Μία χρήσιμη παρουσίαση

Η εξοικονόμηση ενέργειας στις δύσκολες και μεταβαλλόμενες εποχές που ζούμε, μεταξύ άλλων, λόγω και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους της ενέργειας, είναι το απόλυτο ζητούμενο που συνεχώς απασχολεί το μυαλό μας.

Για το λόγο αυτό, μας έρχονται στο μυαλό μας κάποιες εσφαλμένες επιλογές που μπορεί να είχαμε κάνει κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση της οικίας μας ή του επαγγελματικού μας χώρου, κυρίως λόγω άγνοιας ή ελλιπούς πληροφόρησης. Είναι γνωστό ότι στα κτίρια καταναλώνεται το 45% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

Προσπαθώντας να βοηθήσουμε, δίνοντας κάποιες ιδέες και κάνοντας ενδεικτικά ορισμένες προτάσεις, προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, θα σας προτείνουμε συνοπτικά κάποιες λύσεις για αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων που υπάρχουν.

Φυσικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι στο άμεσο μέλλον, δύσκολα θα γυρίσουμε πάλι στις εποχές που είχαμε τη δυνατότητα να μην ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα και απερίσκεπτα να σπαταλάμε ενέργεια. Η ενέργεια ήταν επί πολλά χρόνια φθηνή και πολλούς δεν τους προβλημάτιζε ιδιαίτερα, το κόστος της.

Σπατάλη ενέργειας πλανήτης

Τώρα το κόστος της ενέργειας δυστυχώς είναι ήδη πολύ υψηλό και το μέλλον για τις τιμές της ενέργειας δεν προδιαγράφεται ευοίωνο. Το πρόβλημα αυτό ασφαλώς διογκώνεται, λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, του νέου ψυχρού πολέμου, της οικονομικής κρίσης, του πληθωρισμού, του περιορισμού των πηγών ενέργειας, της αντιπαράθεσης Ανατολής -Δύσης, των εμπάργκο που επεβλήθησαν κ.λ.π.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, την απερίγραπτη αύξηση συνολικά των τιμών της ενέργειας (των καυσίμων, του φυσικού αερίου και δυστυχώς την απογείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης).

Τα παραπάνω δυσμενή γεγονότα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να έχουμε κατά προτεραιότητα στο μυαλό μας και να κάνουμε σύντομα ό,τι είναι αναγκαίο στο κτίριό μας, προκειμένου να περιορίσουμε δραστικά τη δαπάνη που προορίζεται για θέρμανση και ψύξη. Η ενεργειακή αυτή δαπάνη θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας μιας κατοικίας, αγγίζοντας περίπου το 65% της συνολικής οικιακής κατανάλωσης ενέργειας.

Στα υφιστάμενα κτίρια καθώς και στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα μας και να εντάξουμε στους σχεδιασμούς μας, ιδιαίτερα στις κατοικίες, κάποιες παρεμβάσεις στην μόνωση, που είναι πλέον απόλυτα αναγκαίες. Με τις παρεμβάσεις στη μόνωση θα εξοικονομήσουμε άμεσα μεγάλα ποσά χρημάτων, κάνοντας ταυτόχρονα και γρήγορη απόσβεσή των δαπανών που θα πραγματοποιήσουμε για μονωτικά υλικά και εργασία τεχνιτών.

Τα σύγχρονα μονωτικά υλικά είναι απόλυτα αξιόπιστα και αποτελεσματικά, καθώς έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής γιατί είναι εξελιγμένα προϊόντα νέας γενιάς.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ εξοικονόμηση ενέργειας με δομικά υλικά

Με τη σωστή εφαρμογή τους επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, διότι το χειμώνα διατηρείται η θερμότητα ενώ το καλοκαίρι ο χώρος δεν υπερθερμαίνεται και παραμένει δροσερός.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις παρεμβάσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τη θερμομόνωση και υγρομόνωση- στεγάνωση της ταράτσας του κτιρίου μας (μόνωση δώματος).

Στα περισσότερα κτίρια της χώρας μας, ιδιαίτερα στα οικήματα παλαιότερης κατασκευής, στις ταράτσες τους (δώματα) δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη θερμομόνωση. Θα δούμε πως εύκολα και αποδοτικά θα το διορθώσουμε προς όφελος μας.

Την κατασκευή στέγης ή την επισκευή της υπάρχουσας στέγης με σύγχρονες μεθόδους και υλικά

Η κατασκευή μιας κεραμοσκεπής με σύγχρονες προδιαγραφές υλικών και αξιόπιστο τρόπο κατασκευής, λύνει αποτελεσματικά και άμεσα κάθε πρόβλημα υγρομόνωσης – στεγάνωσης που υπάρχει. Θα ανακαλύψουμε τρόπους για την βέλτιστη αντιμετώπιση του.

Την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων (θερμοπρόσοψη)

Είναι πια γνωστή σε όλους, η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει από την εφαρμογή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης του κέλυφους του κτιρίου, τόσο σε υφιστάμενα κτίρια όσο και σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές. Σας αποκαλύπτουμε όλα τα βέλτιστα υλικά και τους τρόπους για την ιδανική θερμοπρόσοψη.

Εξωτερική θερμοπρόσωψη ΕΒΕΞ Καραπιπέρης Αίγιο, Πάτρα, ακράτα

Εσωτερικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας

Μπορούν να γίνουν πολλές μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο εσωτερικό των κτιρίων και ιδιαίτερα των κατοικιών με πολλά θετικά αποτελέσματα και αξιόλογη εξοικονόμηση ενέργειας. Ανακαλύψτε ποιες είναι αυτές και τους ιδανικούς τρόπους εφαρμογής των.

Εξαιτίας της αναγκαίας έκτασης ενός τέτοιου άρθρου, ώστε να είναι πραγματικά πλήρες από όλες τις απόψεις, το άρθρο αυτό θα παρουσιαστεί σε τρείς (3) μηνιαίες συνέχειες.

Όλα τα παραπάνω θα τα δούμε αναλυτικά, εξετάζοντας σχολαστικά, κάθε περίπτωση και υποπερίπτωση που αφορά την κάθε μια επέμβαση / παρέμβαση έτσι ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους που αφορούν στην εφαρμογή της κάθε μιας περίπτωσης.

Θα παρουσιαστούν, επίσης, και όλα τα αναγκαία πρωτεύοντα και δευτερεύοντα υλικά που απαιτούνται στις διάφορες κατασκευές μαζί με τον βέλτιστο τρόπο χρήσης ώστε ο αναγνώστης – ειδικός ή μη – να γνωρίζει το πως και το γιατί της όλης υλοποίησης.

Μείνετε, λοιπόν, μαζί μας σε όλης την εξέλιξη του άρθρου μας σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα υλικά δόμησης ώστε να ανακαλύψετε – πρακτικά – τα πάντα γύρω από το θέμα.

Scroll to Top