Στο άρθρο αυτό ανακαλύψτε όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους για την συντήρηση του ξύλινου πατώματος. Τα είδη σε ξυλεία για πάτωμα και τις διαφορές στην συντήρηση τους.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Laminate: ο τακτικός καθαρισμός του πατώματος γίνεται πρώτα με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας και έπειτα με στεγνή παρκετέζα ή ημίστεγνη σφουγγαρίστρα με σκέτο νερό.

Ο λεπτομερής γενικός καθαρισμός του πατώματος (μία – δύο φορές το μήνα ή και περισσότερες, ανάλογα με τη χρήση) πραγματοποιείται πάντα με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας αρχικά, και έπειτα σφουγγαρίστρα με νερό και ήπιο καθαριστικό για laminate (με ουδέτερο ph, με βάση το σαπούνι και όχι το χλώριο).

Ξύλινα μασίφ και ημιμασίφ πατώματα προφινιρισμένα με βερνίκι ή ειδικό λάδι: ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τα laminate τη διαφορά οτι στα πατώματα που έχει χρησιμοποιηθεί ξυλεία για πάτωμα,  μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο τέλος του καθαρισμού και προϊόντα που ενισχύουν τη φυσική γυαλάδα των προφινιρισμένων με βερνίκι πατωμάτων.

Τα πατώματα που είναι προφινιρισμένα με ειδικό λάδι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

Θα πρέπει να επεμβαίνουμε άμεσα, με τη χρήση του καθαριστικού σε συμπυκνωμένη μορφή, στους τοπικούς λεκέδες για να μην απορροφηθούν απο το πορώδες του πατώματος.

Επίσης θα πρέπει μετά το πέρας τριών (3) ετών το δάπεδο να επαναφινιριστεί με ειδικό λάδι.

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ

Τυχόν τοπικές εκδορές ή χτυπήματα στα δάπεδα επιδιορθώνονται με ειδικούς μαρκαδόρους και στα laminate αλλά και στα ξύλινα δάπεδα.

Στα ξύλινα δάπεδα εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ειδικοί κηρόστοκοι.

Στις περιοχές στο σπίτι που παρουσιάζουν συχνή κυκλοφορία και τριβές (είσοδος σπιτιού- χώλ, καρέκλες γραφείου με ρόδες) θα πρέπει να τοποθετούνται χαλάκια και ειδικά πλαστικά προστατευτικά αντίστοιχα, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις εκδορές στο δάπεδο.

Επίσης στα ποδαράκια των επίπλων και των βαριών συσκευών θα πρέπει να τοποθετηθούν προστατευτικά “τσοχάκια”.

Πάντοτε όταν προβαίνουμε στην αγορά ενός laminate ή ξύλινου δαπέδου, θα πρέπει να αγοράζουμε τουλάχιστον ένα δέμα πάτωμα (απο 1,5 – 2,5 τ.μ.) παραπάνω απο όσο μας χρειάζεται και να φυλάσσεται σφραγισμένο έτσι ώστε να μπορούμε να προβούμε στην αντικατάσταση μίας ή και περισσότερων σανίδων που μπορεί να πάθουν μη αναστρέψιμη ζημιά ή φθορά σε βάθος χρόνου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top