Στο προηγούμενο άρθρο μας είδαμε μια χρήσιμη παρουσίαση πάνω στο φλέγον, για την εποχή μας, θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας σε σχέση με τα υλικά δόμησης. Στο άρθρο αυτού του μήνα θα δούμε την συνέχεια και θα αναλύσουμε συνηθισμένα προβλήματα που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας και θα δώσουμε σύγχρονες και πρακτικές λύσεις.

Θερμομόνωση και υγρομόνωση – στεγάνωση της ταράτσας του κτιρίου μας (μόνωση δώματος).

Στα περισσότερα κτίρια της χώρας μας, ιδιαίτερα στα οικήματα παλαιότερης κατασκευής, στις ταράτσες τους (δώματα) δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη θερμομόνωση. Πολλά κτίρια στη χώρα μας, επίσης υποφέρουν σοβαρά γιατί έχουν σημαντικά προβλήματα στεγάνωσης- υγρομόνωσης.

Τα δώματά τους (οι ταράτσες τους) είναι σε μεγάλο ποσοστό χωρίς καμία υγρομόνωση ή σε κάποια κτίρια υπάρχει πρόχειρη, ατελής ή κατεστραμμένη στεγάνωση.

Από τις φθορές που δημιουργεί η γήρανση των κτιρίων, όπως επίσης και οι σεισμοί κλπ, τα προβλήματα στην στεγάνωση μεγαλώνουν, πολλαπλασιάζονται και διευρύνονται.

Η επιχείρησή μας διαθέτει ετοιμοπαράδοτα όλα τα αξιόπιστα υλικά θερμομόνωσης που απαιτούνται καθώς και μεγάλη ποικιλία από σύγχρονα υγρομονωτικά – στεγανωτικά προϊόντα.

Θερμομόνωση στέγης ΕΒΕΞ Καραπιπέρης Αίγιο, Πάτρα, Ακράτα

Επίσης, έχουμε ετοιμοπαράδοτα όλα τα πιστοποιημένα υλικά που είναι επιλέξιμα και επιδοτούμενα από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ, για τη μόνωση υφισταμένων κτιρίων. Συνεργαζόμαστε με έμπειρους και τεχνικά άρτια καταρτισμένους τεχνίτες, που ολοκληρώνουν έγκαιρα και με επιτυχία το έργο τόσο της θερμομόνωσης όσο και της στεγανοποίησης – υγρομόνωσης του δώματος (ταράτσας) του κτιρίου σας.

Έτσι, μπορούμε να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και αξιόπιστες λύσεις.

Τα υλικά μας είναι από πολλά χρόνια δοκιμασμένα με επιτυχία, σε πολλά έργα τόσο στο Αίγιο, την Πάτρα, τα Καλάβρυτα, την Ακράτα, το Διακοπτό, όπως και σε πολλά πεδινά και ορεινά σημεία του νομού Αχαΐας και γενικότερα της νοτιοδυτικής Ελλάδας. Πολλά έργα έχουν κατασκευασθεί με υλικά που πρόσφερε η επιχείρησή μας στο νομό Κορινθίας ( Δερβένι, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Κόρινθο, ορεινή Κορινθία, Τρίκαλα Κορινθίας κλπ), σε όλο το νομό Αττικής, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Αιγαίου, τη Φωκίδα, στην Αιτωλοακαρνανία κλπ.

Tα υλικά που διαθέτουμε για στεγάνωση, υγρομόνωση και θερμομόνωση δωμάτων – ταρατσών, είναι τα εξής:

 • ειδικά αστάρια πρόσφυσης και μικρονιζέ αστάρια υψηλής διείσδυσης όπως και τσιμεντοειδή επαλειφόμενα στεγανωτικά υλικά ενός και δύο συστατικών, κάθε τύπου.
 • ειδικές κόλλες συγκόλλησης πολυστερίνης EPS – XPS
 • εξηλασμένη πολυστερίνη XPS σε διάφορα πάχη και τύπους (W/M S/M κλπ)
 • διογκωμένη πολυστερίνη EPS 80 – 100 – 120 – 150 – 200 σε πολλά πάχη και μεγάλη ποικιλία διαστάσεων
 • γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη EPS 80-100-120-150-200 GRAFITE σε διάφορα πάχη και ποικιλία διαστάσεων
 • περλομπετόν, ίνες πολυπροπυλενίου, υαλοπλέγματα διαφόρων τύπων καρέ κλπ
 • ασφαλτόπανα με ψηφίδα,με αλουμίνιο κλπ,στεγανωτικές μεμβράνες, ασφαλτικές μαστίχες, σφραγιστικα pu πολυουρεθάνης κλπ
 • γαλάκτωμα ενίσχυσης κονιαμάτων LATEX και εποξειδικές ρητίνες διαφόρων τύπων (πάστες κλπ)
 • επαλειφόμενες υβριδικές και ελαστομερείς στεγανωτικές μεμβράνες
 • επαλειφόμενα ειδικά πολυουρεθανικά συστήματα στεγάνωσης νερού και διαλύτου.
Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο, Πάτρα, Ακράτα εξοικονόμηση ενέργειας στη στέγη

Η κατασκευή ή η επισκευή της υπάρχουσας στέγης με σύγχρονες μεθόδους και υλικά

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε εναλλακτικά και τη λύση της κατασκευής μιας καινούργιας στέγης, σύγχρονης κατασκευής, επάνω στην ταράτσα της κατοικίας μας, εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και η δυνατότητα.

Η κατασκευή μιας κεραμοσκεπής με σύγχρονες προδιαγραφές υλικών και αξιόπιστο τρόπο κατασκευής, λύνει αποτελεσματικά και άμεσα κάθε πρόβλημα υγρομόνωσης – στεγάνωσης που υπάρχει.

Φυσικά, η χρησιμοποίηση των κατάλληλων πιστοποιημένων θερμομονωτικών υλικών, παρέχει στη στέγη μας με αξιοπιστία την επιθυμητή θερμομόνωση.

ΕΒΕΞ Καραπιπέρης Αίγο, Πάτρα, Ακράτα, Κόρινθος κατασκευή κεραμοσκεπής

Αναμφισβήτητα, το αισθητικό αποτέλεσμα μιας καλοφτιαγμένης ξύλινης στέγης με κεραμίδια, αναβαθμίζει τόσο την εμφάνιση όσο και την ασφάλεια καθώς και την αξία του ακινήτου μας.

Για την κατασκευή μιας νέας στέγης όπως και για επισκευή μιας υπάρχουσας στέγης, η επιχείρησή μας διαθέτει σε μεγάλη ποικιλία όλα τα απαραίτητα υλικά κάθε τύπου, όπως:

 • ξυλεία ελάτη Ευρώπης (Τσεχίας, Αυστρίας, Ρωσίας, Φιλανδίας κλπ. )
 • σκεπόξυλα – δοκοί σε μήκος έως και 8 μέτρα
 • ξυλεία πεύκη Σουηδίας, Φιλανδίας , Ρωσίας
 • ξυλεία για εμφανείς στέγες. Ξυλεία πολυκολλητή σύνθετη Ευρώπης σε μήκος έως 13,5 μέτρα με μεγάλες διατομές καθώς και ξυλεία πλανισμένη Σουηδίας –  Φιλανδίας – Ρωσίας σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων σε μήκη έως και 6 μέτρα
 • ξυλεία ελάτη Ευρώπης, καδρόνια, σκουρέτα, τάβλες, μισόταβλες, δοκοί κλπ.
 • ξυλεία Ευρώπης Εμποτισμένη τόσο σε σκεπόξυλα, όσο και σε καδρόνια, πετσώματα – σκουρέτα, μισόταβλες, δοκούς, κορμάκια κλπ.
 • ξυλεία καστανιάς σε τράβα πελεκητά και πριστή ξυλεία καστανιάς διαφόρων διατομών για εργασίες που απαιτούν αυξημένες αντοχές στην υγρασία, σε εξωτερικές χρήσεις καθώς επίσης και για κατασκευές σε παραδοσιακά κτίρια
 • ξυλεία κυπαρίσσι σε σκεπόξυλα και πριστή ξυλεία
 • υγρομονωτικές μεμβράνες ασφαλτικές και αναπνέουσες καθώς και μεμβράνες αλουμινίου ανακλαστικής μόνωσης DB και SB
 • μεγάλη ποικιλία σε συντηρητικά ξύλου, βερνίκια εμποτισμού, ΤΕΑΚ ΟΙL κλπ.
 • κολώνες από σύνθετο ξύλο όπως και μεταλλικές κολώνες με όλα τα  εξαρτήματά τους (κεφαλοκόλωνα) κλπ.
 • ειδικά μεταλλικά εξαρτήματα στέγης όπως βάσεις, γωνίες διαφόρων τύπων,λάμες, σύνδεσμοι δοκοθήκες κλπ. είδη καθώς και όλα τα απαραίτητα στριφώνια, βίδες, torx, καρόβιδες κλπ.
 • στεγανωτικές ταινίες αυτοκόλλητες σε πολλά πλάτη και μεγάλη ποικιλία, ρολά εύκαμπτου αλουμινίου, ρολά έγχρωμης λαμαρίνας κλπ, μαστίχες, αρμόκολες PU,  σφραγιστικά PU, έγχρωμο μονωτικό κορφιάδων κλπ
 • φυσικά κεραμίδια ρωμαϊκά-ολλανδικά-γαλλικά (κόκκινα, λευκά, μπεζ, ώχρα, ροζ, γκρι, καφέ) από πηλό
 • φυσικά κεραμίδια από πηλό επισμαλτωμένα έγχρωμα, σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων με αυξημένη αντοχή, κατάλληλα ιδιαίτερα για ορεινά
 • τσιμεντοκεράμιδα σουηδικού τύπου με μεγάλη αντοχή στους παγετούς των ορεινών περιοχών και με εργοστασιακή εγγύηση 25 ετών, σε πολλά χρώματα (κεραμιδί, γκρι, καφέ κλπ) καθώς και δίχρωμα
 • ιταλικά κεραμίδια, φυσικά από πηλό καθώς και τσιμεντοκεράμιδα με ειδικά σχέδια και μορφή, επίπεδα, μεγάλες διαστάσεις και ιδιαίτερες αποχρώσεις
 • βυζαντινά παραδοσιακά κεραμίδια κόκκινα, μπεζ, δίχρωμα (καπάκι- λούκι)
 • ασφαλτικά κεραμίδια τύπου TEGOLA σε πολλά χρώματα και σχέδια (ορθογώνια –
 • κυκλικά κλπ) καθώς και ασφαλτικά φύλλα ONDULIN, όπως επίσης και ασφαλτόπανα με έγχρωμη ψηφίδα κεραμιδί, πράσινη, λευκή, γκρι κλπ.
 • υδρορροές αλουμινίου οριζόντιες και κάθετες λευκές και σε πολλές αποχρώσεις όπως επίσης και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την τοποθέτησή τους (στηρίγματα, τάπες. γωνίες κλπ)
 • πολυκαρβονικά φύλλα κυψελωτά θερμοανακλαστικά διαφανή και έγχρωμα, καθώς και διάφανα ρολά αυλακωτά και επίπεδα, όπως επίσης και πολυεστερικά φύλλα
 • παράθυρα στέγης, φεγγίτες εξόδου καθώς και ξύλινα στεγάκια – στέγαστρα παραθύρων
 • πάνελ πολυουρεθάνης στέγης τραπεζοειδή έγχρωμα πάχους 3-4-5cm καθώς και πάνελ πολυουρεθάνης στέγης με μορφή ρωμαϊκού κεραμιδιού σε πολλά μήκη. Τα πάνελ έχουν ωφέλιμο πλάτος φύλλου 1,00 μέτρο. Επίσης, πάνελ πλαγιοκάλυψης επίπεδο σε πολλά πάχη 3-4-5 cm κλπ
 • λαμαρίνα έγχρωμη διαμορφωμένη με σχέδιο κεραμιδιού γαλλικό και ρωμαϊκό καθώς επίσης λαμαρίνα τραπεζοειδή και λαμαρίνα κυματοειδή έγχρωμη και γαλβανιζέ.
 • θερμομονωτικά υλικά όπως εξηλασμένη πολυστερίνη XPS, γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη EPS GRAPHITE, λευκή διογκωμένη πολυστερίνη EPS, ορυκτοβάμβακας, πετροβάμβακας, μπλε διογκωμένη πολυστερίνη EPS κλπ.

Πολλά θερμομονωτικά και υγρομονωτικά υλικά για την επισκευή και την αναβάθμιση της μόνωσης μιας υφιστάμενης στέγης, είναι επιλέξιμα και επιδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ.

Η επιχείρησή μας συνεργάζεται με έμπειρους και εξειδικευμένουςς τεχνίτες κατασκευής στεγών, που μπορούν να αναλάβουν κάθε κατασκευή σας.

Η πολυετής εμπειρία της επιχείρησής μας, μας δίνει το πλεονέκτημα να σας προσφέρουμε τις πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις με σύγχρονα πιστοποιημένα μονωτικά – στεγανωτικά υλικά νέας γενιάς και ξυλεία άριστης ποιότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί συνολικά ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων (θερμοπρόσοψη)

Είναι πια γνωστή σε όλους, η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει από την εφαρμογή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης του κέλυφους του κτιρίου, τόσο σε υφιστάμενα κτίρια όσο και σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές.

Εξωτερική θερμομόνωση ΕΒΕΞ καραπιπέρης Ακράτα, Δερβένι

Με την αυστηρή επιλογή των κατάλληλων ποιοτικών υλικών και τη σωστή εφαρμογή και τοποθέτησή τους, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει έως και 60%. Παράλληλα, δημιουργείται αποτελεσματική στεγάνωση (υγρομόνωση) του κτιρίου καθώς και αισθητική αναβάθμισή του.

Στις υφιστάμενες κατοικίες, το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμοπρόσοψη) είναι επιλέξιμο και επιδοτείται από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ.

Η επιχείρησή μας διαθέτει όλα τα κατάλληλα ποιοτικά υλικά για την εφαρμογή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης. Συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένα συνεργεία με πολύχρονη εμπειρία. Τα υλικά θερμοπρόσοψης, στην επιχείρησή μας, είναι ετοιμοπαράδοτα και άμεσα διαθέσιμα.

Έχουμε τα κατάλληλα υλικά για εφαρμογή σε κάθε υφιστάμενη επιφάνεια (τοίχο, μπετό, τούβλο, τσιμεντοσανίδα, υαλοσανίδα, πλάκες εξωτερικής χρήσης κλπ) με όλες τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται.

Εξωτερική θερμομόνωση υλικά ΕΒΕΞ Καραπιπέρης Ακράτα, Κόρινθος

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι:

 • επισκευαστικά κονιάματα – τσιμέντα – έτοιμοι σοβάδες
 • κόλλες συγκόλλησης πολυστερίνης XPS – EPS και πετροβάμβακα
 • βύσματα στερέωσης πολυστερίνης διαφόρων τύπων σε μεγάλη ποικιλία, κατάλληλα για τούβλο, μπετό, τσιμεντοσανίδα, πλάκα εξωτερικής χρήσης, ινοσανίδα κλπ
 • EPS διογκωμένη πολυστερίνη λευκή ETICS σε πολλές πυκνότητες και πάχη
 • EPS γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη ETICS σε πολλές πυκνότητες και πολλά πάχη. GRAGHITE EPS
 • XPS εξηλασμένη πολυστερίνη- πετροβάμβακας ETICS πολλών ειδικών τύπων και σε μεγάλη ποικιλία παχών
 • Ινοπλισμένο επίχρισμα – κόλλα θερμοπρόσοψης FIBERPLUS
 • υαλόπλεγμα εξωτερικής θερμομόνωσης
 • γωνιόκρανα pvc και νεροσταλάκτες pvc με πλέγμα καθώς και μεταλλικούς οδηγούς εκκίνησης κλπ.
 • ειδικά αστάρια, πρόσφυσης, υψηλής διείσδυσης, χαλαζιακά, νερού, ακρυλικά κλπ
 • έτοιμοι σοβάδες έγχρωμοι παστώδεις υδατοαπωθητικοί με σιλικόνη και με μεγάλες αντοχές στην ηλιακή ακτινοβολία U/V καθώς και με αντίδραση στη φωτιά (ακαυστότητα Α2)

Εσωτερικές παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια

Γενικά μπορούν να γίνουν πολλές μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο εσωτερικό των κτιρίων και ιδιαίτερα των κατοικιών με πολλά θετικά αποτελέσματα και αξιόλογη εξοικονόμηση ενέργειας όπως :

Θερμομόνωση ψευδοροφών που είναι κατασκευασμένες από ξυλόπλακες (νοβοπάν ή χάρντμπορντ) ή με ταβάνι ξύλινο ραμποτέ – επένδυση ή με πλαστικό ταβάνι ραμποτέ

Με τη σωστή χρησιμοποίηση, διάστρωση και εφαρμογή ορυκτοβάμβακα ή πετροβάμβακα ή πολυστερίνης μέσα στην ψευδοροφή, δηλαδή πάνω από το ταβάνι, επιτυγχάνουμε άμεσα θετικά αποτελέσματα για τη σύγχρονη και επιτυχή θερμομόνωση της υπάρχουσας ψευδοροφής μας χωρίς μεγάλο κόστος.

Η θερμομόνωση ψευδοροφών είναι δαπάνη επιλέξιμη και επιδοτούμενη από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ.

Η χρησιμοποίηση γυψοσανίδας σαν τελική εξωτερική επιφάνεια, τόσο σε επενδύσεις τοίχων στο εσωτερικό του κτιρίου όπως και για την κατασκευή με αυτήν νέων ενδιάμεσων χωρισμάτων, όσο και σε νέες κατασκευές ψευδοροφών, επενδύσεων και άλλα.

Η γυψοσανίδα συνδυαζόμενη πάντοτε με τη χρησιμοποίηση ορυκτοβάμβακα ή πετροβάμβακα, προσφέρει μία αποτελεσματική λύση ανακαίνισης, που σαφώς αναβαθμίζει τους χώρους που εφαρμόζεται στο εσωτερικό των κτιρίων.

Γι’ αυτό και συνεχώς η χρήσης της γυψοσανίδας διευρύνεται.

Γυψοσανίδες Αίγιο,Πάτρα, Ακράτα ΕΒΕΞ Καραπιπέρης

Ταυτόχρονα, το σύστημα αυτό, περιορίζει σημαντικότατα την ενέργεια που καταναλώνουμε, λόγω της αξιόλογης εξοικονόμησης ενέργειας που προκύπτει από την εφαρμογή θερμομόνωσης που μας προσφέρει αυτή η λύση.

Δηλαδή, η συνδυασμένη χρησιμοποίηση γυψοσανίδας και θερμομονωτικού υλικού, είναι μια αποτελεσματική λύση που προσφέρει άμεσα σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας με λογικό κόστος κατασκευής.

Κατασκευή ψευδοροφής με τη χρησιμοποίηση θερμομονωτικού υλικού σε διώροφες κατοικίες με μασίφ ξύλινο πάτωμα.

Σε διώροφες κατοικίες με μασίφ ξύλινο πάτωμα, που είναι τοποθετημένο επάνω σε ξύλινα δοκάρια, ενδιάμεσα των ορόφων, χωρίς να υπάρχει κάποια θερμομόνωση, συνιστάται στο ταβάνι του ισογείου η κατασκευή ψευδοροφής με τη χρησιμοποίηση θερμομονωτικού υλικού όπως ορυκτοβάμβακας, πετροβάμβακας, EPS διογκωμένη πολυστερίνη ή XPS εξηλασμένη πολυστερίνη, έτσι ώστε να περιορίζονται οι θερμικές απώλειες από τον ένα όροφο στον άλλο όροφο.

καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο fibran

Με τον τρόπο αυτό, προκύπτει η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτόνομα του κάθε ορόφου, χωρίς να υπάρχουν ψυχρές ζώνες που να επηρεάζουν δυσμενώς την θέρμανση στους χρησιμοποιημένους χώρους. Έτσι περιορίζονται οι απώλειες, οπότε δεν απαιτείται επιπλέον κατανάλωση ενέργειας πέραν από αυτή που πραγματικά χρειάζεται για τη θέρμανση ή τη ψύξη μόνο των χρησιμοποιημένων χώρων.

Ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, μπορούμε ταυτόχρονα να επιτύχουμε και αξιόλογη ηχομόνωση, πράγμα που είναι απαραίτητο στις σύγχρονες κατοικίες.

Τοποθέτηση πατωμάτων στα δάπεδά μας.

Είναι γνωστή σε όλους η αρχοντιά, η θαλπωρή και η ζεστασιά που πραγματικά προσφέρουν τα ξύλινα πατώματα. Σε κάποια ανακαίνιση που προγραμματίζουμε να κάνουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά την επιλογή της τοποθέτησης πατώματος laminate ή ημιμασίφ προγυαλισμένου πατώματος, επάνω στα υπάρχοντα δάπεδα από πλακάκια, μαρμαρίνες ή μωσαϊκά, παλαιά μαρμάρινα δάπεδα κλπ.

Είναι αναγνωρισμένη διαχρονικά από την αρχαιότητα, η θερμομονωτική αξία του ξύλου. Εκτός από το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρει και την συνολική αναβάθμιση του χώρου που τοποθετείται. Επιπλέον, το πάτωμα μας παρέχει ζεστασιά και εξοικονόμηση ενέργειας.

Θερμομόνωση στεγών που όταν κατασκευάστηκαν επάνω στην πλάκα του κτιρίου, δεν είχαν τοποθετηθεί θερμομονωτικά υλικά.

Σε πολλές υφιστάμενες στέγες που είχαν προ ετών κατασκευασθεί και επάνω στην τελική πλάκα του κτιρίου δεν είχε γίνει τότε κατά την κατασκευή τους, καμία θερμομόνωση, γίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού ώστε να υπάρξη σαφώς βελτιωμένη εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε μία παλιά στέγη που ήταν φτιαγμένη πριν χρόνια χωρίς να υπάρχει μόνωση (με συνέπεια να έχει μεγάλες απώλειες θερμότητας), να γίνει σύγχρονη και με επαρκή θερμομόνωση, έτσι ώστε να προκύπτει σοβαρότατη εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους.

Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο Πάτρα Πολυστερίνη γραφιτούχα EPS

Ανάλογα με το είδος της στέγης, τον τρόπο κατασκευής της , το σχέδιο της στέγης και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, λόγω των ετών που έχουν παρέλθει από το χρόνο κατασκευής της, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί θερμομονωτικό υλικό που εναλλακτικά μπορεί να είναι:

 • εξηλασμένη πολυστερίνη XPS
 • διογκωμένη πολυστερίνη γραφιτούχα EPS
 • διογκωμένη πολυστερίνη λευκη EPS
 • πετροβάμβακας σε πλάκες ή ρολά
 • ορυκτοβάμβακας σε πλάκες ή ρολά

Κάτω από την υπάρχουσα κεραμοσκεπή, τοποθετείται το κατάλληλο θερμομονωτικό υλικό επάνω στην πλάκα του κτιρίου. Η συγκόλληση του θερμομονωτικού υλικού πρέπει να γίνει επάνω στην επιφάνεια της πλάκας, με τη χρήση ειδικής κόλλας συγκόλλησης πολυστερίνης και με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση κάποιων ειδικών βυσμάτων στερέωσης, αν απαιτείται.

Η τοποθέτηση του θερμομονωτικού υλικού γίνεται με συνεχόμενη διάστρωσή του επάνω στην επιφάνεια της πλάκας, χωρίς κενά (σεντόνι).

Το θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις αυτές, περιορίζει δραστικά τις θερμικές απώλειες της στέγης. Κατά την τοποθέτηση του θερμομονωτικού υλικού επάνω στην πλάκα, στα σημεία που υπάρχουν τα κατακόρυφα ξύλα ή τα σίδερα του σκελετού της στέγης, το θερμομονωτικό ύλικό κόβεται με όση μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται.

Εκεί που εφάπτεται το θερμομονωτικό υλικό με άλλα υλικά της στέγης και προς αποφυγή ύπαρξης θερμογέφυρας, στο μικρό κενό που θα προκύψει, χρησιμοποιούμε αφρό πολυουρεθάνης ή άλλο κατάλληλο σφαγιστικό προϊόν. Με τον τρόπο αυτό, σφραγίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα τα τυχόν κενά που προέκυψαν μεταξύ του θερμομονωτικού υλικού και των κάθετων στοιχείων της στέγης.

Η θερμομόνωση υπάρχουσας στέγης είναι επιλέξιμη δαπάνη από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ και επιδοτείται.

ΕΒΕΞ Καραπιπέρης εξοικον΄λομηση ενέργειας κεραμοσκεπή

Μείνετε μαζί μας για το τρίτο και τελευταίο μέρος του άρθρου μας πάνω στην εξοικονόμηση ενέργειας!

Scroll to Top