Εμποτισμένη ξυλεία

εμποτισμένη ξυλεία καραπιπέρης αίγιο πάτρα

Στην εμποτισμένη ξυλεία ισχύουν όλες οι πιστοποιήσεις που αφορούν κάθε είδους πριστή ξυλεία καθώς και όλα τα προϊόντα ξύλου (FSC και PEFC). Το Forest Stewardship Council (FSC) είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1993 για να προωθήσει την υπεύθυνη διαχείριση των δασών, μέσα από τη βιώσιμη δασοκομία.

Η πιστοποίηση FSC παρέχει τη σύνδεση μεταξύ διαχείρισης των δασών και κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από το δάσος (όπως ξυλεία, χαρτί κλπ προϊόντα ξύλου),επιτρέποντας στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που προστατεύουν το περιβάλλον.

Το Συμβούλιο PEFC ( Program for Endorsement of Forest Certification) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1999 ο οποίος προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των δασών μέσω της ανεξάρτητης πιστοποίησης από κάποιο τρίτο σώμα.

Το PEFC παρέχει ένα μηχανισμό διασφάλισης προς τους αγοραστές προϊόντων από ξύλο, χαρτί κ.λ.π. προϊόντων ξύλου, ότι προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των δασών. Η εμποτισμένη ξυλεία χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, κυρίως σε κατασκευές εξωτερικών χώρων. Για να έχει όμως αντοχές στις εξωτερικές χρήσεις, θα πρέπει στην εμποτισμένη ξυλεία, να έχει προηγηθεί ξήρανση.

Όπως επίσης, απαραίτητα θα πρέπει να γίνεται αποθήκευση της εμποτισμένης ξυλείας σε στεγασμένους κλειστούς χώρους αποθηκών, πριν χρησιμοποιηθεί. Η σωστή αποθήκευση σε στεγασμένους χώρους αποθηκών ισχύει για όλα τα ξύλα και προϊόντα ξύλου.

Φυσικά δεν εξαιρείται από τον κανόνα αυτό, ούτε η εμποτισμένη ξυλεία, παρότι βλέπουμε σε πολλά καταστήματα εμπορίου ξυλείας, κάθε είδους ξυλεία, μεταξύ των οποίων και την εμποτισμένη ξυλεία να αποθηκεύεται στο ύπαιθρο, πράγμα που δεν είναι ορθό, γιατί έτσι φθείρεται και υποβαθμίζεται η ξυλεία αυτή.

Επιπλέον είναι αναγκαίο να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις πριν την χρησιμοποίηση της εμποτισμένης ξυλείας. Πολύ σοβαρή προϋπόθεση είναι επίσης χρονικά η σωστή αποθήκευση της εμποτισμένης ξυλείας, για τουλάχιστον ενάμιση μήνα μετά τον εμποτισμό της και πριν τη χρήση της, υπό κανονικές συνθήκες.

Αυτό γίνεται, ώστε η εμποτισμένη ξυλεία να αποβάλλει το νερό που δέχθηκε κατά την διαδικασία του εμποτισμού της. Αν δεν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, η εμποτισμένη ξυλεία θα πρέπει να παραμείνει αποθηκευμένη σε στεγασμένη αποθήκη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ενάμιση μήνα, πριν τη χρησιμοποίησή της.

Αυτό διαπιστώνεται εύκολα με μία μέτρηση, δηλαδή αν έχει επανέλθει η ξυλεία στις διαστάσεις που αυτή είχε, πριν γίνει ο εμβαπτισμός της. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι επιτυχής εμποτισμός δεν γίνεται σε όλα τα είδη ξύλων, γιατί κάποια ξύλα δεν απορροφούν όσο απαιτείται, το ειδικό υλικό – συντηρητικό του εμποτισμού.

Ο εμποτισμός της ξυλείας τα τελευταία χρόνια γίνεται με αυστηρούς κανόνες ως προς το χρησιμοποιούμενο υλικό, έτσι ώστε να είναι απόλυτα ασφαλής για τους ανθρώπους και γίνεται σε ειδικούς θαλάμους υπό πίεση (εμποτισμός πλήρων κυττάρων).

Η συνήθης μέθοδος εμποτισμού είναι με με TANALITH E 2474. Το TANALITH E είναι συντηρητικό ξύλου με βάση το νερό, που επίσης περιέχει χαλκό και οργανικά συστατικά τα οποία συνδέονται με το ξύλο που εμποτίζεται.

Στο μείγμα του εμποτισμού, μπαίνει στο νερό και χρωστική TANATONE προκειμένου να παραδοθεί η ξυλεία βαμμένη, χωρίς να χρειάζεται μετά και επιπλέον βάψιμο. Έτσι η ξυλεία που εμποτίζεται αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε εξωτερικούς χώρους ή συνθήκες υγρασίας κλπ.

Καραπιπέρης ξυλεία εμποτισμός

Ο εμποτισμός προστατεύει την ξυλεία από σάπισμα, έντομα κλπ., περιορίζοντας πολλά πιθανά μειονεκτήματα του ξύλου, λόγω κακής συντήρησής του στις εξωτερικές χρήσεις. Η εμποτισμένη ξυλεία είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εμποτισμός γίνεται με τα κατάλληλα πιστοποιημένα υλικά εμποτισμού- συντηρητικά, που είναι συγκεκριμένα από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης τηρούνται για την παραγωγή εμποτισμένης ξυλείας, σύμφωνα με τις σχετικές κλάσεις χρήσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αύξηση του προσδοκώμενου ορίου ζωής που προσφέρει η εμποτισμένη ξυλεία, έχει περιορίσει σημαντικά την συχνή αντικατάσταση λόγω φθορών ή ελλιπούς συντήρησης, της ξυλείας εξωτερικού χώρου. Έτσι περιορίζονται σημαντικά οι επιπλέον χρησιμοποιούμενες ποσότητες ξυλείας, που θα απαιτούνταν για την αναγκαία πλέον, αποκατάσταση των φθορών καθώς και το κόστος τους, σε βάθος χρόνου.

Είναι σημαντικό να αναδειχθεί η ποσότητα ξυλείας που εξοικονομείται διαχρονικά, καθώς και το κόστος που θα απαιτείτο, προκειμένου να γίνεται πιο σύντομα και πιο πολλές φορές η επανακατασκευή, ή επισκευή, μιας υφιστάμενης εξωτερικής κατασκευής από ξύλο.

Φυσικά, η εμποτισμένη ξυλεία στους εξωτερικούς χώρους χρειάζεται συντήρηση με συντηρητικά νερού (οικολογικά), αλλά σε πολύ αραιότερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με κλασική ξυλεία. Αν παραλείψουμε την τακτική συντήρησή της, θα δούμε ότι με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση της εμποτισμένης ξυλείας σε εξωτερικές συνθήκες, η όψη της ξυλείας χάνει το αρχικό της χρώμα (αποχρωματίζεται) και θέλει απλή επαναβαφή με συντηρητικό νερού προκειμένου να έχει και πάλι καλή εμφάνιση.

Στην επιχείρησή μας διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία οικολογικών βερνικιών εμποτισμού και συντηρητικών ξύλου νερού, πολλών γνωστών ελληνικών και ξένων βιομηχανιών παραγωγής προϊόντων προστασίας ξύλου, μεταξύ των οποίων και της BONDEX Δανίας, με την οποία συνεργαζόμαστε επί πολλά χρόνια.

Τη χρήση της εμποτισμένης ξυλείας την βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να κυριαρχεί στα έπιπλα κήπου (τραπέζια-καρέκλες-παγκάκια), σε ζαρντινιέρες, σε καφασωτά-διαχωριστικά διαφόρων τύπων εξωτερικού χώρου, σε πέργολες κήπων, σε πατώματα ντεκ εξωτερικής χρήσης, σε στέγαστρα, σε φράκτες, σε ξύλινες κατασκευές για κοινόχρηστες παιδικές χαρές, για κατασκευές σε πλατείες και πάρκα.

Επίσης σε δοκούς, σε κορμούς ισόπαχους περιφράξεων τορναρισμένους, σε πασσάλους κλπ.
Στην επιχείρησή μας υπάρχει ετοιμοπαράδοτη εμποτισμένη ξυλεία σε πατώματα ντεκ εξωτερικού χώρου καθώς και σε δοκούς (σκεπόξυλα) – καδρόνια, σκουρέτα (φυλλαδέλα), μισόταβλες κλπ για στέγες, σε κορμάκια τόρνου καθώς και μεγάλη ποικιλία διαφόρων διατομών εμποτισμένης ξυλείας σε πολλά μήκη και διαστάσεις.

Εκτός των άλλων, διαθέτουμε έτοιμα προϊόντα από ξυλεία Ευρώπης εμποτισμένη πράσινου χρώματος όπως φράκτες έτοιμους, ρολλ μπαρ, καφασωτά κλπ διάφορα είδη κήπων. Επιπλέον ξυλεία εμποτισμένη πλανισμένη για εξωτερική χρήση σε διάφορους τύπους.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι για την ασφάλεια των κατασκευών, κατά την τοποθέτηση της εμποτισμένης ξυλείας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα ειδικά μεταλλικά εξαρτήματα όπως βάσεις δαπέδου, δοκοθήκες, γωνίες, σύνδεσμοι, ταφ κλπ.

Στην επιχείρησή μας υπάρχει ετοιμοπαράδοτη μεγάλη ποικιλία σε ειδικά μεταλλικά εξαρτήματα όπως και οι ανάλογες βίδες, ούπα μπετού, στριφώνια, καραβόβιδες, βίδες torx κλπ είδη που απαιτούνται.

Scroll to Top