Ξύλινο πάτωμα. Τοποθέτηση.

ξυλεία πάτωμα καταπιπέρης αίγιο ακράτα κόρινθος

Τρόποι τοποθέτησης για το ξύλινο πάτωμα

Ανακαλύψτε σε αυτό το άρθρο όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ξύλινο πάτωμα, τις προδιαγραφές για την ξυλεία, μέχρι την τελική εγκατάτσταση.

Καρφωτό – Βιδωτό:  χρησιμοποιείται μόνο σε μασίφ ξύλινα πατώματα, με ελάχιστο πάχος ξύλου τα 18mm.

Το πάτωμα καρφώνεται ή εναλλακτικά βιδώνεται πάνω σε σκελετό αποτελούμενο απο ξύλινα καδρόνια πεύκης ή ελάτης.

Οι αποστάσεις μεταξύ των καδρονιών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50cm.

Τα καδρόνια δεν πρέπει να καρφώνονται απ΄ευθείας στο υπόστρωμα καθώς δημιουργούνται ηχογέφυρες με αποτέλεσμα το πάτωμά μας να παράγει ενοχλητικούς θορύβους.

Είτε τα καδρόνια πρέπει να διατηρούν πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας ( κάτω απο 11 %) οπότε δεν τα καρφώνουμε, τα αφήνουμε πλωτά επάνω στο υπόστρωμα, είτε πρέπει να χρησιμοποιηθούν  ειδικές αντικραδασμικές εδράσεις και να καρφωθούν πάνω σε αυτές τα καδρόνια.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε οτι  ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος σύνδεσης είναι με βίδες και όχι με πρόκες, καθώς με τη βίδα εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα στην εφαρμογή και δεν τραυματίζουμε το ξύλο.

Κολλητό: χρησιμοποιείται σε μασίφ και ημιμασίφ ξύλινα πατώματα. Το πάχος που πρέπει να έχει η ξυλεία για το πάτωμα πρέπει να είναι από 12 έως 22 mm.

Tο υπόστρωμά μας πρέπει να είναι λείο, καθαρό και αλφαδιασμένο (μέγιστη ανισοϋψία 5 mm στα 2 m μήκος).

Στην περίπτωση που το υπόστρωμα είναι τσιμεντοκονία θα πρέπει να είναι σταθερή, απαλλαγμένη απο σαθρά τμήματα, και να έχει στεγνώσει (η υγρασία της να μην υπερβαίνει το 4%).

Ασταρώνουμε το υπόστρωμα – τσιμεντοκονία, μάρμαρο, μωσαϊκό, πλακάκι – με το αντίστοιχο αστάρι και κατόπιν εφαρμόζουμε κόλλα πολυουρεθανικής βάσης ενός ή δύο συστατικών σε όλη την επιφάνεια.

Ο κολλητός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος τοποθέτησης ξύλινων πατωμάτων, καθώς εξασφαλίζει μέγιστη σταθερότητα, ηχομόνωση και απόσβεση κραδασμών, καθώς η κόλλα λειτουργεί ως ηχομονωτικό, ελαστικό υπόστρωμα.

Δεν ενδείκνυται για τοποθέτηση μασίφ ξύλων μεγάλου μήκους και πλάτους, καθώς δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ιδιαίτερα δυναμικές συμπεριφορές που αναπτύσσουν τέτοιου μεγέθους σανίδες.

Πλωτό: χρησιμοποιείται σε ημιμασίφ ξύλινα πατώματα (αρκεί να πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές στο κούμπωμά τους) και στα laminate.

Επάνω στο υπόστρωμα, το οποίο θα πρέπει να είναι λείο και αλφαδιασμένο (μέγιστη ανισοϋψία 5mm στα 2m μήκος), τοποθετούμε την ειδική κυψελοειδή μεμβράνη πάχους 2 εως 5mm (ηχομονωτική, με φίλμ αλουμινίου για φράγμα υδρατμών) ή εναλλακτικά φελλό (2 εως 5mm πάχος), που παρουσιάζει εντυπωσιακές αντικραδασμικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.

Έπειτα απλά τοποθετούμε το πάτωμα επάνω στη μεμβράνη, κουμπώνοντας τις σανίδες μεταξύ τους και φροντίζοντας να αφήνουμε αρμό 8 – 10mm απο κάθε σταθερό σημείο επαφής στο δωμάτιο, έτσι ώστε το πάτωμα να μπορεί να συστέλλεται και να διαστέλλεται.

Σε διαδρόμους και δωμάτια με μήκος μεγαλύτερο απο 8 μέτρα ή ανάμεσα απο δύο δωμάτια, θα πρέπει να αφεθεί κενό διαστολής, το οποίο καλύπτεται με αντίστοιχο προφίλ μετάβασης.

Γενικές οδηγίες και συμβουλές τοποθέτησης για το ξύλινο πάτωμα

Προετοιμασία υποστρώματος:  όταν το υπόστρωμα δεν πληρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για κολλητή ή πλωτή τοποθέτηση (μπετόν χωρίς τσιμεντοκονία, ακατάλληλη/ανομοιόμορφη τσιμεντοκονία, δάπεδο με έντονες κλίσεις, κυρτώσεις ή καμπύλες τότε εναλλακτικά εφαρμόζουμε νέα τσιμεντοκονία ή  χρησιμοποιούμε αυτοεπιπεδούμενα υλικά στην ήδη υπάρχουσα ή προβαίνουμε στην κατασκευή “ψευδοπατώματος”, δηλαδή κατασκευάζουμε σκελετό από ξυλεία για το πάτωμα (στα πρότυπα του καρφωτού – βιδωτού) και επάνω βιδώνουμε O.S.B, νοβοπάν, κόντρ πλακέ, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη επιφάνεια υποδοχής για το πάτωμα.

Εγκλιματισμός: Eπιτρέψτε στο δάπεδό σας να προσαρμοστεί στη θεροκρασία και την υγρασία του δωματίου που πρόκειται να τοποθετηθεί.

Όσο το δάπεδο είναι μέσα στη συσκευασία του, θα πρέπει να μείνει στο δωμάτιο για το οποίο προορίζεται για τουλάχιστον 48 ώρες πρίν απο την τοποθέτηση όταν πρόκειται για laminate, ενώ για τα ξύλινα δάπεδα ο αντίστοιχος χρόνος είναι διπλάσιος.

Κατεύθυνση τοποθέτησης:  Να λαμβάνετε πάντα υπ’ όψη τη βασική πηγή φωτός και την βασική κατεύθυνση απο την οποία θα βλέπετε το δάπεδο.

Οι σανίδες θα πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος αυτής της κατεύθυνσης και ποτέ κάθετα προς αυτή.

Ένας άλλος κανόνας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη είναι οτι τα μήκη των σανίδων πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα με τη μεγάλη πλευρά του δωματίου και όχι κάθετα προς αυτή.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top