Σύνθετη ξυλεία. Επιλογή με αντοχές και αισθητική.

Ένα άρθρο ερωταπαντήσεων στο οποίο θα βρείτε οτιδήποτε θα θέλατε να ρωτήσετε και να μάθετε σχετικά με την σύνθετη ξυλεία. Με πλήρη ανάπτυξη των χαρακτηριστικών και των πλεονεκτημάτων που θα σας δώσει η επιλογή αυτή.

Σύνθετη ξυλεία Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο , Πάτρα

Τι είναι η σύνθετη ξυλεία ??

Η σύνθετη ξυλεία, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι κυρίως οι σύνθετοι πολυκολητοί δοκοί. Η σύνθετη ξυλεία σε δοκούς, παράγεται από πολλά είδη ξύλου με επικρατέστερη την ελάτη Ευρώπης (ξυλεία λευκή whitewood) και την πεύκη Ευρώπης (ξυλεία ερυθρά redwood). Ξυλεία σύνθετη, παράγεται επίσης και σε μορφή σύνθετων συγκολλημένων επιφανειών (πλάκες και σανίδες), δηλαδή πάνελ από ξύλο ελάτης, πεύκης, οξυάς, δρυός, ιρόκο κλπ.
Η σύνθετη ξυλεία παράγεται από μασίφ ξυλεία στεγνωτηρίου με υγρασία max έως 10% , αφού έχει προηγηθεί η επιμελής διαλογή της, με την αφαίρεση τεμαχίων που έχουν ελαττώματα, όπως μεγάλους ρόζους, σκασίματα, ρωγμές, μαυρίσματα, κυανώσεις, θύλακες ρετσινιού κλπ.

Πού χρησιμοποιείται η σύνθετη ξυλεία ??

Θα πρέπει να κάνουμε μία απαραίτητη διάκριση των χρήσεων της σύνθετης ξυλείας μεταξύ των πάνελ και των δοκών σύνθετης ξυλείας.
α) Δοκοί σύνθετης πολυκολητής ξυλείας (GLULAM)
Οι δοκοί σύνθετης ξυλείας χρησιμοποιούνται κυρίως στις κατασκευές (στέγες, πέργκολες, κιόσκια κλπ). Είναι ένα σύγχρονο δομικό υλικό. Οι σύνθετοι δοκοί, λόγω των μεγάλων μηκών που μπορούν να παραχθούν και της μεγάλης ποικιλίας διατομών, μπορούν και καλύπτουν αξιόπιστα κάθε τεχνική απαίτηση ή αρχιτεκτονική επιλογή, σε οποιοδήποτε έργο.
Πλεονεκτήματα των δοκών σύνθετης ξυλείας :
α) μεγάλα μήκη
Τα μήκη των σύνθετων δοκών φτάνουν έως τα 13 ή και 13,50 μέτρα, πράγμα που μας διευκολύνει ιδιαίτερα σε κάθε κατασκευή. Με ειδική παραγγελία, μπορούν να παραχθούν σύνθετα ξύλα και σε πολύ μεγαλύτερα μήκη, όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη μεταφορά τους.
β) Ποικιλία διαστάσεων
Οι συνήθεις και πιο διαδεδομένες διαστάσεις της ξυλείας σύνθετης είναι:
  9 Χ 9  9 Χ 13  9 X 16  9 X 21
  8 Χ 16
  9 X 26   9 X 30
 12 X 12  14 X 14   κλπ.
Κατά παραγγελία, μπορούν να παραδοθούν και πολλές άλλες διαστάσεις (μήκη και διατομές), τόσο σε ξυλεία ελάτη Ευρώπης (Σκανδιναβίας) όσο και σε ξυλεία πεύκη (Σκανδιναβίας), στις διαστάσεις που επιθυμεί ο πελάτης. Επίσης, με παραγγελία παραδίδονται σύνθετα ξύλα από ιρόκο, νιαγκόν, μεράντι κλπ. για ειδικές κατασκευές.
γ)  Σταθερότητα διαστάσεων
Λόγω της μεθόδου παραγωγής και των αυστηρών προδιαγραφών, η σύνθετη ξυλεία έχει καλύτερα χαρακτηριστικά από την κλασική πριστή ή πριστοπελεκητή  ξυλεία.
Η σύνθετη ξυλεία έχει όλα τα πλεονεκτήματα του ξύλου με υψηλή μηχανική αντοχή καθώς και μεγάλη ελαστικότητα.
δ)  Χαμηλό βάρος
Η σύνθετη ξυλεία ελάτης έχει ειδικό βάρος περίπου 470 – 490 kg ανά μ3. Είναι σαφώς ελαφρύτερη από πολλά άλλα υλικά που θα μπορούσαν εναλλακτικά να χρησιμοποιηθούν στην ίδια κατασκευή,όπως σίδερα, χάλυβας, μπετόν  κλπ.
ε)  Η σύνθετη ξυλεία έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα όπως την αντοχή που παρουσιάζει σε χημικό περιβάλλον, την ευκολία στην επεξεργασία της (κόβεται εύκολα, βιδώνεται χωρίς δυσκολία κλπ) με απλά ξυλουργικά εργαλεία, βάφεται και λουστράρεται με επιτυχία, έχει καλύτερο δείκτη αντοχής στη φωτιά σε σχέση με άλλα υλικά, έχει αυξημένη θερμομονωτική ικανότητα, αισθητική ομοιομορφία, καλύτερες αντοχές ως προς την θλίψη, την κάμψη και την στρέψη.
ζ)  Στην παραγωγή των σύνθετων ξύλων (δοκών) χρησιμοποιούνται ειδικές κόλλες με αυξημένες αντοχές που καθιστούν τους δοκούς σύνθετης ξυλείας κατάλληλους για κάθε χρήση.
η) Τέλεια τελική μορφή προϊόντος, με πλανισμένες όλες τις επιφάνειες και στρογγυλεμένες τις τέσσερις γωνίες κάθε τεμαχίου. Προϊόν έτοιμο προς χρήση, χωρίς να είναι απαραίτητη η περαιτέρω επεξεργασία του.
θ) Είναι αναγκαίο, να διαχωρίσουμε τη σύνθετη πολυκολητή ξυλεία από τη σύνθετη δικολητή ξυλεία.
Η δικολητή σύνθετη ξυλεία δεν έχει κανένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της πολυκολητής σύνθετης ξυλείας. Η δικολητή είναι σαφώς υποδεέστερη ποιοτικά, χωρίς τις αντοχές της πολυκολητής σύνθετης ξυλείας.Η δικολητή είναι μία αρκετά πιο οικονομική λύση που επιλέγεται μόνο και μόνο για τη χαμηλότερη τιμή της.
Τα μεγάλα μήκη που μπορεί παραχθεί, λόγω του finger jonting, είναι τελικά το μόνο πλεονέκτημα της δικολητής σύνθετης ξυλείας. Η δικολητή σύνθετη ξυλεία δεν συνιστάται για σοβαρές κατασκευές με προδιαγραφές και υψηλές απαιτήσεις, γιατί η δικολητή σύνθετη ξυλεία υστερεί συνολικά σε σχέση με την πολυκολητή σύνθετη ξυλεία.

Οι κυριότερες χρήσεις της σύνθετης πολυκολητής ξυλείας σε μορφή δοκών, είναι:

.  στις εμφανείς στέγες κατοικιών, ξενοδοχείων, καταστημάτων εστίασης  κλπ
.  σε στεγασμένες βεράντες, χαγιάτια, στέγαστρα κλπ.
.  σε πέργκολες και κιόσκια
.  σε ειδικές ξύλινες κατασκευές (πεζογέφυρες – κατασκευές σε πλατείες, περιβάλλοντες
  χώρους κατοικιών, ξενοδοχείων, πάρκων κλπ).
.  σε κατασκευές που έχουν αυξημένες απαιτήσεις αντοχών. Η σύνθετη ξυλεία έχει   τουλάχιστο 40% μεγαλύτερες αντοχές από τη μασίφ πριστή ξυλεία.
.  σε στέγες βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων, αθλητικών κτιρίων κλπ, που απαιτούνται
  μεγάλα μήκη. Με τη χρήση της σύνθετης ξυλείας αποφεύγουμε την τοποθέτηση πυκνών
  σειρών υποστηλωμάτων, δηλαδή πολλές κολόνες.  
.  σε στέγες αποθηκών, logistcs, προκατασκευασμένων και γεωργικών κτιρίων, καθώς και
  σε όποιες άλλες κατασκευές επιδιώκουμε να έχουμε ενιαία μεγάλα ανοίγματα.
Η επιχείρησή μας διαθέτει ετοιμοπαράδοτη πιστοποιημένη σύνθετη πολυκολητή ξυλεία, τόσο σε μορφή δοκών όσο και σε μορφή επιφανειών πάνελ σε μεγάλη ποικιλία σε πολλές διαστάσεις και πολλά μήκη.

Η σύνθετη ξυλεία πάνελ

Η σύνθετη ξυλεία σε μορφή επιφανειών πάνελ, χρησιμοποιείται κυρίως στην επιπλοποιία (καπάκια γραφείων,τραπέζια, ράφια, πάγκους κουζίνας, πάσα κλπ),σε ξυλουργικές κατασκευές (σκάλες εσωτερικού χώρου), στην εσωτερική διακόσμηση κατοικιών, καταστημάτων,  ξενοδοχείων κλπ.
Καραπιπέρης ΕΒΕΞ σύνθετα πάνελ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1) μεγάλα πλάτη, συνήθως 64 cm και 80 cm
2) μεγάλα μήκη, συνήθως 4,00μ. και σε κάποια είδη και 6,00μ.
3) αξιόλογη ποικιλία στα πάχη, δηλαδή 20mm  25mm  30mm  40mm
4) άριστη τελική μορφή. Τα πάνελ παραδίδονται πλανισμένα χωρίς ελαττώματα στην επιφάνειά τους (σκασίματα,μαυρίσματα, πίπτοντα ρόζο, ρωγμές κλπ)
5) άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα
6) δυνατότητα κατασκευών ενιαίων επιφανειών σε μεγάλα πλάτη έως και 80cm, πράγμα που είναι αδύνατον να επιτευχθεί στα μασίφ ξύλα χωρίς τις αναγκαίες συγκολλήσεις τεμαχίων από ειδικευμένους ξυλουργούς
7) τα πάνελ διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία ειδών ξύλου (πεύκο- έλατο- οξιά-δρυς κλπ)

 Τυποποιημένη τρικόλητη σύνθετη ξυλεία για κουφώματα

Διατίθεται ξυλεία τρικολητή σύνθετη, κατόπιν παραγγελίας, σε ποικιλία διαστάσεων από ξύλο μεραντί, νιαγκόν,κλπ τροπικά ξύλα, που είναι κατάλληλη κυρίως για ξύλινα κουφώματα. Η διαστασιολογημένη σύνθετη ξυλεία που προορίζεται για ξύλινα εξωτερικά κουφώματα (κασώματα, μπαλκονόπορτες, μπαντζούρια κλπ), υπερτερεί σε αντοχή και ποιότητα σε σχέση με τη γνωστή μασίφ ξυλεία, γιατί έχει υποστεί ειδική επεξεργασία..

Με την τακτική και σωστή συντήρηση με τα κατάλληλα προϊόντα, αυξάνεται η αντοχή και η διάρκεια ζωής του κουφώματος, ανεξαρτήτως των κλιματολογικών συνθηκών που βρίσκεται.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Ξυλεία σύνθετη Ακράτα Καλάβρυτα

Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησής μας, παρά τα μεγάλα μήκη της σύνθετης ξυλείας που φθάνουν έως και 13,50μ και διαθέτουμε ετοιμοπαράδοτη, μας επιτρέπουν τη σωστή και ασφαλή αποθήκευσή της σε κλειστούς, στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους. Η αποθήκευση κάθε είδους ξυλείας σε στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους, αποτελεί την προϋπόθεση για την ασφαλή και επιτυχή χρήση της ξυλείας σε οποιαδήποτε ξύλινη κατασκευή. Οποιαδήποτε ξυλεία και πολύ περισσότερο η σύνθετη ξυλεία, αν δεν αποθηκεύεται σε στεγασμένους κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους, υποβαθμίζεται ποιοτικά και απαξιώνονται οι αντοχές της, με αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων, να μειώνεται η διάρκεια ζωής της.

Τα γερανοφόρα φορτηγά της επιχείρησής μας εξασφαλίζουν τις παραδόσεις τόσο της σύνθετης ξυλείας, όσο και πολλών άλλων προϊόντων μας, μεταφέροντάς την στις γύρω περιοχές.

Η πολύχρονη εμπειρία των ανθρώπων της επιχείρησής μας στο ξύλο και η σχολαστική επιλογή της κατάλληλης και ποιοτικής σύνθετης πολυκολητής ξυλείας, εξασφαλίζουν στους πελάτες μας την επιτυχή ολοκλήρωση των κατασκευών τους.

Στην επιχείρησή μας υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα και όλα τα απαραίτητα προϊόντα  προστασίας διακόσμησης και συντήρησης ξύλου, όπως τα έγχρωμα βερνίκια εμποτισμού διαλύτου, τα βερνίκια θαλάσσης, τα οικολογικά βερνίκια εμποτισμού νερού, τα διάφανα οικολογικά βερνίκια ξύλου, καθώς και όλα τα προϊόντα της κορυφαίας εταιρείας προϊόντων συντήρησης και προστασίας ξύλου BONDEX Δανίας.

Παράλληλα, διαθέτουμε και όλα τα απαραίτητα στις ξυλοκατασκευές μεταλλικά εξαρτήματα, όπως μεταλλικές γωνίες, βάσεις διαιρούμενες, λάμες, δοκοθήκες, επίκρανα, συνδέσμους, στριφώνια, βίδες ξύλου, βίδες torx, καρόβιδες, καλύπτρες κεραμιδιών, χτένια, ρυθμιζόμενες

Scroll to Top