Μόδα ή αναγκαιότητα;

Μια σύντομη ανάλυση.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αυξάνει συνεχώς η ζήτηση για μασίφ ξυλεία καστανιάς. Οι ποσότητες καστανιάς που παράγονται στην χώρα μας περισσότερο στα δάση της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (και κυρίως της Χαλκιδικής), παρατηρούμε ότι πλέον δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ισχυρή προτίμηση των καταναλωτών για το ξύλο αυτό. Αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης είναι να εισάγονται στη χώρα μας αξιόλογες ποσότητες καστανιάς από το εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία κλπ.) προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται .

Καραπιπερης ΕΒΕΞ Μασίφ ξυλεία καστανιάς, Αίγιο, Πάτρα, Κόρινθος, Δυτική Ελλάδα

Οι πελάτες κυρίως ζητούν καστανιά σε τράβα πελεκητά, δοκούς πριστής ξυλείας, σανιδώματα, μαδέρια σε ξεφαρδισμένες πλάκες, κορμούς, κορμάκια περιφράξεων, πλάκες φαρδιές αξεφάρδιστες, πασσάλους κλπ. Επίσης υπάρχει και κάποια ζήτηση για επένδυση ταβανιού ραμποτέ, όπως και για πάτωμα και πάτωμα οροφή.

Η προτίμηση των πελατών οφείλεται στα πολλά πλεονεκτήματα της καστανιάς. Η καστανιά είναι αρκετά σκληρό ξύλο με μεγάλες αντοχές, ανθεκτικό στην φθορά με μεγάλη διάρκεια ζωής και εξαιρετική αντοχή στην υγρασία. Επίσης διατηρεί σταθερότητα σε εξωτερικές χρήσεις. Είναι ξύλο με πολύ ωραίa και συνήθως ομοιόμορφα νερά. Είναι σχεδόν απρόσβλητο από έντομα και έχει χρώμα καφέ ξανθό ή καστανό με κίτρινη απόχρωση πολλές φορές. Το βάρος της καστανιάς είναι συνήθως 850 – 900 kg / m3 .

Η καστανιά παρότι ποτέ δεν έχει την σχεδόν αψεγάδιαστη εμφάνιση που θεωρητικά μπορεί να έχουν κάποια άλλα ξύλα, (τα οποία φυσικά έχουν και πάρα πολύ πιο ακριβή τιμή, σε σχέση με την καστανιά), λόγω όμως της μεγάλης αντοχής της έχει ξαναγίνει τελευταία πολύ δημοφιλές ξύλο.

ΕΒΕΞ Καραπιπέρης Αίγιο, Αττική, Αιτωλοακαρνανία

Η καστανιά πάντοτε παρουσιάζει στις επιφάνειές της και στα σόκορα, κάποια τριχοειδή σκασίματα και ρωγμές καθώς και αρκετά μεγάλα σκασίματα. Στα ξύλα καστανιάς υπάρχουν μικροί και μεγάλοι ρόζοι. Στα περισσότερα τεμάχιά της εμφανίζονται κάποιες μελανιές. Επίσης σύνηθες είναι να υπάρχουν στις γωνίες των ξύλων λειψάδες καθώς και βαθιές ρωγμές στα κεφάλια τους ή και στα σόκορα.

Παρά τα παραπάνω που εμφανισιακά μπορούν να θεωρηθούν σαν ψεγάδια, διαπιστώνουμε ότι οι πελάτες προτιμούν την καστανιά γιατί είναι αξιόπιστο ξύλο με αυξημένες αντοχές στον χρόνο, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Η μεγάλη αντοχή της καστανιάς δικαιολογεί την αυξημένη ζήτηση και αναμφίβολα δεν μπορεί να θεωρηθεί μόδα γιατί τα πολλά πλεονεκτήματά της είναι διαχρονικά αποδεδειγμένα. Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών δικαιολογεί και την αυξημένη ζήτηση για καστανιά μετά από μια υποτονική δεκαετία λόγω της κρίσης. Η χρησιμοποίηση της καστανιάς αντιμετωπίζει αναμφίβολα με τον καλύτερο τρόπο κάθε κατασκευή που απαιτεί αυξημένες αντοχές και μεγάλη διάρκεια ζωής σε εξωτερικές συνθήκες με αυξημένες υγρασίες.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο, Αχαΐα, Κορινθία ξυλεία καστανιάς

Η καστανιά είναι φυλλοβόλο δένδρο και κυρίως φύεται σε υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα. Η καστανιά φύεται εκτός της Ευρώπης και στην Β. Αμερική. (chestnut)

Η επιχείρησή μας με την τεχνογνωσία που διαθέτει έχει προμηθεύσει πολλά μικρά και μεγάλα έργα με ξυλεία καστανιάς διαφόρων τύπων και μορφών. Τόσο στην Αχαΐα, την Κορινθία, την Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, όσο και γενικά τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Πολλές δουλειές έχουν γίνει με ξύλο καστανιάς που έχουμε προμηθεύσει στην Κέρκυρα και σε όλα τα νησιά του Ιονίου, όπως και στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και γενικά στα νησιά του Αιγαίου. Η πολυετής πείρα μας και η μακροχρόνια παράδοση της επιχείρησής μας στην ξυλεία, μας επιτρέπει την έγκαιρη και σωστή εκτέλεση κάθε είδους παραγγελίας τόσο σε καστανιά όσο και σε πολλά άλλα είδη μασίφ ξυλείας, κάθε είδους, από κάθε προέλευση, από όλο τον κόσμου (Ευρώπη – Αμερική – Αφρική – Ασία).

Ξυλεία καστανιάς: μορφές και χρήσεις

Στην επιχείρησή μας προσφέρουμε μασίφ ξυλεία καστανιά σε διάφορες μορφές κατάλληλη για πολλές χρήσεις. Μπορούμε και παραδίδουμε στους πελάτες μας ειδικές παραγγελίες μασίφ καστανιάς στις διατομές που επιθυμούν οι πελάτες μας σε πλούσια ποικιλία διαστάσεων ακόμα  και σε μεγάλα μήκη. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε:

Τράβα πελεκητά καστανιάς 10×10, 12×12, 15×15, 18×18 cm κλπ
Ξυλεία πριστή καστανιάς σε δοκούς για στέγες και πέργκολες 8×13, 8×15, 18×18, 10×20, 15×25 cm κλπ
Τάβλες και πετσώματα (σκουρέτα, μισόταβλες και σανίδες) καστανιάς
Πλάκες ξεφαρδισμένες (μαδέρια) πάχους 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 10 cm κλπ. σε πολλά μήκη
Επενδύσεις ραμποτέ καστανιάς για ταβάνια, οροφές κ.λ.π.
Πατώματα παραδοσιακά καστανιάς σε ποικιλία διαστάσεων
Πάτωμα – οροφή (δίφατσο) ταβανοπάτωμα καστανιάς
Πλάκες αξεφάρδιστες σε μεγάλα πλάτη πάχους 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 10 cm κ.λ.π.
Κορμοί καστανιάς και κορμάκια περιφράξεων
Κολώνες καστανιάς 6×6, 8×8, 10×10, 12×12, 15×15 cm κ.λ.π.
Ξυλεία καστανιάς κατάλληλη για κουπαστές
Κάγκελα καστανιάς 5×5, 6×6, 7×7 cm κλπ. σε διάφορα μήκη
Φρούσια καστανιάς για στέγαστρα, βεράντες, χαγιάτια
Πλάκες καστανιάς για σκάλες
ΕΒΕΞ Καραπιπέρης Αίγιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος Ξυλεία Καστανιάς

Παρότι η καστανιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην προσβολή εντόμων απαραίτητο είναι να συντηρείται τόσο στις εξωτερικές χρήσεις όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Η επιχείρησή μας προτείνει τα επώνυμα προϊόντα συντήρησης της δανέζικης βιομηχανίας BONDEX. Κορυφαίο συντηρητικό ξύλου είναι το BONDEX MAT FINISH και για το πάτωμα σε εσωτερικούς χώρους το BONDEX QUICK DRYING (νερού).

Η καστανιά χρησιμοποιείται λόγω των μεγάλων αντοχών της σε εξωτερικές κατασκευές όπως:

Πέργκολες (με τράβα ή πριστή ξυλεία)
Περιφράξεις
Χαγιάτια – βεράντες – φουρούσια
Κάγκελα κουπαστές και κολώνες
Έπιπλα εξωτερικού χώρου
Στέγαστρα και κατασκευές σε παραδοσιακά κτίρια
Διακόσμηση εξωτερικών χώρων (κήπους, περιβάλλοντες χώρους, αυλές κλπ.), κιόσκια
Παραδοσιακούς οικισμούς
Εξωτερικές σκάλες
Εξωτερικές πόρτες, παράθυρα, αυλόπορτες κλπ.

Επίσης σε εσωτερικούς χώρους η καστανιά χρησιμοποιείται κυρίως:

Σε κλασικές στέγες (συνήθως πριστή ξυλεία ή τράβα πελεκητή)
Σε εμφανείς στέγες τριμμένη πριστή καστανιά ή τράβα
Στην επιπλοποιία (κατασκευή τραπεζιών με αξεφάρδιστες πλάκες) και γενικά κατασκευή παραδοσιακών επίπλων, πάγκων κλπ.
Στην ξυλουργική (εσωτερικά κουφώματα)
Επένδυση ραμποτέ για ταβάνια και επενδύσεις τοίχων
Πατώματα παραδοσιακά
Πάτωμα οροφή (δίφατσο – ταβανοπάτωμα)
Διακόσμηση (εσωτερικών χώρων με ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία καστανιάς σε καταστήματα, κατοικίες κλπ)
Αναπαλαιώσεις διατηρητέων κτιρίων εσωτερικά (σανιδώματα, πάγκοι, πεζούλια, ράφια κλπ.)
Εσωτερικές σκάλες

Η χρησιμοποίηση της καστανιάς πλέον είναι συνδεδεμένη με πάρα πολλές κατασκευές σε παραδοσιακούς οικισμούς τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά μας.

Scroll to Top