καραπιπερης εβεξ αιγιο πατωματα laminate

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι διαχρονικά τα ξύλινα δάπεδα είναι οικολογικά και φιλικά δάπεδα ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον στον χρήστη. Παρακάτω με ένα πολύ απλό και εύκολο τρόπο θα γνωρίσετε τον κόσμο του laminate πατώματος. Κάνουμε ερωτήσεις που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι και δικές σας και τις απαντάμε με τρόπο μεστό και κατανοητό ερευνώντας σε βάθος το θέμα του laminate πατώματος.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για το Laminate πάτωμα

ΕΡ.  Γιατί να επιλέξω ξύλινο δάπεδο;

ΑΠ. Η επιλογή του τύπου δαπέδου που θα χρησιμοποιηθεί, είναι καθαρά προσωπική επιλογή του κάθε πελάτη καθώς καλύπτει μια πραγματική του ανάγκη. Εμείς μπορούμε να επισημάνουμε μόνο τα πολλά και σοβαρά πλεονεκτήματα που έχουν όλα τα ξύλινα δάπεδα (laminate, ημιμασίφ, μασίφ σε σχέση με τα πλακάκια, τα μωσαϊκά, τα μάρμαρα κλπ).

Η θαλπωρή, η ομορφιά, η διαχρονικότητα, η οικολογία, η σημαντική υπεραξία που προσδίδουν στο ακίνητο, το κύρος που προσδίδουν στο χώρο που τοποθετούνται τα ξύλινα πατώματα είναι μόνο λίγα από τα γνωστά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.


ΕΡ. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξύλινο δάπεδο μόνο στο σπίτι ή μπορώ και σε κατάστημα, γραφείο και γενικά σε επαγγελματικούς χώρους;

. Φυσικά, ξύλινο δάπεδο μπορεί να μπει τόσο σε οικίες και διαμερίσματα όσο σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.

Στις ημέρες μας, τα πατώματα laminate είναι πλέον η βασική επιλογή σε πολλούς χώρους κατοικιών (υπνοδωμάτια-καθιστικά κλπ) αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους. Κυριαρχούν σε χώρους υπνοδωματίων, καθιστικών αλλά και σε χώρους γραφείων, εκθέσεων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, καταστημάτων εστίασης, σε εμπορικά κέντρα κλπ. Η αντοχή των laminate αποτελεί χαρακτηριστικό τους, γι’ αυτό και θεωρείται πολύ επιτυχημένο προϊόν από το 1978 που πρωτοεμφανίσθηκε.

karapiperis aigio laminate patomata

ΕΡ.  Να επιλέξω πάτωμα από ξύλο μασίφ, ημιμασίφ ή να προτιμήσω τα πατώματα laminate;

ΑΠ. Αν το βασικό κριτήριο επιλογής τους πατώματος είναι η τιμή, σίγουρα τα πατώματα laminate είναι μία σαφώς πολύ πιο οικονομική λύση σε σχέση με τα μασίφ πατώματα ή τα ημιμασίφ προγυαλισμένα πατώματα, που είναι αρκετά ακριβότερα από τα laminate.

Τα laminate δεν υστερούν σε αισθητική γιατί είναι αντίγραφα ξύλων και μοιάζουν με το φυσικό πραγματικό ξύλο.


ΕΡ.  Που οφείλεται η οικονομικότερη τιμή των laminate σε σχέση με τα πατώματα από φυσικό ξύλο;

ΑΠ. Τα laminate παράγονται με βάση το σκληρό τεχνητό ξύλο HDF (HIGH DENSITY FIBERBOARD) που παράγεται υπό πίεση σε ειδικές πρέσες  σε μεγάλες θερμοκρασίες και τεχνητή απεικόνιση της εικόνας του κάθε ξύλου που θέλουμε να εμφανίσουμε επάνω στην επιφάνεια του πατώματος. Αυτή η διαδικασία παραγωγής, μειώνει σημαντικά το τελικό κόστος του προϊόντος.

Φυσικά, τα laminate για να είναι αξιόπιστα, πρέπει να έχουν όλες τις απαραίτητες ευρωπαϊκές και διεθνείς πιστοποιήσεις.

Τα νέας γενιάς πατώματα laminate έχουν εξελιχθεί σημαντικά τόσο σε αντοχές, όσο σε εμφάνιση, σε υφή και σε στυλ. Με σύγχρονο design και πολλές δυνατότητες επιλογών ξύλου, ξύλου vintage, ανάγλυφου ξύλου, πέτρας, πλάκας, τσιμέντου κλπ.

Τα φυσικά ξύλα παράγονται από την υλοτομία πολλών διαφορετικών ειδών κορμών δένδρων, που τεμαχίζονται  σε εργοστάσια πριστηρίων, επεξεργάζονται κατάλληλα σε ραμποτέζες παραγωγής πατωμάτων και διαμορφώνονται σε ξύλινα πατώματα αφού τυποποιηθούν σε διαστάσεις κατά πάχος, πλάτος και μήκος

Φυσικά, έχει προηγηθεί η διαδικασία τεχνητής αποβολής της υγρασίας τους σε ειδικά στεγνωτήρια, στα επιθυμητά επίπεδα καθώς και το φούρνισμά τους όπου απαιτείται (οξιά κλπ). Όλη αυτή η διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας καθιστούν την μασίφ φυσική ξυλεία πατωμάτων κατά πολύ ακριβότερη από τα laminate.

Οικονομικότερη λύση σε σχέση με τα μασίφ πατώματα είναι συνήθως τα ημιμασίφ προγυαλισμένα πατώματα. Φυσικά, σπουδαίο ρόλο στην τιμή του πατώματος τόσο στα μασίφ όσο και στα ημιμασίφ πατώματα παίζει το είδος του ξύλου από το οποίο αποτελείται το πάτωμα (πχ δρυς, ιρόκο κλπ).


ΕΡ.  Ποιο πάτωμα  έχει  το πιο οικονομικό κόστος τοποθέτησης;

ΑΠ. Είναι σίγουρο ότι το εργατικό κόστος του μάστορα για την τοποθέτηση των πατωμάτων laminate είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα μασίφ πατώματα. Υπολογίζεται ότι το εργατικό κόστος τοποθέτησης των πατωμάτων laminate είναι 60-70% χαμηλότερο από το κόστος τοποθέτησης των μασίφ πατωμάτων και τουλάχιστον 40-50% φθηνότερο από το κόστος τοποθέτησης των ημιμασίφ προγυαλισμένων πατωμάτων. Το πάτωμα laminate είναι πιο εύκολο στην τοποθέτηση σε σχέση με το μασίφ πάτωμα.


ΕΡ.  Έχουν τα laminate πατώματα αντοχή και διάρκεια ζωής;

ΑΠ. Τα ποιοτικά πατώματα laminate που παράγονται από σύγχρονες ευρωπαϊκές βιομηχανίες με αυστηρές προδιαγραφές και με την χρησιμοποίηση κατάλληλων και ποιοτικών υλικών, δεν υστερούν σε τίποτα από τις προδιαγραφόμενες ποιότητες κάθε εργοστασίου που αναφέρονται στις αντοχές για την συγκεκριμένη χρήση που προτείνονται.

Τα ποιοτικά laminate έχουν U/V προστασία, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις γρατσουνιές, στα γδασίρματα, στα χτυπήματα, στο κάψιμο από τσιγάρο, τη φθορά που προκαλείται από την τριβή, τις υγρασίες κλπ. Τα laminate παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Το καθημερινό σφουγγάρισμα δεν αποτελεί πρόβλημα για τα laminate πατώματα γιατί τα νέας γενιάς laminate αποτελούνται από άνθυγρο HDF.


ΕΡ. Είναι δυνατόν να τοποθετήσουμε παντού και σε κάθε χώρο μας την ίδια ποιότητα laminate, με μοναδικό κριτήριο ότι αισθητικά μας αρέσει κάποιο πάτωμα;

.  Όχι, η σωστή επιλογή είναι ανάλογα με τη χρήση του, να τοποθετούμε το κατάλληλο πάτωμα laminate.

Άλλη ποιότητα πατώματος laminate χρησιμοποιούμε στην οικιακή χρήση, άλλη ποιότητα σε καταστήματα και επαγγελματικούς χώρους.

Υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες επιλογής του κατάλληλου laminate πατώματος που πρέπει να τοποθετηθεί στο χώρος μας.

Μπορούμε να επιλέξουμε το laminate που αισθητικά μας αρέσει μέσα από μία πλούσια συλλογή χρωμάτων και σχεδίων που διαθέτει η επιχείρησή μας. Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοήσουμε, αν το laminate που μας αρέσει, ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του χώρου που  θέλουμε να το τοποθετήσουμε.

karapiperis patrra laminate

ΕΡ. Σε ποιο πάτωμα η συντήρηση και επισκευή του είναι πιο εύκολη;

ΑΠ.  Στα μασίφ  πατώματα υπάρχει η γνωστή μέθοδος  του τριψίματος και της επαναβαφής του με τα κατάλληλα βερνίκια πατώματος. Αυτό μπορεί να γίνει συνολικά  σε όλο το δωμάτιο που συντηρούμε ή αν είναι μικρή η ζημιά, μπορεί να είναι επιτυχής η τοπική επισκευή του πατώματος, ακόμα και σε τμήμα του, με την ίδια πάντα διαδικασία. Στα πατώματα laminate η επισκευή τους, παρότι είναι πιο οικονομική, δεν είναι εντελώς απλή.

Απαιτείται η απομάκρυνση των μεμονωμένων φθαρμένων  τεμαχίων που θέλουμε να αλλάξουμε και η επανατοποθέτηση – κούμπωμα των νέων τεμαχίων πατώματος. Αναγκαίο είναι ο πελάτης να έχει φυλάξει στην αποθήκη του μια μικρή ποσότητα από το πάτωμα laminate που είχε τοποθετήσει, έτσι ώστε στην περίπτωση που προκύψει ζημιά, να έχει στα χέρια του το ίδιο πάτωμα laminate για να γίνει η επισκευή-συντήρηση.


ΕΡ. Είναι τα ξύλινα πατώματα κατάλληλα για τοποθέτηση σε χώρους που υπάρχει εγκαταστημένη ενδοδαπέδια θέρμανση;

ΑΠ.  Τόσο τα πατώματα laminate όσο και τα προγυαλισμένα ημιμασίφ πατώματα είναι απολύτως κατάλληλα για δάπεδα στα οποία υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση.


ΕΡ. Στα πατώματα laminate είναι απαραίτητη η ύπαρξη υποστρώματος;

ΑΠ.  Τα πατώματα laminate πρέπει να τοποθετούνται επάνω σε λεία και στεγνή επιφάνεια υποστρώματος. Είναι απαραίτητο να μην υπάρχει υγρασία στο υπόστρωμα του δαπέδου. Επίσης, για την σωστή τοποθέτηση, θα πρέπει το υφιστάμενο υπόστρωμα να μη παρουσιάζει  προβλήματα στην επιπεδότητά του. Το κακό υπόστρωμα δημιουργεί προβλήματα στην τοποθέτηση των laminate.

Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στην επιπεδότητά του κατά την κατασκευή του.


ΕΡ. Χρειάζεται η τοποθέτηση ηχομονωτικού υποστρώματος κατά την εγκατάσταση του πατώματος laminate;

ΑΠ.  Άποψή μας είναι ότι προκειμένου να έχουμε ηχομόνωση, είναι απόλυτα απαραίτητη η τοποθέτηση ηχομονωτικού υποστρώματος κάτω από το πάτωμα laminate. Τα πλεονεκτήματα εκτός από την ηχομόνωση (ελαχιστοποίηση των κτυπογενών θορύβων) είναι πολλά.

Το ηχομονωτικό υπόστρωμα μπορεί να προσφέρει επιπλέον βοήθεια  κατά την τοποθέτηση του πατώματος σε περίπτωση που δεν υπάρχει άριστη επιπεδότητα του υποστρώματος του δωματίου. Εξάλλου, με την χρήση του ηχομονωτικού υποστρώματος υπάρχει καλύτερη ακουστική χωρίς να αισθανόμαστε στο περπάτημα την αίσθηση του κούφιου που θα υπήρχε αν δεν είχε διαστρωθεί το ηχομονωτικό υπόστρωμα.


ΕΡ.  Στην αφή, το πάτωμα laminate μοιάζει με φυσικό ξύλο στην υφή του;

ΑΠ.  Το πάτωμα laminate εμφανισιακά μοιάζει πολύ με το φυσικό ξύλο, είναι όμως μια τεχνητή απεικόνισή του. Στην αφή είναι εντελώς διαφορετική η αίσθηση της υφής του. Η υφή των μασίφ και ημιμασίφ πατωμάτων έχουν σίγουρα την φυσική υφή του ξύλου στο άγγιγμά τους. Το laminate σαν τεχνητό προϊόν έχει εντελώς άλλη αίσθηση στο άγγιγμα σε σχέση με τα φυσικά ξύλα.


ΕΡ. Στο μπάνιο μπορώ να βάλω πάτωμα laminate;

ΑΠ.  Τα πατώματα laminate αποφεύγουμε να τα βάζουμε σε χώρους με έντονη υγρασία. Είναι εσφαλμένο να τοποθετηθεί laminate στο μπάνιο γιατί εκεί υπάρχει συνεχώς νερό και πολύ υγρασία.

Όλα αυτά θα δημιουργήσουν σύντομα φθορές στο laminate.

Στο μπάνιο μπορεί να τοποθετηθεί πάτωμα εξωτερικού χώρου ντεκ, το οποίο αντέχει στην υγρασία. Αυτό αποτελεί επιλογή για τους λάτρεις του ξύλου και αντιπροσωπεύει νέες τάσεις του interior design.


ΕΡ.  Είναι υγιεινά για τον χρήστη τα πατώματα laminate;

ΑΠ.  Όλα τα laminate και ημιμασίφ πατώματα που διαθέτει η επιχείρησή μας, είναι πιστοποιημένα με όλες τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές και διεθνείς πιστοποιήσεις FSC – PEFC – CARD2 – M1 -A+ πιστοποιήσεις τόσο για την οικολογική προέλευσή τους από αειφόρα δάση όσο και την ασφαλή διαδικασία παραγωγής τους και υγιεινής για το χρήστη, χωρίς την χρήση φορμαλδεΰδης.

Είναι πιστοποιημένα μεταξύ άλλων και με blue angel “γαλάζιο άγγελο” για την απόλυτη υγιεινή τους και την ασφάλεια του χρήστη.

Η επιχείρησή μας διαθέτει πατώματα laminate και προγυαλισμένα ημιμασίφ παραγωγής γνωστών και επώνυμων ευρωπαϊκών βιομηχανιών ( ΤΑRKETT Γερμανίας) που παράγουν με τα πιο αυστηρά  στάνταρντ υγιεινής για το τελικό χρήστη με πολύ χαμηλές

εκπομπές πτητικών ουσιών low voc για καλή ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων. Τα laminate τοποθετούνται κουμπωτά  ange lock-unifit, οπότε δεν χρησιμοποιείται κόλλα για την τοποθέτησή τους, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχουν τυχόν βλαβερές εκπομπές από τα χημικά της κόλλας. Τα πατώματα laminate της TARKETT κατασκευάζονται κατά 84% από ξύλο που προέρχεται από δάση καλής διαχείρισης που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Τα laminate συνιστώνται για αλλεργικούς διότι καθαρίζονται εύκολα και δεν υπάρχουν σημεία τους, όπου εγκλωβίζεται η σκόνη που ενοχλεί όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.


ΕΡΌταν το ξύλινο πάτωμα, μετά από πολλά χρόνια αρχίζει να παλιώνει, συνεχίζει να είναι ελκυστικό και όμορφο;

.  Το ξύλινο πάτωμα, όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν χάνει την ομορφιά του, την αρχοντιά του και την διαχρονικότητά του.

Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα άλλο υλικό που διατηρεί τόσο πολύ την αξία του, μετά από πολλά χρόνια, έστω και γερασμένο.

Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε πόσα άσχημα δείχνουν τα φθαρμένα, αλλοιωμένα και ραγισμένα πλακάκια σε ένα δάπεδο.

Επίσης, πολύ άσχημη εικόνα δίνουν τα γεμάτα τρύπες μωσαϊκά γιατί λείπουν οι ψηφίδες τους ή τα ρηγματωμένα και αποσαθρωμένα μάρμαρα.

Όλοι έχουμε δει παλιά πατώματα από ξύλο που παρότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που τοποθετήθηκαν, διατηρούν την αίγλη τους, την ομορφιά τους και τη λειτουργικότητά τους. Εξάλλου, στις ανακαινίσεις το σύνηθες είναι να τοποθετήσουμε πάτωμα laminate ή προγυαλισμένο επάνω σε δάπεδα με πλακάκια ή μάρμαρα ή μωσαϊκά κλπ. Το αντίθετο όμως δεν συμβαίνει ποτέ.

Αυτό αποδεικνύει στην πράξη, την υπεροχή των ξύλινων δαπέδων σε σχέση με τα άλλα δάπεδα.


ΕΡ.  Προσφέρουν τα πατώματα laminate θερμομόνωση;

ΑΠ.  Τα laminate της TARKETT είναι κατασκευασμένα κυρίως από φυσικό ξύλο σε ποσοστό που αγγίζει το 84%. Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδεικνύει, λόγω της πρώτης ύλης του laminate, ότι αυτό παρέχει φυσική θερμομόνωση όπως όλα τα ξύλινα πατώματα.

Τα ξύλινα δάπεδα, πέραν της απαράμιλλης αισθητικής τους, προσφέρουν και σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας γιατί έχουν μεγάλες θερμομονωτικές ικανότητες. Αποτελούν λοιπόν την κύρια επιλογή δαπέδων στις χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες (Σουηδία, Γερμανία, Καναδά, Ρωσία κλπ).


ΕΡ.  Μπορώ να τοποθετήσω laminate επάνω σε δάπεδο από μωσαϊκό ή πλακάκια;

ΑΠ.  Ασφαλώς και μπορεί να τοποθετηθεί πάτωμα laminate επάνω σε δάπεδο από πλακάκια ή μωσαϊκό. Φυσικά θα πρέπει να τοποθετηθεί επάνω στο παλιό δάπεδο το ηχομονωτικό υπόστρωμα αφού πριν έχει ελεγχθεί η επιπεδότητα του παλαιού δαπέδου.


ΕΡ.  Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε laminate σε ένα μόνο δωμάτιο επάνω στα πλακάκια που ήδη υπάρχουν και δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε laminate στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, τι γίνεται με την υψομετρική διαφορά περίπου 1cm που θα προκύψει μετά την τοποθέτηση του laminate;

ΑΠ.  Είναι συνηθισμένο και απλό θέμα. Αρκεί να τοποθετηθεί ένα ανισόπεδο μεταλλικό προφίλ στο σημείο που σταματάει το laminate και συναντάει το υπόλοιπο δάπεδο που είναι από πλακάκια.

Μπορείτε να δείτε όλα τα laminate και ημιμασίφ προγυαλισμένα πατώματα της TARKETT στο site μας.

Μπορείτε επίσης στο site μας, να πατήσετε στους ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ στην TARKETT, εκεί θα δείτε αναλυτικά όλα τα προϊόντα της TARKETT.

Μπορείτε να δείτε και από κοντά όλα τα πατώματα laminate και προγυαλισμένα ημιμασίφ της TARKETT στον εκθεσιακό μας χώρο, όπου υπάρχει μεγάλη ποικιλία δειγμάτων.

Θα χαρούμε να έχουμε σύντομα νέα σας.

Scroll to Top