Ξυλεία δεσποτάκι. Διαχρονική ομορφιά

Πυκνά δάση με ξύλα δεσποτάκι ( ash) υπάρχουν σε μεγάλες εκτάσεις στις Ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά. Μεγάλα δάση με δεσποτάκι υπάρχουν τόσο στις Βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ (Νorthern ash) όσο και στις Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ (Southern ash).

   Τα δένδρα δεσποτάκι φτάνουν σε ύψος έως τα 20 μέτρα και διάμετρο έως 80cm. Πολλά δάση με δεσποτάκι υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο (Σερβία, Γαλλία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία, Αγγλία, Ρωσία, Ουκρανία κλπ). Το δεσποτάκι ονομάζεται επίσης και μέλιο, μελιά ή φράξος. Τόσο το αμερικάνικο δεσποτάκι όσο και το ευρωπαϊκό δεσποτάκι έχουν σχεδόν την ίδια εμφάνιση, πολλές φορές έχουν παρόμοια νερά και υφή όπως και χρωματικές αποχρώσεις σχεδόν ίδιες (από ανοιχτόχρωμο λευκό έως ανοιχτό καφέ – κίτρινο – γκρι) με όμορφες βέννες.

δέντρο δεσποτάκι στο φυσικό του χώρο | ΕΒΕΞ καραπιπέρης

   Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι το δεσποτάκι των νοτιότερων περιοχών είναι σαφώς πιο ανοιχτόχρωμο και με κάπως διαφοροποιημένα νερά σε σχέση με το δεσποτάκι που προέρχεται από τις βόρειες περιοχές, που είναι έντονα πιο γκριζωπό καφέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στα ευρωπαϊκής προέλευσης ξύλα δεσποτάκι, είναι η μεγάλη χρωματική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο δεσποτάκι της Σερβίας, Βοσνίας, Σλοβενίας κλπ, που είναι ξύλα πολύ ανοιχτόχρωμα σε σχέση με το δεσποτάκι που προέρχεται από τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, τα οποία είναι ξύλα πιο σκουρόχρωμα και με έντονες καφέ αποχρώσεις.

   Σημαντικό πλεονέκτημα για το οποίο, μεταξύ πολλών άλλων, προτιμάται η ξυλεία δεσποτάκι, εκτός από την διαχρονικά όμορφη εμφάνισή του, συνιστά η εύκολη επεξεργασία του, καθώς είναι ξύλο που δουλεύεται σχετικά εύκολα, βάφεται και λουστράρεται με επιτυχία και ξηραίνεται σε στεγνωτήριο χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

   Λόγω των ιδιαίτερων νερών του, της υφής του και των πόρων του, το δεσποτάκι προσφέρεται για πολλές και ιδιαίτερες βαφές όπως ντεκαπέ κλπ. Βαφές που αναδεικνύουν το δεσποτάκι και του προσδίδουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

ξυλεία δεσποτάκι Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο Πάτρα Κόρινθος Ακράτα

   Πολύ σημαντικό ρόλο, για τα ξύλα δεσποτάκι που πρόκειται να δουλευτούν άμεσα από τον καταναλωτή, είναι να χρησιμοποιηθούν ξύλα στεγνωτηρίου, που βρίσκονται αποθηκευμένα σε στεγασμένους και κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται και να μη προσλαμβάνουν αυξημένη υγρασία. Η σωστή αποθήκευση εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα στο τελικό προϊόν και επιπλέον σταθερότητα στην κατεργασία τους. Στην επιχείρησή μας δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην προσεκτική και επιμελημένη αποθήκευση της ξυλείας μας σε στεγασμένους κλειστούς χώρους αποθηκών.

   Το δεσποτάκι θεωρείται σκληρό ξύλο (hardwood) με βάρος στεγνό περίπου 600 – 700 kg/μ3, ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Συνήθως, είναι ξύλο με φαρδιά νερά (φαρδύβενα) αλλά υπάρχουν και πλάκες με ίσια νερά (ισόβενα). Το δεσποτάκι έχει καλή αντοχή, και σαν ξύλο, μοιάζει αρκετά με το δρυς. Είναι ξύλο με καλές μηχανικές ιδιότητες, που βιδώνεται, κολλιέται, καρφώνεται και πλανίζεται  πολύ καλά.

Δεσποτάκι υπάρχει διαθέσιμο ξεφαρδισμένο στεγνωτηρίου σε πάχη από 2.5cm (ταβλάκι) έως και μαδέρια – πλάκες πάχους 5cm, 8cm κλπ., σε μεγάλη ποικιλία μηκών και σε πολλά μεγάλα πλάτη (με φαρδιές πλάκες).

   Το δεσποτάκι χρησιμοποιείται σε πολλές ξυλουργικές εργασίες (εσωτερικά κουφώματα), σε ντουλάπια κουζίνας, σε ντουλάπες δωματίων, σε έπιπλα, βιβλιοθήκες, γραφεία και γενικά σε εργασίες επιπλοποιίας, ξυλουργικής και διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Από δεσποτάκι παράγονται πατώματα μασίφ και ημιμασίφ προγυαλισμένα πατώματα κλπ.

   Το δεσποτάκι δίνει ως ξύλο, τη δυνατότητα στους κατασκευαστές, να δημιουργούν πολλές ιδιαίτερες και καλαίσθητες κατασκευές τόσο σε έπιπλα και επενδύσεις τοίχων και οροφών, όσο και σε κάθε είδους  εργασίες διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Είναι ξύλο κατάλληλο για επιτυχή χρησιμοποίηση και καλά αποτελέσματα σε κατοικίες, καθώς και σε καταστήματα και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους. Είναι ξύλο που επιλέγεται συχνά σε ιδιαίτερες κατασκευές από τους αρχιτέκτονες.

Η επιτυχής βαφή του, αναδεικνύει την εξαίρετη εμφάνιση και υφή του, τονίζοντας εκτός των άλλων τα ιδιαίτερα νερά του.

Μασίφ ξυλεία δεσποτάκι Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Ακράτα, Διακοπτό, Ξυλόκαστρο

   Από μασίφ ξύλο δεσποτάκι παράγεται και ο φυσικός καπλαμάς δεσποτάκι που έχει ευρεία χρησιμοποίηση. Ο καπλαμάς δεσποτάκι γίνεται συγκόλληση (με ειδική κόλλα) και κολλιέται επάνω σε επιφάνειες όπως το MDF κατηγορίας Ε 1 και την μοριοσανίδα – νοβοπάν, όπως επίσης και στα κόντρα πλακέ.

Έτσι, παράγονται σε φύλλα διαφόρων διαστάσεων οι επιφάνειες που είναι επενδεδυμένες με καπλαμά δεσποτάκι. Οι επενδεδυμένες επιφάνειες με καπλαμά δεσποτάκι, χρησιμοποιούνται ευρέως σε πορτάκια κουζίνας και ντουλάπας, εσωτερικές επενδύσεις, βιβλιοθήκες, επιπλοποιία κλπ. εσωτερικές χρήσεις.

   Οι διαστάσεις των MDF επενδεδυμένων με καπλαμά δεσποτάκι είναι 220 Χ 185  305 Χ 122  305 Χ 185 και τα συνήθη πάχη που χρησιμοποιούνται είναι 4χιλ. – 7χιλ. – 9χιλ. – 17χιλ. – 20χιλ. – 26χιλ. – 31χιλ. κλπ.

   Τα νοβοπάν επενδεδυμένα με καπλαμά δεσποτάκι, συνήθως έχουν διάσταση 305 Χ 183 σε διάφορα πάχη.

     Η επιχείρησή μας με την μακρόχρονη εμπειρία που έχει σε κάθε είδους μασίφ ξυλεία, μπορεί να σας προσφέρει μασίφ ξυλεία δεσποτάκι στεγνωτηρίου αρίστης ποιότητας  καθώς και επιλεγμένες επιφάνειες MDF και νοβοπάν επενδεδυμένες με καπλαμά δεσποτάκι έξτρα ποιότητας.

Scroll to Top