Ξυλεία οξυάς. Εμφάνιση και ανθεκτικότητα

Η ξυλεία οξυάς (beech) ανήκει στα λεγόμενα σκληρά ξύλα. Αποτελεί μία μεγάλη οικογένεια δέκα παρόμοιων ειδών δένδρων οξυάς. Η οξυά είναι από τα πιο δημοφιλή ξύλα που χρησιμοποιούνται στην επιπλοποιία. Είναι ευθύκορμο, φυλλοβόλο δένδρο με λεπτό φλοιό που φύεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, όπως επίσης και στη Β. Αμερική και στην Ασία. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά πυκνά και μεγάλα δάση οξυάς, ιδιαίτερα στην Πίνδο καθώς και στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Τα δένδρα οξυάς φτάνουν σε ύψος έως 30 μέτρα. Η οξυά συνήθως φύεται σε υψόμετρο από 400 – 1800 μέτρα. Λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της, όσο του χρώματός της και της υψηλής αντοχής της, η ξυλεία οξυάς χρησιμοποιείται διαχρονικά με μεγάλη επιτυχία στην κατασκευή σκελετών επίπλων (πολυθρόνες, καρέκλες, σαλόνια, πόδια επίπλων κλπ), στις εσωτερικές σκάλες τόσο σαν κουπαστές και κάγκελα, όσο και σαν πατήματα (σκαλοπάτια), σε έπιπλα μασίφ και ημιμασίφ (τραπέζια, μικροέπιπλα, γραφεία, κομοδίνα, κρεβάτια κλπ), όπως επίσης και σε έπιπλα κουζίνας, επενδύσεις, ντουλάπες, βιβλιοθήκες, ταμπλάδες κλπ.

Εκτός λοιπόν από την εγχώρια παραγόμενη ελληνική ξυλεία οξυάς, υπάρχουν στην ελληνική αγορά πολλά ξύλα οξυάς εισαγωγής με χώρες προέλευσης τη Σερβία, τη Βοσνία, τη Γεωργία, την Ρουμανία, την Γερμανία, την Σλοβενία κλπ.

Τα πλεονεκτήματα της ξυλείας οξυάς είναι πολλά γιατί εκτός των άλλων θετικών στοιχείων που έχει, είναι ξυλεία ευκολοδούλευτη με πολύ καλή κατεργασία και συμπεριφορά. Η οξυά πλανίζεται, σκαλίζεται και τρίβεται εύκολα, τορνάρεται με επιτυχία, έχει πολύ καλή συγκόλληση, βάφεται και λουστράρεται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και γενικά επεξεργάζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πράγμα που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή.

Ξυλεία Οξυάς ΕΒΕΞ Καραπιπέρης Αίγιο, ΟΠάτρα, Κόρινθος

Η οξυά χρησιμοποιείται επίσης και για την κατασκευή μασίφ πατωμάτων χωρίς βέβαια να επιτυγχάνονται τα πλεονεκτήματα και η αντοχή των πατωμάτων ξυλείας δρυός. Ημιμασίφ πατώματα παράγονται από ξυλεία οξυάς με αρκετή επιτυχία και σταθερότητα.

Επίσης, από την ξυλεία οξυάς παράγεται καπλαμάς που χρησιμοποιείται  στην παραγωγή επενδεδυμένων επιφανειών (ΜDF με επιφάνεια επικολλημένο καπλαμά οξυάς, νοβοπάν με επιφάνεια επικολλημένο καπλαμά οξυάς, κοντρ πλακέ από οξυά κλπ).   

Από μασίφ ξύλο οξυάς παράγονται επίσης πάνελ (σύνθετοι αντικολλητοί συγκολλημένοι πάγκοι εργασίας) από οξυά, σε πάχος 2,00 – 2,50 – 3,00 – 4,00 cm και πλάτος 64 cm – 80 cm σε πολλά μήκη (4 – 6 μέτρα). Τα 2,00 ή 2,50 cm χρησιμοποιούνται συνήθως σαν ράφια και σε έπιπλα καθώς και σαν ρίχτια σε σκάλες, ενώ το πάχος 3,00 cm και 4,00 cm χρησιμοποιούνται σαν σκαλοπάτια, πατήματα σκάλας, πάγκοι κλπ. Τα πάνελ οξυάς είναι κατάλληλα, και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σαν επένδυση με ξύλο, σε σκάλες, που είναι ήδη κατασκευασμένες από σίδερο ή από μπετόν κλπ. Η επένδυση με πάνελ οξυάς (πατήματα και ρίχτια) γίνεται στις σκάλες αυτές, προκειμένου να αποκτήσουν την εμφάνιση ξύλου καθώς και την αίσθηση της ξύλινης σκάλας. Θεωρείται απόλυτα επιτυχής επιλογή.

Επένδυση σκάλας με ξυλεία οξυάς Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αϊγιο, Πάτρα, Κόρινθος

Φυσικά, το κόστος της επένδυσης μιας σκάλας από μπετόν ή σίδερο είναι μικρότερο από το κόστος κατασκευής μιας σκάλας κατασκευασμένης συνολικά και εξολοκλήρου από ξύλο οξυάς. Το χρώμα της ξυλείας οξυάς διαφέρει από την περιοχή προέλευσής της και ποικίλει από ανοιχτόχρωμο έως κοκκινοκαφέ. Το χρώμα της οξυάς, ακόμα και αν είναι λουστραρισμένη, επηρεάζεται από τον αέρα και το φως, τα οποία την σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Πολλές φορές, για τα οικιακά έπιπλα και τα έπιπλα κουζίνας, τις ντουλάπες κλπ, οι πελάτες προτιμούν τη φουρνιστή οξυά γιατί παρουσιάζει ένα πολύ όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στην εμφάνιση γιατί αναδεικνύονται τα στίγματα, οι δακτύλιοι και οι λόγχες του ξύλου οξυάς.

Η επιχείρησή μας διαθέτει ετοιμοπαράδοτη ξυλεία μασίφ οξυάς Ευρώπης, εξαιρετικής ποιότητας Α΄ διαλογής στεγνωτηρίου, σε πάχη 2,5 cm – 5 cm – 8 cm κλπ. πάχη, σε πλάκες ξεφαρδισμένες  στο πλάτος, με πολλές φαρδιές πλάκες και σε μεγάλη ποικιλία μηκών.

Στην επιχείρησή μας διαθέτουμε ξεφαρδισμένη φουρνιστή οξυά αρίστης ποιότητας και έξτρα διαλογής στεγνωτηρίου από τη Σερβία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βοσνία, Γερμανία κλπ., που βρίσκεται αποθηκευμένη σε στεγασμένες και κλειστές αποθήκες. Επίσης διαθέτουμε πάνελ – πάγκους οξυάς εξαιρετικής ποιότητας σε μεγάλη ποικιλία.

Για την ασφαλή επεξεργασία της μασίφ ξυλείας οξυάς και για την επίτευξη αρίστου αποτελέσματος στο τελικό προϊόν, προτείνεται η χρησιμοποιούμενη ξυλεία οξυάς να είναι στεγνή ή στεγνωτηρίου και να βρίσκεται αποθηκευμένη σε κλειστούς και στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους.

Στην επιχείρησή μας υπάρχουν διαθέσιμες επιφάνειες με επικολλημένο καπλαμά οξυά, τόσο σε MDF ποιότητας Ε1, επενδεδυμένο με καπλαμά οξυά σε πάχη 4χιλ. 7χιλ. 9χιλ. 17χιλ. 20χιλ. 26χιλ. 31χιλ. και διαστάσεις 220Χ185 305Χ122 305Χ185, όσο και σε μοριοσανίδα (νοβοπάν) με καπλαμά οξυά σε πολλές διαστάσεις (305 Χ 185  16χιλ. – 18χιλ. κλπ).

Scroll to Top