Η ξυλεία δρυός αποτελεί αδιάλειπτα και επί σειρά ετών μία σταθερή επιλογή από σοβαρό ποσοστό καταναλωτών.

Η ξυλεία δρυός επιλέγεται σε πληθώρα χρήσεων τόσο στην ξυλουργική, στον κατασκευαστικό κλάδο και την επιπλοποιία όσο και στην ναυπηγική, στα πατώματα, στα δάπεδα και σε πολλές εξωτερικές χρήσεις. Τα σοβαρά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ξυλεία δρυός σε όλο το φάσμα των κατασκευών, την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλές είδος ξύλου, παρά το αυξημένο κόστος της σε σχέση με την τιμή άλλων ξύλων, που εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να επιλεγούν για την ίδια ή για παρόμοια χρήση, αλλά με μικρότερες αντοχές και διαφορετική εμφάνιση

Με δεδομένο την αυξημένη αντοχή, ιδιαίτερα της ξυλείας λευκής δρυός, ακόμα και σε δύσκολες εξωτερικές χρήσεις, όπως και σε χρήσεις με αυξημένες υγρασίες, η ζήτηση για προϊόντα από ξύλο δρυς παραμένει διαχρονικά πολύ ισχυρή. Σε πολλούς κατασκευαστικούς κλάδους προκύπτει ζήτηση που είναι συνεχώς αυξανόμενη τόσο για μασίφ ξυλεία δρυός όσο και για πολλά προϊόντα που αποτελούνται από ξύλο δρυός.

Η δρυς είναι φυλλοβόλο δένδρο που φύεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και σε ορισμένες χώρες της Ασίας κλπ.

Οι ποσότητες ξυλείας δρυός που παράγονται στις ΗΠΑ, είναι τεράστιες γιατί υπάρχουν πολλά και πολύ μεγάλα ανανεώσιμα δάση στα οποία φύονται δένδρα δρυς.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ ξυλεία Δρύς

Από τις ΗΠΑ γίνονται μεγάλες εξαγωγές μασίφ ξυλείας δρυός καθώς και προϊόντων από ξύλο δρυός προς όλο τον κόσμο. Η ξυλεία δρυός που προέρχεται από τις ΗΠΑ, διακρίνεται σε δύο είδη: την λευκή δρυς (white oak) και την κόκκινη δρυς (red oak). Τα δάση των ΗΠΑ παράγουν, σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, ξυλεία κόκκινης δρυός σε σχέση με την λευκή δρυς που οι παραγόμενες ποσότητες  είναι κατά πολύ μικρότερες. Η ευρωπαϊκή δρυς είναι πάντοτε λευκή και ομοιάζει αρκετά με ορισμένα αμερικανικά ξύλα λευκής δρυός.

Βέβαια, στο χρώμα, την υφή και στην εμφάνιση της δρυός, παίζει ρόλο  και η γεωγραφική περιοχή της προέλευσής της. Η λευκή δρυς Αμερικής έχει βάρος 750 – 800 kg περίπου ανά μ3.

Η ευρωπαϊκή λευκή δρυς έχει βάρος 700 kg /μ3 περίπου. Το χρώμα της λευκής δρυός είναι ανοιχτόχρωμο χρυσοκάστανο, καφεκίτρινο με αρκετά και έντονα σκούρα νερά που συνήθως γκριζάρουν. Κατά βάση, η λευκή δρυς έχει φαρδιά νερά (φαρδύβενη DOSS) και παρουσιάζει σε ένα ποσοστό έντονη χρυσαλίδα. Σε πολύ μικρότερο ποσοστό, υπάρχει λευκή δρυς ισόβενη (QUARTIER) όταν στα πριονιστήρια παράγεται ξύλο δρυός με τη συνήθη κλασική πρίση των κορμών της.

Η κόκκινη δρυς είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό ισόβενη και έχει ελάχιστη χρυσαλίδα. Το χρώμα της είναι ροζέ, κυρίως με γκριζοκίτρινα νερά. Η κόκκινη δρυς, όπως επίσης και η λευκή δρυς, είναι πορώδη ξύλα. Το βάρος της κόκκινης δρυός είναι περίπου 800-850kg ανά μ3. Η κόκκινη δρυς δεν συνιστάται για εξωτερική χρήση όπως και για χρήση σε χώρους με ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό υγρασίας (ναυπηγική κλπ).

Συνήθως η τιμή ανά μ3 της λευκής ξυλείας δρυός Αμερικής είναι υψηλότερη από την τιμή ανά μ3 της κόκκινης ξυλείας δρυός Αμερικής. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και οφείλεται στην περιορισμένη προσφορά λευκής δρυός λόγω των μικρότερων ποσοτήτων ξυλείας λευκής δρυός που παράγονται από τα δάση των ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά ξύλα δρυός παράγονται σε διαστάσεις (πάχος και πλάτος) που έχουν μονάδα μέτρησης σε ίντσες (1-2-3 κλπ), ενώ τα μήκη τους υπολογίζονται σε πόδια (8-10-12-16 κλπ πόδια). Το ευρωπαϊκό ξύλο δρυς παράγεται και υπολογίζεται στο πάχος και στο πλάτος σε χιλιοστά ενώ τα μήκη του υπολογίζονται σε εκατοστά, δηλαδή στις συνήθεις σε εμάς μονάδες μέτρησης.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αϊγιο, Πάτρα, Κόρινθος Ξυλεία Δρυς

Τα δένδρα της δρυός αναπτύσσονται για πολλά χρόνια και φτάνουν σε ύψος 25-30 μέτρα. Οι συνήθεις διάμετροι των κορμών της δρυός, κάποιας ηλικίας, είναι  από 50cm έως 90cm. Τα κύρια πλεονεκτήματα της ξυλείας δρυός και οι βασικές χρήσεις της είναι:

Η σκληρότητα και η ιδιαίτερη αντοχή της, λόγω και της περιεκτικότητας σε τανίνη
Η αντοχή της στις προσβολές από τα έντομα και τους μύκητες όπως επίσης και η αντοχή της στο νερό, καθιστούν την λευκή δρυς  κατάλληλη για βαρέλια κάθε τύπου. Βιομηχανία βαρελοποιίας υπάρχει, ιδιαίτερα αναπτυγμένη, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας κλπ. Μικρή παραγωγή βαρελοποιίας υπάρχει και στη χώρα μας, που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη κυρίως εγχώριο ξύλο δρυός.
Η αυξημένη αντοχή της λευκής δρυός στην υγρασία, επιτρέπει τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους (εξωτερικά κουφώματα, ξυλουργική, δάπεδα ντεκ εξωτερικών χώρων, αυλόπορτες, εξώθυρες, έπιπλα εξωτερικής χρήσης κλπ).
Η ιδιαιτερότητα της λευκής δρυός με την αυξημένη αντοχή της από τη διάβρωση του νερού. Είναι γνωστή η χρήση της ξυλείας λευκής δρυός στη Ναυπηγική και στην κατασκευή πλοίων από το Μεσαίωνα και την Αρχαιότητα. Με ξύλο λευκής δρυός είχαν κατασκευασθεί και συνεχίζουν να κατασκευάζονται πολλά μικρά και μεγάλα σκάφη.
Λόγω της αντοχής της εμφάνισης και της διάρκειας ζωής της, η χρήση τόσο της λευκής όσο και της κόκκινης δρυός, κυριαρχούν στην επιπλοποιία, τα πάνελ – πάγκους, τα στοιχεία διακόσμησης εσωτερικών χώρων, στα μασίφ κλασικά καρφωτά πατώματα, στα προγυαλισμένα ημιμασίφ δάπεδα,στα πορτάκια για κουζίνες και ντουλάπες, στην κατασκευή και επένδυση σε εσωτερικές σκάλες, στα κάγκελα, στις κουπαστές, σε επενδύσεις τοίχων και ορόφων εσωτερικών χώρων κλπ.
Η ομορφιά και οι καλές φυσικές ιδιότητες της ξυλείας δρυός την έχουν κάνει ένα από
τα πιο δημοφιλή ξύλα. Εκτός των άλλων,είναι ξύλο σταθερό και ευκολοδούλευτο στην επεξεργασία και στη βαφή του. Με την πάροδο του χρόνου, όταν το δρυς είναι ήδη λουστραρισμένο στη φυσική του απόχρωση, σκουραίνει ελαφρώς και χάνει την αρχική του ανοιχρόχρωμη εμφάνιση. Το δρυς είναι ξύλο που μπορεί να βαφεί ντεκαπέ, με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.
Η σταθερότητα που προσφέρει το δρυς στις κατασκευές που χρησιμοποιείται. Απαραίτητη για την απόλυτη ασφάλεια στις κατασκευές μας, είναι η προϋπόθεση, ότι το ξύλο δρυς θα πρέπει να είναι στεγνό με υγρασία max 10 . Καλό θα είναι, πάντοτε να δουλεύουμε ξύλα δρυς KD στεγνωτηρίου. Το δρυς είναι ξύλο με καλές μηχανικές ιδιότητες και αντοχές.  
Η δυνατότητα που υπάρχει τόσο στο λευκό δρυς όσο και στο κόκκινο δρυς, να παράγεται καλής ποιότητας καπλαμάς ξυλείας δρυός. Οι καπλαμάδες δρυς δίνουν πολλές κατασκευαστικές δυνατότητες. Επενδεδυμένες επιφάνειες με καπλαμά δρυς, υπάρχουν τόσο σε MDF και σε νοβοπάν όσο και σε κοντρ πλακέ κλπ. Οι επενδεδυμένες επιφάνειες με καπλαμά δρυς χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην κατασκευή κουζινών, ντουλάπας, επίπλων, επίπλων γραφείου, σε όλους τους κλάδους της επιπλοποιίας  κλπ, και γενικά σε κατασκευές εσωτερικής χρήσης.

Περίφημη είναι η αμερικανική δρυς που προέρχεται από την περιοχή των Απαλαχίων όπως και η ευρωπαϊκή δρυς της Γαλλίας και της Σλαβονίας. Μεγάλες ποσότητες δρυός παράγονται στην Ουκρανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ρουμανία, Σλοβενία κλπ.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ πατώματα ξυλείας δρυς

Σπάνιο και ιδιαίτερο είδος δρυός θεωρείται το ξύλο δρυς Ιαπωνίας. Διάσημη επίσης είναι η βρετανική δρυς που επί χρόνια ήταν το ξύλο που χρησιμοποιούσε τους προηγούμενους αιώνες ο βρετανικός στόλος για την ναυπήγηση των πλοίων του.

Στην Ευρώπη, σε πολλά σπουδαία κτίρια που κατασκευάσθηκαν στα χρόνια της Αναγέννησης, έχει χρησιμοποιηθεί ξυλεία δρυός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Παναγία των Παρισίων, οι Βερσαλίες, πολλά μεσαιωνικά κάστρα στη Βρετανία, τη Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη.  Πατώματα από ξύλο δρυς υπάρχουν τοποθετημένα από πολλούς αιώνες και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

   Όλα τα ξύλα δρυός προέρχονται  από ανανεώσιμα δάση και είναι πιστοποιημένα με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση των δασών δρυός.

Scroll to Top