Ιδανικές λύσεις και προτάσεις για σύγχρονη κουζίνα. Μέρος Α’

Ο χώρος της κουζίνας συνιστά ένα από τα πιο αγαπημένα οικογενειακά σημεία σε κάθε σπίτι και για αυτό η επιλογή των επίπλων στην σύγχρονη κουζίνα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση. Είναι απαραίτητο, η επιλογή των επίπλων κουζίνας να γίνει με βάση τις ανάγκες, τις απαιτήσεις αλλά και το προσωπικό στυλ του καθενός, προκειμένου να αισθάνεστε όμορφα στο χώρο αυτό. Η κουζίνα εκτός από την παρασκευή γευμάτων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη ποιότητα της καθημερινής διαβίωσης μας. Είναι γνωστό ότι εκεί περνάμε το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου μας όταν βρισκόμαστε στο σπίτι.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο, που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε τη κουζίνα είναι τόσο ο τρόπος που την χρησιμοποιούμε, όσο και ο διαθέσιμος χώρος που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Γενικά, είναι χρήσιμο κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση της κατοικίας σας, να επιλέγετε στα αρχικά στάδια το σχεδιασμό της κουζίνας σας, προκειμένου να βρίσκεται σε αρμονία με το σχεδιασμό και του υπόλοιπου σπιτιού.

Σύγχρονη κουζίνα Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο, Πάτρα

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το κόστος που δαπανήσατε για την ανακαίνιση της κουζίνας, θα σας επιστρέψει σύντομα και με όφελος. Δηλαδή σε μεγάλο βαθμό και πολλαπλασιαστικά, θα επωφεληθείτε από την δαπάνη που επιβαρυνθήκατε για την κατασκευή νέων επίπλων κουζίνας. Αυτό συμβαίνει τόσο όταν το ακίνητο είτε ενοικιάζεται, είτε πωλείται.

Οι κτηματομεσίτες δικαίως υποστηρίζουν ότι μια καινούργια, λειτουργική και ποιοτική κουζίνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αυξημένη και συμφέρουσα για εσάς, τιμή πώλησης ενός ακινήτου ή στην ενοικίαση μιας κατοικίας με υψηλό μίσθωμα. Η σύγχρονη και λειτουργική κουζίνα δίνει σημαντικό προβάδισμα σε μια κατοικία, η οποία την διαθέτει ανακαινισμένη, σε σύγκριση με άλλα ακίνητα που υστερούν στην ποιότητα, λειτουργικότητα και εμφάνιση των επίπλων κουζίνας τους.

Το καλύτερο ξύλο για την σύγχρονη κουζίνα

Υπάρχουν δύο βασικοί κανόνες σχεδιασμού στη σύγχρονη κουζίνα, που αφορούν το χρώμα και τον φωτισμό των ντουλαπιών. Τα φωτεινά χρώματα και τα φυσικά ξύλινα χρώματα, φωτίζουν και συμβάλλουν στη μεγέθυνση του χώρου οπτικά. Ποιο θεωρείται όμως το καλύτερο ξύλο για ντουλάπια κουζίνας;

Αξίζει να σημειώσουμε μερικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επιλογή του είδους του ξύλου για τα ντουλάπια κουζίνας, όπως ο τύπος του ξύλου, το χρώμα αλλά και το στυλ. Ειδικότερα, στα σκληρά ξύλα περιλαμβάνεται το δρυς, ο σφένδαμος , η κερασιά, η σημύδα κλπ. που είναι εξαιρετικά πυκνά και ανθεκτικά ξυλά, με πλούσια νερά.

Επιλογές ξύλου για την σύγχρονη κουζίνα, Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Καλάβρυτα, Ακράτα, Κόρινθος

Ιδιαίτερα δημοφιλές ξύλο αποτελεί το δρυς – πορτάκια από ξυλεία δρυός παραδίδονται συνήθως ημιμασίφ. Υπάρχει η δυνατότητα τα πορτάκια δρυός να παραδοθούν κατόπιν παραγγελίας λουστραρισμένα και βαμμένα έγχρωμα σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων.

Το ξύλο αποτελεί δημοφιλές υλικό για την κατασκευή ντουλαπιών κουζίνας, καθώς η φυσική του ομορφιά προσδίδει ζεστασιά στο χώρο της κουζίνας αλλά και ένα εξαιρετικά καλαίσθητο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα προσφέρει ευρεία γκάμα αποχρώσεων και φινιρισμάτων. Τα χαρακτηριστικά αυτά του επιτρέπουν να προσαρμόζεται σε διάφορα στυλ κουζίνας, από τις πιο κλασσικές έως τις περισσότερο μοντέρνες επιλογές αλλά και στις πιο minimal κατασκευές.

Παράλληλα, ο βακελίτης ( HPL ) αποτελεί ένα ακόμη υλικό που τις τελευταίες δεκαετίες έχει επικρατήσει σημαντικά στην κατασκευή επίπλων κουζίνας. Ο βακελίτης δίνει αρκετούς και όμορφους συνδυασμούς και χρησιμοποιείται τόσο σε ντουλάπια, όσο και σε πάγκους εργασίας. Το κυριότερο πλεονέκτημα του βακελίτη συνιστά η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών που προσφέρει καθώς και οι υψηλές αντοχές του.

Πορτάκια βακελίτη - σύγχρονη κουζίνα Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Πάτρα, Κόρινθος

Η μελαμίνη αποτελεί ένα ακόμα υλικό που επιλέγεται συχνά στη κατασκευή επίπλων κουζίνας καθώς πρόκειται για ένα οικονομικό υλικό. Η μελαμίνη αποτελείται εσωτερικά από μοριοσανίδα (νοβοπάν) με επικάλυψη μελαμίνης ( λευκής, μονόχρωμης ή έγχρωμης). Είναι προϊόν, αρκετά ανθεκτικό στη φθορά και στα χτυπήματα.

Χαρακτηριστικό πλεονέκτημα της μελαμίνης εκτός από το χαμηλό κόστος της, είναι ότι δεν απαιτείται η συντήρηση των επίπλων που έχουν κατασκευαστεί από αυτήν. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν υλικό περισσότερο στο εσωτερικό των ντουλαπιών (στα κουτιά). Κυριαρχεί σε αυτά λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας στη καθαριότητα.

Η αποτελεσματική καθαριότητα επιτυγχάνεται όταν επιλέγουμε υλικά με μικρή απορροφητικότητα και σχετικά σκληρή επιφάνεια. Η εταιρεία μας έχει διαθέσιμη μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων ,τόσο σε απομιμήσεις ξύλου, όσο και χρωμάτων, όπως επίσης υφής και σχεδίων.

Υπάρχει διαθεσιμότητα τόσο σε μελαμίνες, όσο και σε πορτάκια βακελίτη διάφορων τύπων καθώς και σε πάγκους βακελίτη. (HPL)

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθούμε στο MDF ( μέσης πυκνότητας ινοσανίδα) που παράγεται σε υψηλές θερμοκρασίες από την πίεση ινών ξύλου με την επικάλυψη ρητίνης. Αποτελεί συμπαγές υλικό, σταθερό αλλά και ανθεκτικό στη διάβρωση και την φθορά. Φαινόμενα που φυσικά υπάρχουν συνήθως στο χώρο της κουζίνας. Το MDF ως υλικό είναι ιδιαίτερα εύχρηστο καθώς δύναται να βαφτεί, να επικαλυφθεί με μελαμίνη ή με καπλαμά ξύλου, να λειανθεί και να λουστραριστεί προκειμένου να δημιουργήσει την επιθυμητή ύφη βάσει των αναγκών σας.

Ντουλάπια σύγχρονης κουζίνας Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Κόρινθος, Πάτρα, Ακράτα

Ιδιαίτερα δημοφιλή και μοντέρνα είναι οι επιφάνειες και τα πορτάκια PET που το εσωτερικό τους αποτελείται από MDF υψηλής ποιότητας. Τα πορτάκια PET διατίθενται με επιφάνειες γυαλιστερές και ματ σε παρα πολλές αποχρώσεις. Ακόμη, υπάρχουν τα θερμοπλαστικά υλικά (PVC ) όπως είναι το πολυαιθυλένιο ( PE ) και πολυπροπυλένιο ( PP ). Τα υλικά αυτά εμφανίζουν αντοχή στην υγρασία αλλά και τα χημικά προϊόντα και συνήθως τοποθετούνται σε εμπορικές κουζίνες ή ειδικές επαγγελματικές εφαρμογές.

Ιδιαίτερα δημοφιλή παραμένουν τα πορτάκια ημιμασίφ δρυς που αποτελούνται εσωτερικά από MDF πάχους 17 ή 20 χιλιοστών και είναι επενδεδυμένα με καπλαμά δρυς ( φαρδύβενο και ισόβενο). Καπλαμάς Δρυς υπάρχει φυσικός και τεχνητός. Παραδίδονται είτε άβαφα στην φυσική τους μορφή, είτε λουστραρισμένα στο φυσικό τους χρώμα, είτε βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις της δρυός, είτε ντεκαπέ κλπ. Είναι πορτάκια με διαχρονικά σταθερή την προτίμηση των πελατών.

Το γυαλί επίσης συνιστά ένα υλικό που μπορεί να επιλέγει για τοποθέτηση σε ορισμένα από τα πορτάκια των ντουλαπιών κουζίνας. Το γυαλί είναι είτε διάφανο,είτε αμμοβολή και συνδυάζεται αρμονικά με ξύλο, λάκα ή και αλουμίνιο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μοντέρνα επιλογή. Η επιλογή της οποίας όμως θα πρέπει να εξεταστεί καθώς υπάρχει η προϋπόθεση ότι το περιεχόμενο των ντουλαπιών εσωτερικά θα πρέπει να είναι πάντοτε τακτοποιημένο.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και το Corian που συνιστά ένα άκρως εντυπωσιακό, συνθετικό υλικό που προσδίδει συνεχόμενες χυτές επιφάνειες. Το Corian μπορεί να καλύψει τοσο τον πάγκο,οσο και την πλάτη στο τοίχο πίσω από το πάγκο, καθώς και το νεροχύτη της κουζίνας, χωρίς να μεσολαβούν ενώσεις αφήνοντας ένα ομοιόμορφο και καλαίσθητο αποτέλεσμα με ιδιαίτερες αντοχές.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε στις επιφάνειες – φύλλα compact HPL . Τα φύλλα compact HPL έχουν πάχος 12 χιλιοστά. Οι όψεις των επιφανειών compact είναι κυρίως σε απομίμηση ξύλου, τσιμέντου, πέτρας, έγχρωμες και μονόχρωμες αποχρώσεις κλπ. Είναι κατάλληλες για εσωτερική και εξωτερική χρήση τόσο σε κουζίνες όσο και σε χώρους εστίασης κλπ. Τα φύλλα compact είναι ένα πλήρως αδιάβροχο προϊόν, με ιδιαίτερο στυλ. Χρησιμοποιούνται επίσης σε τραπέζια, σε πάγκους όπως επίσης σε επιφάνειες μπαρ κλπ. Είναι διαδεδομένα και κυριαρχούν στα καταστήματα εστίασης καθώς και σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς χώρους γιατί έχουν αντοχή στην τριβή, την κρούση κλπ.

Το άρθρο συνεχίζεται τον άλλο μήνα με το δεύτερο μέρος του. Μείνετε συντονισμένοι…

Scroll to Top