Περλομπετόν Καραπιπέρης ΕΒΕΞ, Αίγιο, Αχαϊα

Περιγραφή

Το περλομπετόν είναι ελαφρύ σκυρόδεμα με άριστες θερμοηχομονωτικές ιδιότητες. Το περλομπετόν έχει σαν βάση τον διογκωμένο περλίτη.

Επειδή, λοιπόν, το βασικό υλικό είναι ο περλίτης, μας εξασφαλίζει πολύ μικρό βάρος στο τελικό προϊόν, όταν κάνουμε την ανάμιξη με νερό και τσιμέντο. Το περλομπετόν είναι κατάλληλο υλικό για δημιουργία ρύσεων (κλίσεων) σε δάπεδα, σε ταράτσες, μπαλκόνια κλπ χώρους, καθώς και υλικό για γεμίσματα δαπέδων σε εσωτερικούς χώρους.

Το περλομπετόν, λόγω του μικρού του βάρους, χρησιμοποιείται πολύ, τόσο σε παλαιά κτίρια που θέλουμε να αποφύγουμε τα αυξημένα βάρη που προκύπτουν από τη χρήση άλλων υλικών (π.χ. τσιμεντοκονίες), όσο και σε καινούργια κτίρια, σε σημεία που δε θέλουμε να επιβαρύνουμε το κτίριό μας με αυξημένα βάρη, όπως στα μπαλκόνια, στις ταράτσες κλπ.

Η τελική επιφάνεια που προκύπτει με την χρησιμοποίηση περλομπετόν, είναι κατάλληλη για την τοποθέτηση πλακιδίων, μαρμάρων, προγυαλισμένων ξύλινων πατωμάτων, πατωμάτων laminate, ασφαλτόπανων κλπ. Φυσικά, για την επικόλληση επάνω στο περλομπετόν πλακιδίων, μαρμάρων, ασφαλτόπανων κλπ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση οι ανάλογες κόλλες πλακιδίων κλπ καλής ποιότητας καθώς και απαραίτητα τα ειδικά αστάρια μικρονιζέ – DUR-ακρυλικό, ασφαλτικό βερνίκι, ασφαλτική μαστίχη, ασφαλτικό γαλάκτωμα κλπ. Επίσης στις ταράτσες όταν επιθυμούμε να επιτύχουμε στεγάνωση- υγρομόνωση, κάνοντας βαφή επάνω στο περλομπετόν με επαλειφόμενα μονωτικά όπως ελαστομερή, υβριδικά, πολυουρεθανικά, ακρυλικά κλπ υλικά, είναι απαραίτητο να προηγηθεί η χρησιμοποίηση των κατάλληλων ασταριών κατά περίπτωση (αστάρι υψηλής διείσδυσης, ακρυλικό, DUR διαλυτού κλπ).

Το περλομπετόν είναι συσκευασμένο σε σάκους των πενήντα λίτρων (0,05m3). Η μονάδα πώλησης του είναι το κυβικό μέτρο (m3). Το κυβικό (1m3) αποτελείται από 20 σάκους των πενήντα λίτρων (0,05m3).  Πρέπει να ληφθεί  υπόψη ότι είναι ανόργανο υλικό και δεν προσβάλει τα μέταλλα , είναι τυποποιημένο υλικό με σταθερή σύνθεση, έχει ικανοποιητικό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ= 0,13 και συντελεστή ηχομόνωσης περίπου στα 65 dΒ.

‘Oταν επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί σε ταράτσα ή μπαλκόνι κλπ ακάλυπτους χώρους, είναι απαραίτητο προκειμένου να έχουμε στεγάνωση και υγρομόνωση, είτε να διαστρωθεί με επικολλημένο ασφαλτόπανο με ψηφίδα – αλουμίνιο κλπ, είτε να γίνει βαφή με επαλειφόμενα μονωτικά όπως υβριδικό, ελαστομερές, πολυουρεθανικό κλπ. Αυτό απαραίτητα πρέπει να γίνει, διότι ο διογκωμένος περλίτης είναι απορροφητικό υλικό, οπότε με την κάλυψή του, είτε με την βαφή του με επαλειφόμενο μονωτικό είτε με την επικόλληση ασφαλτόπανων, γίνεται πλήρης στεγάνωση και υγρομόνωση και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αύξησης του όγκου του λόγω απορροφητικότητας.

Καλό θα είναι κατά την ανάμιξη του περλομπετόν με νερό, να χρησιμοποιούνται 5 έως 7 σακιά τσιμέντο των 50kg ανά κυβικό μέτρο περλομπετόν καθώς και να προστίθεται στο μίγμα το ανάλογο γαλάκτωμα κονιαμάτων LATEX και μικρή ποσότητα ινών πολυπροπυλενίου, προκειμένου να επιτυγχάνουμε το άριστο αποτέλεσμα  με υψηλές αντοχές (80kg / cm2) σαν υπόστρωμα καθώς και με αντοχή στην σύνθλιψη (70kg /μ2).

Όταν το περλομπετόν παίρνει μεγάλο πάχος είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση πλέγματος.

Είναι πολύ σημαντικό, αφού έχει διαστρωθεί το περλομπετόν στο δάπεδο, πριν την επικόλληση ασφαλτόπανων ή πριν την τοποθέτηση μαρμάρων, πλακιδίων, laminate κλπ, να έχει στεγνώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το δάπεδο.

Ανάλογα με τις θερμοκρασίες και την εποχή, ο χρόνος που απαιτείται για να έχει στεγνώσει πλήρως το περλομπετόν διαφέρει (χρόνος ωρίμανσης). Πρέπει όμως να είναι εντελώς στεγνό και χωρίς υγρασία το περλομπετόν προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των εργασιών μας.

Η χρησιμοποίηση περλομπετόν είναι επιλέξιμη δαπάνη από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Scroll to Top