Η σταθερή και σίγουρη ευρωπαϊκή επιλογή.

Πολλά πράγματα μπορούμε να γράψουμε για την βορειοευρωπαϊκή ξυλεία πεύκης, τη γνωστή σε όλους σουηδική ξυλεία. Η πεύκη (ερυθρά ξυλεία) Σουηδίας, Φιλανδίας και Ρωσίας, είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ξυλεία που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες σε κάθε είδους κατασκευή και είναι απόλυτα καταξιωμένη στην Ελληνική αγορά.

   H ξυλεία πεύκης Σκανδιναβίας (σουηδική ξυλεία) έχει πολύ καλή σχέση τιμής – ποιότητας. Είναι ξυλεία με οικονομική τιμή ενώ η ποιότητα και η αντοχή που προσφέρει, είναι  ιδιαίτερα καλή. Αυτά τα δεδομένα, έχουν καταξιώσει την ξυλεία πεύκης Σκανδιναβίας ( δηλαδή τη λεγόμενη σουηδική ξυλεία ) επί πολλές δεκαετίες στην πρώτη θέση της προτίμησης των καταναλωτών και στην ελληνική αγορά.

   Η ξυλεία πεύκης Σκανδιναβίας (redwood) αποτελεί μια από τις πιο συμφέρουσες οικονομικά λύσεις και την δημοφιλέστερη επιλογή για πολλές ξύλινες κατασκευές τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Η κατανάλωση της ξυλείας πεύκης ερυθράς Σκανδιναβίας, ξεπερνάει κατά πολύ τις καταναλώσεις πολλών άλλων ειδών πριστής ξυλείας, που μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιηθούν στις ίδιες κατασκευές.

ξυλεία πεύκης καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αϊγιο, Ακράτα, Πάτρα

   Αναμφίβολα, στο μεσογειακό κλίμα η επιτυχία της πεύκης ερυθράς Σκανδιναβίας (σουηδική ξυλεία) είναι, ότι παρουσιάζει πολύ καλή συμπεριφορά και μεγάλη διάρκεια ζωής σε διάφορες κατασκευές.

Οι χρήσεις της ερυθράς ξυλείας πεύκης

  Ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους, επί πολλές δεκαετίες, κατασκευάζονται από ξυλεία πεύκης (ερυθρά) Σκανδιναβίας :

 • κουφώματα
 • πόρτες μασίφ και πρεσαριστές
 • παράθυρα διαφόρων τύπων και μπαλκονόπορτες
 • κουπαστές, κάγκελα,σκάλες εσωτερικές, πατήματα και ρίχτια
 • ταβάνια ραμποτέ και παραδοσιακά ταβάνια
 • επενδύσεις τοίχων ραμποτέ
 • έπιπλα (τραπέζια, κρεβάτια, καρέκλες κλπ) τα γνωστά σε όλους έπιπλα σκανδιναβικού τύπου
 • πατώματα και πατώματα δίφατσα ( πάτωμα – οροφή)
 • πρεβάζια, ταβανογωνιές, πηχάκια διαφόρων τύπων
 • κορνίζες, μετώπες, σοβατεπιά, ορθές γωνίες, αρμοκάλυπτρα κλπ
 • εμφανή πλανισμένη ξυλεία για δοκούς στέγης
 • κατασκευές σε στέγαστρα – πέργολες – χαγιάτια, βεράντες κλπ
 • φράκτες – αυλόπορτες κλπ

Σημαντικό πλεονέκτημα της ξυλείας πεύκης ερυθράς Σκανδιναβίας (REDWOOD) είναι μεταξύ άλλων και η πολύ μεγάλη ποικιλία διατομών σε πολλά μήκη που διαθέτουμε σε κάθε διάσταση ετοιμοπαράδοτα στην επιχείρησή μας. Έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε κάθε ζήτηση ξυλείας πεύκης ερυθράς Σκανδιναβίας, ικανοποιώντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών.

   Η άριστη ξήρανση σε στεγνωτήρια, η μεγάλη ποικιλία σε μήκη, η άριστη συσκευασία καθώς και η αξιόπιστη ποιοτική διαβάθμισή της, εξυπηρετεί τους κατασκευαστές σε πληθώρα κατασκευών. Τα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια διαβάθμισης των ποιοτήτων της ξυλείας, τουλάχιστον σε 3 βασικές κατηγορίες, τόσο στην σουηδική και φιλανδική ξυλεία πεύκης όσο και στην ρωσική ξυλεία πεύκης είναι πολύ σοβαρό πλεονέκτημα.

Αυτή η αυστηρή ποιοτική διαβάθμιση, δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να αγοράσει και να επιλέξει την ποιοτική κατηγορία που επιθυμεί, προκειμένου να την χρησιμοποιήσει στη δουλειά που θέλει να φτιάξει.

ξυλεία πεύκης Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Ακράτα, Κορινθία, Ξυλόκαστρο

   Φυσικά, ανάλογα με την ποιότητα της ξυλείας που επιλέγει ο πελάτης, εξαρτάται και η τιμή  της ανά κυβικό μέτρο για την ξυλεία που θα χρειασθεί.

Ιδιαίτερη σημασία για την διατήρηση της ποιότητα της ξυλείας ερυθράς – πεύκης Σκανδιναβίας, παρά το γεγονός ότι  από τα εργοστάσια παραγωγής της, έχει άριστη συσκευασία, διαδραματίζει η αποθήκευση της σε στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους.

    Στην επιχείρησή μας, όλες οι ξυλείες και τα προϊόντα ξύλου αποθηκεύονται σε άριστες συνθήκες, με επιμέλεια, σε κλειστούς στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους, εξασφαλίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της ξυλείας, δίνοντας τη δυνατότητα ενός βέλτιστου ποιοτικού αποτελέσματος, προσαρμοσμένο φυσικά στις επιθυμίες των καταναλωτών.  

   Η αποθήκευση της ξυλείας στο ύπαιθρο, είτε βραχυχρόνια, είτε μακροχρόνια, υποβαθμίζει την φυσική της κατάσταση, αρκετές φορές αλλοιώνει την εμφάνισή της και αδιαμφισβήτητα καταστρέφει τις αντοχές της και κατά συνέπεια απομειώνει την αξία της. Στο θέμα της σωστής αποθήκευσης της ξυλείας, ο καταναλωτής πρέπει να είναι αυστηρός και να δίνει μεγάλη σημασία, πριν αποφασίσει ποια ξυλεία θα αγοράσει, να δει από κοντά αν γίνεται την επιχείρηση από την οποία θα την αγοράσει και να πληροφορηθεί που βρίσκεται αποθηκευμένη η ξυλεία που του προσφέρουν.

    Ο αγοραστής πρέπει δηλαδή, να λάβει υπόψη του και πολλούς άλλους σοβαρούς παράγοντες όπως προαναφέραμε, εκτός από την τιμή που του προσφέρουν, για την αγορά της ξυλείας που χρειάζεται. Μία υποβαθμισμένη και αλλοιωμένη ξυλεία από την υγρασία, λόγω της υπαίθριας αποθήκευσής της, είναι τελικά ακατάλληλη για τις περισσότερες σοβαρές χρήσεις και για αυτούς τους λόγους είναι πάντοτε φθηνότερη.

   Η ξυλεία ερυθρά πεύκη Σκανδιναβίας ( σουηδική ξυλεία) πλανίζεται εύκολα, τρίβεται με επιτυχία και προσφέρει άριστη και πολύ λεία επιφάνεια. Είναι ξύλο που κόβεται με ευκολία, βιδώνεται και καρφώνεται χωρίς δυσκολία, βάφεται με επιτυχία, δεν δημιουργεί προβλήματα στην συγκόλληση  και στο τρύπημα. Πρόκειται για ένα ξύλο αρκετά σταθερό.

    Η συντήρηση της σουηδικής ξυλείας, είτε είναι πλανισμένη, είτε είναι απλάνιστη, τόσο σε εσωτερική χρήση όσο και σε εξωτερική χρήση, θα πρέπει να γίνεται με επιμέλεια και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επιχείρησή μας διαθέτει μεγάλη ποικιλία οικολογικών βερνικιών εμποτισμού, συντηρητικών ξύλου νερού και διαλύτου και βερνικιών ξύλου, καθώς και όλα τα προϊόντα της κορυφαίας βιομηχανίας προϊόντων προστασίας και συντήρησης ξύλου ΒΟΝDEX Δανίας.

ξυλεία πεύκης

    Από ξυλεία πεύκη Σκανδιναβίας παράγονται πάγκοι πάνελ συγκολλημένης ξυλείας (FINGER JOINTING). Δηλαδή πάνελ πάγκοι- επιφάνειες που είναι συγκολλημένοι στο μήκος και πρεσαρισμένοι στο πλάτος.

    Τα πάνελ σύνθετοι συγκολλημένοι πάγκοι από πεύκο Σκανδιναβίας διατίθενται  σε πάχος 20χιλ. 23 χιλ. 30χιλ. 40 χιλ. σε πλάτος 0,64 και 0,80 mm και σε μήκος συνήθως 4,00μ. και σπανιότερα 6,00μ. Τα σουηδικά πάνελ υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα στην επιχείρησή μας

και συνήθως χρησιμοποιούνται :

σε έπιπλα όπως καπάκια γραφείων, ράφια επίπλων, πάγκους κλπ
σε οικιακή χρήση όπως πατήματα εσωτερικής σκάλας και ρίχτια, πάγκους κουζίνας, πάσα, επιφάνειες εργασίας κλπ
σε επαγγελματική χρήση όπως πάγκους εργασίας, ράφια προβολής εμπορευμάτων, τραπέζια, πάγκους, παγκάκια, σταντ κλπ 

   Επίσης από ξυλεία πεύκη Σκανδιναβίας (σουηδικό ξύλο) παράγονται σύνθετα ξύλα για εμφανείς στέγες, στέγαστρα, βεράντες, πέργκολες κλπ σε πολλές διατομές, σε μεγάλες και ενισχυμένες διατομές και σε μεγάλα μήκη συνήθως έως και 13 μέτρα.

Η εμποτισμένη ξυλεία πεύκης

   Η σουηδική ξυλεία (πεύκη Σκανδιναβίας) εμποτίζεται σε ειδικούς κλιβάνους. Με τον εμποτισμό, επιτυγχάνονται μεγαλύτερες αντοχές της ξυλείας. Σε ξυλεία που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μόνιμη χρήση στο ύπαιθρο, συνήθως επιλέγεται η εμποτισμένη σουηδική ξυλεία γιατί έχει αυξημένη διάρκεια ζωής.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ ξυλεία πεύκης Αίγιο, Πάτρα, Αλράτα

Συνήθως η εμποτισμένη ξυλεία πεύκης χρησιμοποιείται σε:

πάτωμα ντεκ εξωτερικού χώρου
ντεκ περίφραξης εξωτερικού χώρου
κορμούς εμποτισμένους, κορμάκια τόρνου ισόπαχα  κλπ
καφασωτά, ζαρντινιέρες, πέργολες κλπ 
φράκτες κήπου, είδη κήπου κλπ που είναι μόνιμα εκτεθειμένα στο ύπαιθρο σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες πάντοτε σε εξωτερική χρήση

      Μεγάλη ποικιλία προϊόντων εμποτισμένης ξυλείας πεύκης (σουηδική) υπάρχουν διαθέσιμα στην επιχείρησή μας. Η εμποτισμένη σουηδική ξυλεία, πριν από τη χρησιμοποίησή της, καλό είναι να αποθηκεύεται σε στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και να παραμένει αποθηκευμένη εκεί για διάστημα περίπου 45 ημερών μετά τον εμποτισμό της και πριν χρησιμοποιηθεί.

    Μετά από 4 – 5 χρόνια που θα χρησιμοποιηθεί συνεχώς εξωτερικά στο ύπαιθρο, η εμποτισμένη ξυλεία θα πρέπει να συντηρηθεί με ειδικά συντηρητικά νερού.  Η επιχείρησή μας διαθέτει όλα τα απαραίτητα συντηρητικά ξύλου, που είναι κατάλληλα για εμποτισμένη ξυλεία, σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων.

   Η ξυλεία πεύκης ερυθράς Σκανδιναβίας είναι ξυλεία με όλες τις υπάρχουσες πιστοποιήσεις (FSC και PEFC) και προέρχεται από ελεγχόμενα δάση με υπεύθυνη διαχείρισή τους, μέσα από βιώσιμη δασονομία.

Scroll to Top