ξυλινο δάπεδο καραπιπέρης αίγιο αχαία

Σε πολλές περιπτώσεις ανακαίνισης μιας κατοικίας, ενός διαμερίσματος, ενός γραφείου, ή κάποιου επαγγελματικού χώρου προκύπτει συχνά το ερώτημα τι υλικό θα χρησιμοποιήσουμε στα δάπεδα. Το δίλημμα του τίτλου του άρθρου είναι βασικό: ξύλινα πατώματα ή πλακάκια;

Καλό θα είναι να λάβουμε υπόψη μας, ότι είναι δυσάρεστο ένα λάθος που υπήρξε αρχικά στην κατασκευή, να επαναληφθεί το ίδιο λάθος και πάλι στην ανακαίνιση.

Τα λάθη του παρελθόντος

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην πρακτική πολλών κατασκευαστών κτιρίων κλπ που υπήρξε παλαιότερα και συνεχώς επί πολλά χρόνια, να τοποθετούνται πλακάκια στα δάπεδα όλων των χώρων όπως υπνοδωμάτια, καθιστικά, κλπ χώρους οικιών, σε γραφεία, σε επαγγελματικούς χώρους (καφέ – εστιατόρια), εμπορικά καταστήματα κλπ.

Τα χρόνια εκείνα η επιλογή αυτή να τοποθετούνται πλακάκια, γινόταν προφανώς για οικονομικούς κυρίως λόγους . Τότε υπήρχαν εναλλακτικά σε αντίθεση με τα πλακάκια μόνο τα ξύλινα μασίφ καρφωτά πατώματα ή τα μάρμαρα. Και τα δύο ήταν ακριβότερα από τα πλακάκια.

Η διαφορά τιμής σε σύγκριση με τα καρφωτά ξύλινα μασίφ πατώματα προέκυπτε διότι ο πελάτης επιβαρυνόταν επιπλέον της αγοράς του πατώματος και με την αγορά των καδρονιών επάνω στα οποία ετοποθετείτο το πάτωμα, με την δαπάνη για αγορά ασταριών και βερνικιών πατωμάτων, με την αμοιβή του τεχνίτη που θα κάρφωνε το πάτωμα καθώς και την αμοιβή του τεχνίτη που έκανε το τρίψιμο με μηχανή πατωμάτων και το λουστράρισμα του πατώματος. Όλα αυτά επιβάρυναν το συνολικό κοστολόγιο της τοποθέτησης καρφωτού ξύλινου μασίφ πατώματος.

Το σήμερα: ξύλινα δπάπεδα laminate ή προγυαλισμένα ημιμασίφ

Ωστόσο, η τεράστια εξέλιξη της βιομηχανίας ξύλου κατόρθωσε με την πάροδο των χρόνων να επιβάλει στην αγορά δαπέδων, νέα πολύ ποιοτικά προϊόντα ξύλου με μεγάλες αντοχές, πολύ οικονομικές τιμές και μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα, με μικρή δαπάνη να μπορούμε να τοποθετήσουμε στο σπίτι μας ποιοτικά ξύλινα δάπεδα όπως τα laminate ή τα προγυαλισμένα ημιμασίφ ξύλινα πατώματα. Η μεγάλη αντοχή τους, έχει ξεκάθαρα αποδείξει στην πράξη, ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιχείρημα που να εμποδίζει την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων.

ξύλινα πατώματα LAMINATE ksilina dapeda karapiperis aigio axaia
imimasif progialismeno- dapedo karpiperis aigiio axaia

Όπως είναι γνωστό, για την τοποθέτηση των laminate και προγυαλισμένων ημιμασίφ πατωμάτων δεν χρειάζονται ούτε καδρόνια, ούτε βερνίκια κλπ. Η τελική επιφάνειά τους είναι ήδη έτοιμη από το εργοστάσιο παραγωγής τους και δεν χρειάζονται ούτε τρίψιμο, ούτε λουστράρισμα κλπ δαπάνες που υπήρχαν, όπως προαναφέραμε, στα καρφωτά μασίφ ξύλινα πατώματα. Εξ’άλλου και η αμοιβή του τεχνίτη για την τοποθέτηση laminate ή προγυαλισμένων ημιμασίφ δαπέδων είναι πολύ οικονομικότερη από την αμοιβή του τεχνίτη που τοποθετεί πλακάκια.

Οι πολύ προσιτές τιμές τους, δίνουν την δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει από μια μεγάλη ποικιλία πατωμάτων laminate με πολλά σχέδια και αποχρώσεις που να δένουν στον χώρο του και να συνδυάζονται εύκολα με τα έπιπλά του.

Τα επώνυμα laminate και προγυαλισμένα ημιμασίφ πατώματα,είναι προϊόντα απόλυτα οικολογικά με εργοστασιακές εγγυήσεις και πιστοποιημένα. Τα τελευταία χρόνια δουλεύονται μεγάλες ποσότητες τόσο πατωμάτων laminate, όσο και πατωμάτων προγυαλισμένων ημιμασίφ με επιφάνειες πολλών καπλαμάδων ξύλου (δρυς, ιρόκο, ντουσιέ, καρυδιά κλπ). Τα προγυαλισμένα ημιμασίφ πατώματα παράγονται επίσης και βουρτσισμένα με κερί κλπ επεξεργασίες στην τελική τους επιφάνεια, ικανοποιώντας κάθε ιδιαίτερη απαίτηση του πελάτη. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα πολλών επιλογών, ανάλογα με το χώρο που θέλουμε να ανακαινίσουμε και τον προϋπολογισμό που διαθέτουμε.

Ξύλινα πατώματα: τα πλεονεκτήματα τους

Τα ξύλινα πατώματα laminate έχουν επιδείξει μεγάλη αντοχή στο χρόνο, αρκεί να τοποθετούνται με τον σωστό τρόπο. Καλό θα είναι, ανάλογα του χώρου που πρόκειται να τοποθετηθεί το laminate, να αγοράζουμε και την κατάλληλη ποιότητα.

Μεγάλη σημασία έχει και το εργοστάσιο, που παράγει το laminate, η χώρα προέλευσής του και οι προδιαγραφές του. Υπάρχει ποιότητα με προδιαγραφές για οικιακή χρήση, επαγγελματική χρήση, βαριά επαγγελματική χρήση κλπ. Επίσης υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα πατώματα laminate που είναι κατάλληλα για οποιαδήποτε απαίτηση δαπέδου εσωτερική χρήσης.

Η τοποθέτησή τους είναι εύκολη. Με την χρησιμοποίηση ηχομονωτικού υποστρώματος κάτω από το ξύλινο δάπεδο, εξασφαλίζεται ηχομόνωση, πράγμα που δεν υπάρχει στα πλακάκια. Τα laminate έχουν μεγάλες αντοχές στα γδαρσίματα, στα καψίματα από τσιγάρα, στα ξυσίματα κλπ καταπονήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στα προγυαλισμένα ημιμασίφ πατώματα, λόγω των βερνικιών ειδικών αντοχών που είναι λουστραρισμένα.

Η διαδεδομένη και συνεχώς αυξανόμενη χρήση πατωμάτων laminate και προγυαλισμένων πατωμάτων, έχει περιορίσει κατά πολύ τις ποσότητες πλακιδίων. Οι καταναλωτές έχουν αντιληφθεί πόσο ζεστό και όμορφο είναι το ξύλινο πάτωμα σε σχέση με τα πλακάκια. Είναι ασύγκριτη η αρχοντιά, η ζεστασιά και η θαλπωρή που προσφέρει το ξύλινο πάτωμα (laminate ή προγυαλισμένο) π.χ. σε ένα υπνοδωμάτιο ή σε ένα χώρο εστίασης ή σε ένα γραφείο, σε σχέση με την ψυχρότητα που έχουν τα πλακάκια.

Το ξύλο όπως όλοι γνωρίζουν, προσφέρει και καλή μόνωση. Κλασσικό παράδειγμα είναι, αν περπατήσει κάποιος ξυπόλυτος στα πλακάκια, η δυσφορία και το κρύο που θα νοιώσει στα πόδια του θα είναι έντονο σε αντίθεση με την ζεστασιά που θα νοιώσει αν περπατήσει ξυπόλυτος σε laminate ή προγυαλισμένο ξύλινο ημιμασίφ πάτωμα.

imimasif progialismeno ksilino dapedo 2 karapiperis aigio axaia
ξύλινα πατώματα LAMINATE 3 ksilina dapeda karapiperis aigio axaia

Τα επιχειρήματα υπέρ του ξύλινου πατώματος είναι πολλά και η σύγκρισή τους σε σχέση με τα ζητήματα που προκύπτουν από τα πλακάκια, γίνονται πιο έντονα, όσο περνάνε τα χρόνια.
Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι επιλέγοντας laminate ή προγυαλισμένο ημιμασίφ ξύλινο πάτωμα, κάνουμε σοβαρή εξοικονόμηση κόστους στη δαπάνη τοποθέτησης, σε σχέση με τα πλακάκια.
Αυτό συμβαίνει διότι, όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε πλακάκια στα δάπεδα, αναπόφευκτα θα αγοράσουμε την απαιτούμενη κόλλα πλακιδίων (με κατανάλωση περίπου 5kg ανά τετραγωνικό μέτρο) και τον ειδικό αρμόστοκο πλακιδίων.

Την σημαντική δαπάνη για την αγορά των υλικών αυτών (κόλλα και αρμόστοκο), την αποφεύγουμε εντελώς όταν τοποθετηθεί laminate ή προγυαλισμένο ημιμασίφ ξύλινο πάτωμα στα δάπεδά μας, διότι αυτά μπαίνουν κουμπωτά – πλωτά ( οι σανίδες πατώματος ενώνονται μεταξύ τους με κλικ), χωρίς να απαιτείται η αγορά κόλλας, αρμόστοκου κλπ υλικών. Επίσης σημαντικό πλεονέκτημα των ξύλινων πατωμάτων, τόσο των laminate όσο και των προγυαλισμένων ημιμασίφ, σε σχέση με τα πλακάκια είναι το πολύ μικρό τους βάρος. Το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος τους είναι σημαντικό πλεονέκτημα όταν κάνουμε ανακαίνιση στα δάπεδα σε ένα παλαιό κτίριο, όπου τα μεγάλα βάρη είναι πολύ επιβαρυντικά για τη συμπεριφορά του κτιρίου αυτού στους σεισμούς. Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο τα μεγάλα βάρη στις ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων. Εκεί λοιπόν η χρησιμοποίηση ξύλινων πατωμάτων γίνεται αναγκαία.

Πολλές αρχιτεκτονικές προτάσεις, τόσο σε επαγγελματικούς χώρους , καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα, γραφεία κλπ όσο και σε κατοικίες, διαμερίσματα κλπ , έχουν πλέον σαν βασική επιλογή στα δάπεδα, την χρησιμοποίηση πατωμάτων laminate ή ημιμασίφ προγυαλισμένων πατωμάτων.

Στον εκθεσιακό χώρο της επιχείρησής μας, μπορείτε να δείτε μεγάλη ποικιλία επώνυμων πατωμάτων laminate καθώς και προγυαλισμένων ημιμασίφ πατωμάτων της εταιρείας TARKETT.

Scroll to Top