ξυλεία καραπιπέρης εβεξ αίγιο πάτρα ακράτα διακοπτό

Η ξυλεία και το δάσος

Το ξύλο, η ξυλεία γενικότερα, είναι από τα σημαντικότερα φυσικά και ανανεώσιμα υλικά, τόσο για την δόμηση και την διακόσμηση, όσο για την επιπλοποιία και την ναυπηγική, όπως γενικά και για το σύνολο των κατασκευών.

Το ξύλο το συναντάμε σε κάθε είδους κατασκευή που υπάρχει γύρω μας, τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Πολλά προϊόντα ξύλου όπως τα πατώματα, οι επενδύσεις, τα έπιπλα κουζίνας, οι ντουλάπες, οι βιβλιοθήκες, τα έπιπλα του σπιτιού μας και των γραφείων μας, οι στέγες, τα στέγαστρα, οι εξωτερικές κατασκευές, όπως οι πέργολες, οι περιφράξεις, τα δάπεδα – ντεκ κλπ, τα βλέπουμε παντού και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε κοινόχρηστους χώρους.

Το ξύλο είναι διαχρονικά το κατεξοχήν οικολογικό υλικό δόμησης. Eίναι ανανεώσιμη πρώτη ύλη καθώς και πηγή ενέργειας, σε αντίθεση με άλλα (αλουμίνιο, μέταλλα, πετρέλαιο κλπ.), που στο μέλλον δεν θα υπάρχουν στις απαιτούμενες ποσότητες γιατί με την πάροδο των ετών στερεύουν. Είναι ένα καθαρά φυσικό υλικό που η φύση προσφέρει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Είναι απόλυτα οικολογικό υλικό γιατί προέρχεται απευθείας από τη φύση. Σημαντικό επίσης είναι ότι στο ξύλο μπορεί να γίνει επεξεργασία χωρίς την συμμετοχή και συνεισφορά και κάποιου άλλου υλικού.

Η ξυλεία από την αρχαιότητα έως και τις ημέρες μας, ήταν από τα κυριότερα δομικά υλικά και χρησιμοποιείται αδιάλειπτα, λόγω των πολλών δυνατοτήτων που παρέχει και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει, σε σχέση με πολλά άλλα δομικά υλικά. Αυτό ισχύει σε όλες τις ηπείρους και για όλους τους λαούς της γης, ανεξάρτητα από πολιτιστικές και ιστορικές παραδόσεις και διαδρομές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ιαπωνία, που διαχρονικά χρησιμοποιεί ξυλεία στις κατασκευές κτιρίων, λόγω των συνεχών και μεγάλων σεισμών που υπάρχουν εκεί, καθώς και οι βόρειες ή ορεινές χώρες, όπως π.χ. η Φιλανδία, η Ρωσία, η Ελβετία κλπ. που χρησιμοποιούν ξύλο στις κατασκευές κτιρίων όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν εκεί.

Το ξύλο στην σύγχρονη εποχή

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, έχουν θεσπιστεί από πολλά χρόνια νόμοι, κανόνες και πιστοποιήσεις για τα δάση. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, ότι τα δάση πλέον, ανανεώνονται και ελέγχονται συνεχώς, μέσω της διεθνούς πιστοποίησης FSC και έτσι διασφαλίζεται η διαχρονική τους ανανέωση.

Επιβάλλεται να φυτεύονται 3 φορές περισσότερα νέα δένδρα για κάθε ένα υφιστάμενο παλαιό δένδρο που υλοτομείται. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαρκής προστασία και ανάπτυξη του δάσους, μέσω μιας οικολογικής και συνεχούς ανανεώσιμης διαδικασίας δενδροφυτεύσεων.

βιώσιμη ξυλεία καραπιπέρηξς εβεξ αίγιο πάτρα κορινθία

Την τελευταία τριακονταετία η συνολική έκταση των δασών της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 18 εκατομμύρια εκτάρια. Μην ξεχνάμε ότι με τις ορθολογικές μεθόδους διαχείρισης των δασών, η ανανέωση και η υλοτομία γίνονται με επιστημονικά κριτήρια.

Κατά την επιλογή των δένδρων που κόβονται, λαμβάνεται υπόψη ότι ένα νέο αναπτυσσόμενο δένδρο 20 ετών απορροφά πολύ περισσότερο CO2 και αποδίδει πολύ περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με ένα δένδρο ηλικίας 80 ετών που δεν αναπτύσσεται άλλο. Εκτός των άλλων, γι’ αυτό και επιλέγονται να υλοτομηθούν τα δένδρα μεγάλης ηλικίας.

Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει με αυστηρούς κανόνες, την οικολογική διαχείριση των δασών τους. Τέτοιες χώρες είναι πάρα πολλές στον κόσμο, σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής, η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία, πολλές χώρες στην Ασία, στην Λατινική Αμερική και στην Αφρική κλπ., καθώς και όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποδειγματική θεωρείται η οικολογική διαχείριση και ανάπτυξη του δασικού πλούτου, που γίνεται στην Σουηδία και στην Φιλανδία, χώρες με μεγάλη δασική παράδοση και τεράστιες εξαγωγές ξυλείας και προϊόντων ξύλου (χαρτί κλπ) υψηλής ποιότητας, προς όλο τον κόσμο.

Στη Σουηδία, που ο κλάδος της ξυλείας αποτελεί βασικό και δυναμικό τομέα της οικονομίας της, η σωστή διαχείριση των δασών είχε σαν αποτέλεσμα, μέσα σε 100 χρόνια η επιφάνεια των δασών της να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, παρότι έχουν αυξηθεί πολύ οι παραγόμενες ποσότητες πριστής ξυλείας πεύκης και ελάτης τα χρόνια αυτά.

Οι Σουηδοί κατάφεραν λοιπόν τα δάση τους να αυξάνονται και να ανανεώνονται και ταυτόχρονα οι εξαγωγές τους σε ξυλεία και προϊόντα ξύλου να μεγαλώνουν φέρνοντας νέες θέσεις εργασίας και έσοδα στην οικονομία τους.

Είναι σε όλους μας γνωστή η σουηδική ξυλεία. Αναφερόμαστε κυρίως στην σουηδική πεύκη, η οποία χρησιμοποιείται με πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα επί πολλές δεκαετίες και στην χώρα μας, συνδυάζοντας πολύ καλή σχέση τιμής και ποιότητας, παράλληλα με τις ιδιαίτερα καλές αντοχές και την όμορφη εμφάνισή της.

Μετά το 1950, έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα μας, σε πολλές και διαφορετικές χρήσεις, η φιλανδική ξυλεία καθώς και η ρωσική ξυλεία, τόσο πεύκης όσο και ελάτης. Τόσο η σουηδική ξυλεία πεύκης και ελάτης, όσο και η φιλανδική και ρωσική ξυλεία, σε διάφορους τύπους προϊόντων, διατομές, μορφές επεξεργασμένων προφίλ και πάνελ, υπάρχουν πάντα ετοιμοπαράδοτα στην επιχείρησή μας.

Τη σουηδική, φιλανδική και ρωσική ξυλεία (τάβλες-μαδέρια-ελατάκια κλπ) διατηρούμε στεγασμένη στις αποθήκες μας, σε διαρκή αποθέματα, τόσο σε απλάνιστη, όσο και πλανισμένη ξυλεία, σε διάφορους τύπους και μορφές, κατάλληλες για όλες τις χρήσεις. Η ξυλεία αυτή είναι κατάλληλη για εσωτερική και εξωτερική χρήση όπως κουφώματα, στέγαστρα, εμφανείς στέγες – χαγιάτια κλπ., καθώς και ξυλεία για χρήση σε ξυλότυπους οικοδομών κλπ.

Επίσης στην επιχείρησή μας υπάρχει πάντα διαθέσιμη, σουηδική και φιλανδική ξυλεία
σε πατώματα, επενδύσεις – ραμποτέ για τοίχους και ταβάνια, πατώματα οροφή δίφατσα, ξύλινα προφίλ, κουπαστές, πηχάκια κλπ καθώς και σε ξυλεία πατωμάτων ντεκ, δοκούς κλπ για εξωτερικούς χώρους (δάπεδα, περιφράξεις κλπ) τόσο στην φυσική τους μορφή, όσο και σε εμποτισμένη ξυλεία σε πράσινη και καφέ απόχρωση. Επίσης διαθέτουμε ξυλεία σύνθετη πολυκολητή (ελάτης και πεύκης) σε μήκος έως 13 μέτρα (GLUE LAM) σε μεγάλη ποικιλία διατομών.

Η αειφορία του ξύλου στον κόσμο

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι περισσότερες από τις μεγάλες παραγωγούς χώρες σε ξυλεία, χώρες με μακρά ιστορία στην βιομηχανία ξυλείας, όπως η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία κλπ αυτοδεσμεύτηκαν στην ορθολογική διαχείριση δασών τους.

Από την δεκαετία του 1950 και μετά, πολλές και εκτεταμένες αναδασώσεις έγιναν αδιάλειπτα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Βαλτικές Χώρες, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία κλπ με άριστα αποτελέσματα αναγέννησης και επέκτασης των υφιστάμενων δασών τους, που είχαν υποστεί μεγάλες αλλοιώσεις και καταστροφές λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

πράσινη δόμηση οικολογική ξυλεία καραπιπέρης εβεξ πάτρα κορινθία ξυλόκαστρο αίγιο

Η αειφορία του ξύλου, εκτός των άλλων, εξασφάλισε επί δεκαετίες σταθερότητα στις διεθνείς τιμές της ξυλείας. Στην Βόρεια Αμερική, υπάρχουν τα περισσότερα είδη ξυλείας του εύκρατου κλίματος, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ήπειρο.

Λόγω της ορθολογικής διαχείρισης των δασών και την συνεπή εφαρμογή της BMP
(πρακτικών βέλτιστης διαχείρισης δασών) στις ΗΠΑ, μέσα σε 70 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 100% ο ξυλώδης όγκος.

Είναι γνωστή η πολύ αυστηρή προστασία των μεγάλων δένδρων στις ΗΠΑ και στον Καναδά για το ξύλο Όρεγκον πάιν (Douglas fir), των δασών της ξυλείας δρυός στη Γαλλία, των βρετανικών δασών κλπ., όπως και πολλών άλλων ειδών ξυλείας που προστατεύονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε χώρες της Ν.Α. Ασίας τις τελευταίες δεκαετίες, γίνονται συστηματικά μεγάλες αναδασώσεις και μαζικές καλλιέργειες επιπλέον νέων μεγάλων εκτάσεων με εμφύτευση δένδρων.

Τόσο στη Βιρμανία, όσο και στην Ινδία, συστηματικά φυτεύονται σε μεγάλες εκτάσεις χαμηλής γεωργικής απόδοσης, νέα δένδρα Τηκ λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για το ξύλο αυτό, κυρίως από την ναυπηγική. Οι χώρες αυτές αποκομίζουν μεγάλα οικονομικά οφέλη από τις εξαγωγές ξυλείας που πραγματοποιούν. Λόγω των εκτεταμένων αναδασώσεων που έχουν κάνει, αυξάνουν τις προσφερόμενες ποσότητες ξυλείας ΤΗΚ και τα έσοδά τους, μέσω των ανανεώσιμων μεθόδων διαχείρισης των δασών τους.

Στην Ασία βιώσιμη διαχείριση των δασών της κάνει επίσης η Μαλαισία. Η χώρα αυτή καλύπτεται από δάση σε ποσοστό περίπου 60% της έκτασής της. Τα δάση της είναι πλούσια και πυκνά. Η Μαλαισία από τον προηγούμενο αιώνα συνεχώς αναπτύσσει την βιομηχανία ξύλου και επίπλων.

Επί πολλές δεκαετίες ασκεί ορθολογική διαχείριση των δασών της και τηρεί τους διεθνείς κανονισμούς πιστοποίησης της ξυλείας της, με πολύ θετικά αποτελέσματα στις εξαγωγές της. Έχει αναπτύξει ισχυρή βιομηχανική παραγωγή πριστής ξυλείας, κόντρα-πλακέ, MDF, παραγωγή επίπλων, παραγωγή κουφωμάτων κλπ.

Η Μαλαισία έχει εφαρμόσει αειφορία και ορθολογική διαχείριση του δασικού της πλούτου, ενώ ταυτόχρονα έχει καταφέρει να είναι μέσα στις 7 μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής επίπλων παγκοσμίως. Πολύ γνωστά ξύλα που παράγονται στην χώρα αυτή, είναι τα μεράντι (dark red – kepong – nemesu κλπ), το μπαλάου κλπ.

Πριν από αρκετά χρόνια, πολλά ανεπτυγμένα κράτη εφάρμοσαν την οικολογική διαχείριση των δασών τους, εμποδίζοντας την άνευ ορίων και αντιεπιστημονική υλοτόμηση, σεβόμενα το φυσικό περιβάλλον και την αειφόρα ανάπτυξη όπως κατοχυρώνονται από διεθνείς πιστοποιήσεις FSC και PEFC επιβάλλοντας την επιστημονική – οικολογική υλοτόμηση και προστασία του δασικού πλούτου.

Το Forest Stewardship Council (FSC) είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 για να προωθήσει την υπεύθυνη διαχείριση των δασών μέσα από τη βιώσιμη δασοκομία. Η πιστοποίηση FSC παρέχει τη σύνδεση μεταξύ διαχείρισης των δασών και κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από το δάσος (όπως ξυλεία, χαρτί) επιτρέποντας στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που προστατεύουν το περιβάλλον.

Το Συμβούλιο PEFC (Program for Endorsement of Forest Certification) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1999 ο οποίος προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των δασών μέσω της ανεξάρτητης πιστοποίησης από κάποιο τρίτο σώμα. Το PEFC παρέχει ένα μηχανισμό διασφάλισης προς τους αγοραστές προϊόντων από ξύλο και χαρτί, ότι προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των δασών.

Οι χώρες που τηρούν την αειφορική διαχείριση των δασών τους και σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς και τις πιστοποιήσεις FSC και PEFC, έχουν καταφέρει με έμπρακτες αποδείξεις ότι ακόμα και με σαφώς αυξημένη παραγωγή ποσοτήτων πριστής ξυλείας και προϊόντων ξύλου, όχι μόνο δεν καταστρέφουν τα δάση τους αλλά βοηθούν στην ανάπτυξη και αειφορία των δασών τους.

Αντίθετα, με την πλειοψηφία των χωρών που συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανονισμούς, κάποιες χώρες δεν διακρίνονται για τον σεβασμό τους προς το φυσικό περιβάλλον και την οικολογική διαχείριση των δασών τους, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν εκτεταμένα δάση με μεγάλη ποικιλία ξυλείας.

ξυλεία δόμηση καραπιπέρης εβεξ αίγιο πάτρα ακράτα ξυλόκαστρο

Αυτές οι χώρες υλοτομούν χωρίς έλεγχο, με αυθαίρετες και εσφαλμένες μεθόδους, χωρίς κανένα περιορισμό, ακόμα και καίγοντας τα δάση τους, προκειμένου γρήγορα και αγνοώντας κάθε διεθνή κανονισμό, να δημιουργήσουν βοσκότοπους και νέες γεωργικά εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις, περιορίζοντας έτσι σημαντικά και καταστρέφοντας το δάσος (Ν. Αμερική – Δάσος Αμαζονίου κλπ) με τραγικές συνέπειες μελλοντικά, τόσο για τις ίδιες, όσο και για τον πλανήτη (κλιματική αλλαγή).

Κατά κύριο λόγο, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε ορισμένες τροπικές χώρες, όπως η Βραζιλία, που αγνοούν και δεν εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες. Για το λόγο αυτό, δεν έχουν πιστοποιημένη ξυλεία, στοιχείο που τους προκαλεί εμπόδια στις εξαγωγές της ξυλείας τους προς πολλές άλλες χώρες, καθώς και την διεθνή καταδίκη για τις απαράδεκτες ενέργειές τους.

Το εγκληματικό παράδειγμα της Βραζιλίας, ευτυχώς δεν ακολουθούν άλλες χώρες της Ν. Αμερικής. Προσεκτικά σχεδιασμένη διαχείριση του δασικού της πλούτου εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Χιλή με πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην παραγωγή ξυλείας με αύξηση των εξαγωγών της, όσο και στην ανάπτυξη και αειφορία των δασών της.

Η ξυλεία ως δομικό υλικό στις κατασκευές

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ξυλεία είναι 100% προϊόν οικολογικό και ανακυκλώσιμο καθώς και πολύ αξιόπιστο θερμομονωτικό υλικό. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά στις κατασκευές κτηρίων.

Είναι γνωστό ότι το ξύλο διαθέτει άριστες θερμομονωτικές ιδιότητες και χαμηλή θερμοχωρητικότητα. Αυτά τα σαφή πλεονεκτήματα του ξύλου, έχουν σαν αποτέλεσμα μια ξύλινη κατασκευή (π.χ. ένα σπίτι) να ζεσταίνεται με τεχνικούς τρόπους θέρμανσης πολύ γρήγορα και να διατηρεί αυτή την ζέστη για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, σε σχέση με άλλα υλικά δόμησης.

Για αυτό σε ζώνες και χώρες με πολύ κρύο, συνθήκες παγετού, χιόνια, πάγους κλπ, τα περισσότερα κτίρια είναι κατασκευασμένα από ξύλο και ιδιαίτερα οι κατοικίες. Είναι γνωστό ότι οι ξύλινες κατασκευές παρέχουν σαφώς μεγαλύτερη μόνωση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κτιρίων.

Η ξυλεία αναβαθμίζει τις κατασκευές μας και τους προσδίδει επιπλέον αξία σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά υλικά δόμησης γιατί είναι το κυρίως ποιοτικό υλικό στις κατασκευές. Η συντήρηση του ξύλου σε τακτικά χρονικά διαστήματα με τα κατάλληλα υλικά καθώς και η εύκολη επισκευή του, δίνουν στις ξύλινες κατασκευές μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος της συντήρησης και της επισκευής του ξύλου είναι μικρό. Το ξύλο είναι φυσικό οικολογικό θερμομονωτικό υλικό. Το ξύλο είναι περίπου 9 φορές πιο μονωτικό από το μπετόν, 700 φορές πιο μονωτικό από το σίδηρο, και 2000 φορές πιο μονωτικό από το αλουμίνιο.

Οι θερμομονωτικές ιδιότητες του ξύλου έχουν άμεση επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας π.χ. μιας κατοικίας με πολύ ξύλο γιατί το ξύλο βοηθάει να έχει η κατοικία αυτή χαμηλό κόστος για θέρμανση και κλιματισμό, δηλαδή προσφέρει ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δάπεδο σε μίας κατοικίας με πλακάκια σε σχέση με μια κατοικία με ξύλινο πάτωμα.

Αν κάποιος πατήσει ξυπόλυτος, αντιλαμβάνεται αμέσως τη διαφορά. Εξάλλου η φυσικότητα του ξύλου με τα “νερά” του, δημιουργούν στον άνθρωπο ένα ευχάριστο αίσθημα χαλάρωσης γιατί το ξύλο είναι “ζεστό” φυσικό υλικό με προσωπικότητα που δημιουργεί φιλική ατμόσφαιρα θαλπωρής και ηρεμίας.

Το ξύλο, τελειώνοντας αυτό το πρώτο μέρος των άρθρων μας, είναι υλικό ευκολοδούλευτο με πολλούς φανατικούς φίλους που το αγαπούν και το χρησιμοποιούν στις κατασκευές τους τόσο ερασιτεχνικά όσο και επαγγελματικά. Όλα τα είδη ξύλου τόσο τα μαλακά (κωνοφόρα) ξύλα όσο και τα σκληρά (πλατύφυλλα) ξύλα έχουν εκτεταμένες χρήσεις τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Scroll to Top