερες των περιπτώσεων υγρομόνωσης γιατί δεν είναι υψηλού κόστους, δημιουργεί άριστη υγρομόνωση, έχει διάρκεια ζωής και προσφέρει επιπλέον το καλοκαίρι αντανακλαστική μόνωση.

Δεν επιβαρύνει την οικοδομή μας με επιπλέον βάρος, παραμένει η ταράτσα επισκέψιμη και είναι εύκολα επισκευάσιμη η βαφή στεγάνωσης με μονωτικό μετά από χρόνια ακόμα και αν υπάρξει κάποιο μερεμέτι από άλλη εργασία ή προξενηθεί ζημιά από οποιαδήποτε αιτία.

Το κόστος της είναι πολύ συμφέρον και ο χρόνος κατασκευής της πολύ σύντομος.

Β) Τρόπος

Βάφουμε την πλάκα με ασφαλτικό γαλάκτωμα  (για φράγμα υδρατμών).

Την επόμενη ημέρα περνάμε την πλάκα με ασφαλτικό βερνίκι.(Για να κολληθεί στην συνέχεια το ασφαλτόπανο με φλόγιστρο).

karapiperis aigio axaia korinthia steges
karapiperis aigio axaia korinthia steges

Την επόμενη ημέρα κολλάμε με φλόγιστρο τα ασφαλτόπανα που έχουμε επιλέξει. Τον τύπο και την ποιότητα του ασφαλτόπανου τον επιλέγουμε ανάλογα αν η οικία είναι σε ορεινή – ημιορεινή – πεδινή ή παραθαλάσσια περιοχή. Επιλέγουμε την ποιότητα που χρειάζεται, τον τύπο και το πάχος ασφαλτόπανου που απαιτείται για να είναι ασφαλής η μόνωση.

karapiperis aigio axaia korinthia steges
karapiperis aigio axaia korinthia steges

Τα ασφαλτόπανα έχουν επιφάνεια αλουμίνιο, ψηφίδα (γκρί-λευκή- κόκκινη) ταλκ ή είναι σκέτα. Πολύ μεγάλη σημασία έχει η πλήρης και επιμελής επικόλληση του ασφαλτόπανου από τον τεχνίτη και η σωστή αντιμετώπιση των ενώσεών του προκειμένου να γίνει σωστή υγρομόνωση.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσει ο τεχνίτης στη μόνωση της βάσης τυχόν ηλιακών θερμοσιφώνων, κεραίων κλπ αντικειμένων που βρίσκονται επάνω στην πλάκα.

karapiperis aigio axaia korinthia steges

Φυσικά αν υπάρχουν στηθαία, το ασφαλτόπανο πρέπει να γυρίζει και να καλύπτει τμήμα των στηθαίων στα σημεία που εφάπτονται με την πλάκα σε ύψος 30-60cm, ή όσο είναι εφικτό.
Μετά την επικόλληση των ασφαλτόπανων οι ενώσεις καθώς και κάθε άλλη άκρη ή κενό των ασφαλτόπανων (στα στηθαία κλπ ) σφραγίζονται με επάλειψη ασφαλτικής μαστίχης.
Συνήθως πριν την τοποθέτηση των ασφαλτόπανων τοποθετούμε στην πλάκα εξαεριστήρες με καπάκι στα σημεία που χρειάζονται (για διαπνοή).

karapiperis aigio axaia korinthia steges

Γ)  ΤΡΟΠΟΣ

Με δεδομένο ότι έχει γίνει η υγρομόνωση / στεγάνωση που προαναφέραμε σε προηγούμενα κεφάλαια και μόνο σαν πιο οικονομική λύση αλλά με σαφώς μικρότερη διάρκεια ζωής και εφόσον υπάρχουν ρύσεις στην πλάκα εναλλακτικά αν το δώμα δεν είναι βατό και χρησιμοποιήσιμο, μπορούμε να επικαλύψουμε την εξηλασμένη πολυστερίνη FIBRAN ΧΡS που έχει επικολληθεί στην πλάκα με αναπνέουσα μεμβράνη και βότσαλα. Η λύση αυτή έχει το μειονέκτημα του μεγάλου βάρους και αποφεύγεται σε παλαιά κτίρια.

Δ)  ΤΡΟΠΟΣ

Στην περίπτωση που επιθυμούμε η πλάκα μας να είναι συνεχώς χρησιμοποιήσιμη και έχουμε επιλέξει για αισθητικούς λόγους η τελική επιφάνειά της να έχει πλακάκια, η διαδικασία κατασκευής είναι ίδια με την μέθοδο του ασφαλτόπανου που προαναφέρουμε. Φυσικά στην περίπτωση επίστρωσης της τελικής επιφάνειας με πλακάκια, επιλέγουμε το ασφαλτόπανο με ψηφίδα ώστε να είναι απόλυτα ασφαλής η συγκόλληση των πλακιδίων επάνω στο ασφαλτόπανο.

Για την συγκόλληση των πλακιδίων στο ασφαλτόπανο είναι απαραίτητη η χρήση ειδικής κόλλας πλακιδίων ΘΡΑΚΩΝ με ελαστικότητα και απαραίτητα καλής ποιότητας αρμόστοκο πλακιδίων για την αρμολόγηση. Ο εποξειδικός αρμόστοκος ΘΡΑΚΩΝ δύο συστατικών είναι απόλυτα ασφαλής λύση. Φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν και οι ανάλογοι αρμοί διαστολής αν η επιφάνεια της πλάκας που θα στρωθεί με πλακάκια είναι μεγάλη.

Η λύση αυτή δεν συνιστάται γιατί έχει υπερβολικό κόστος και μεγάλο βάρος. Σε περίπτωση που η οικοδομή είναι παλαιά, καλό θα είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση πλακιδίων γιατί το βάρος που επιβαρύνεται η οικοδομή είναι υπερβολικά μεγάλο. Για την λύση αυτή απαραίτητο είναι είτε σε παλαιά οικοδομή είτε σε καινούργια, να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη μηχανικού.

Αντεστραμμένη θερμομόνωση δώματος με XPS TILES (Πλακάκια με μόνωση).

la XPS TILES είναι εξηλασμένη πολυστερίνη πάχους 5-8 cm με επικάλυψη τσιμεντοκονίας ή κεραμικού πλακιδίου, διαστάσεων 30 Χ 30 , 30 Χ 60 κλπ). Είναι λύση με χαμηλό βάρος (44 περίπου kg/m2 ) κατάλληλη για παλαιά κτίρια. Είναι γρήγορη, εύκολη και ελαφριά κατασκευή που εξασφαλίζει θερμομόνωση. Φυσικά είναι απαραίτητο να προϋπάρχει υγρομόνωση και κλίσεις.

Προκειμένου να υπάρξει  υγρομόνωση (στεγάνωση) της πλάκας, η διαδικασία κατασκευής είναι η προαναφερόμενη στο προηγούμενο κεφάλαιο υγρομόνωση πλάκας. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η στεγάνωση ,θερμομόνωση και υγρομόνωση ταρατσών είναι δαπάνη που είναι επιλέξιμη και επιδοτείται από τα προγράμματα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ“.

Τα πλεονεκτήματα της θερμομόνωσης – υγρομόνωσης ταράτσας είναι πάρα πολλά και εκτός από την καλή και υγιεινή διαβίωση προσφέρουν και μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας χειμώνα και καλοκαίρι. Η δαπάνη για την κατασκευή της υγρομόνωσης – θερμομόνωσης ταράτσας έχει γρήγορη απόσβεση λόγω της σοβαρής εξοικονόμησης ενέργειας που έχουμε. Φυσικά δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι με την θερμομόνωση και μόνωση της ταράτσας μας με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, εξαλείφονται όλα τα επιβαρυντικά για την υγεία μας φαινόμενα όπως η υγρασία, η μούχλα κλπ. κλπ.

Τα υλικά για την μόνωση της ταράτσας, τη θερμομόνωση και την στεγάνωση ξύλινων κεραμοσκεπών, μονωτικών κεραμιδιών κλπ καθώς και εξωτερικής θερμοπρόσοψης κλπ γίνονται παραδοτέα στην οικία σας με γερανοφόρα φορτηγά μας στο νομό Αχαΐας – Κορινθίας κλπ.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα, νησιά Αιγαίου- Ιονίου κλπ γίνονται παραδοτέα στο πρακτορείο σας. Για άλλες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας γίνεται με γερανοφόρα φορτηγά μας κατόπιν συνεννόησης με τον πελάτη.

Κύλιση στην κορυφή