Τόσο  σε  νεοανεγειρόμενες οικοδομές όσο και  σε  ανακαινίσεις  κατοικιών, καταστημάτων, εμπορικών  κέντρων, βιομηχανικών  χώρων κλπ, τα  τελευταία  χρόνια  εφαρμόζεται  με  μεγάλη  επιτυχία  το  αντιρηγματικό  σύστημα.

Το  σύστημα  αυτό  εφαρμόζεται  σε  κάθε  είδους  τοιχοποιία  είτε είναι παλιά,  είτε είναι καινούργια, όπως σε τοίχους  κτισμένους  από  πορομπετόν (ytong – alfa block – κλπ block ) από  τούβλο,από ΗΡΑΚΛΙΤ, από τουβουλέτες, από  τσιμεντοσανίδα, από υαλοσανίδα, από ινοσανίδα  κλπ.

     Το ελαστικό και ινοπλισμένο αυτό αντιρηγματικό σύστημα, έχει πολλά σοβαρά πλεονεκτήματα, όπως τον πολύ σύντομο χρόνο κατασκευής, την άψογη τελική επιφάνεια που προσφέρει, την αποφυγή βαφής λόγω χρησιμοποίησης έγχρωμης πάστας (έτοιμου επιχρίσματος – σοβά) στο  χρώμα επιλογής του πελάτη κλπ. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα υλικά, όπως η ινοπλισμένη κόλλα επίχρισμα της ΘΡΑΚΩΝ (THC  405  FIBER  PLUS), τα ειδικά  υαλοπλέγματα 160gr. (clima plus), τα ειδικά γωνιόκρανα PVC με πλέγμα, τους κατάλληλους νεροσταλάκτες  PVC clima  plus  κλπ.

αντιρηγματικό σύστημα Καραπιπέρης ΕΒΕΞ Αίγιο, Πάτρα, Ακράτα, Κόρινθος

     Τα έξι στάδια εφαρμογής του αντιρηγματικού συστήματος, κόλλα – πλέγμα – κόλλα – πάστα, είναι  πολύ  εύκολο  να  πραγματοποιηθούν  με  τη σωστή σειρά, αρκεί να δώσουμε τη σημασία που πρέπει στη διαδικασία κατασκευής.

Αντιρηγματικό σύστημα: τα στάδια της εφαρμογής

Στάδιο Α

Απαιτείται καλός καθαρισμός της τελικής επιφάνειας του τοίχου που θα γίνει η εφαρμογή. Εάν υπάρχουν κάποιες ζημιές στην τοιχοποιία, είναι απαραίτητο να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες επισκευές στις τυχόν βλάβες που υπάρχουν στην τοιχοποιία ή στο σκυρόδεμα.

Στάδιο Β

Η επιφάνεια, τόσο της τοιχοποιίας όσο και του σκυροδέματος, πρέπει να ασταρωθεί με το κατάλληλο ακρυλικό αστάρι primer. Το αστάρι αραιώνεται με νερό σε αναλογία έως 1 προς 3. Ανάλογα με την εποχή, δηλαδή αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, μπορούμε να κάνουμε την εφαρμογή του συστήματος, στον ασταρωμένο τοίχο, μετά από 3 έως 7 ώρες περίπου.

Στάδιο Γ

Τοποθετούνται τα γωνιόκρανα PVC με υαλόπλεγμα, στις γωνίες, στα παράθυρα, στις πόρτες και γενικά σε κάθε άνοιγμα και ακμή. Τοποθετείται περιμετρικά στα παράθυρα και στις πόρτες τμηματικά υαλόπλεγμα όπου απαιτείται. Στην άνω πλευρά των παραθύρων, στις μπαλκονόπορτες, στις πόρτες κλπ, τοποθετείται ειδικός νεροσταλάκτης PVC με πλέγμα. Επίσης, στα μπαλκόνια (στην κρέμασή τους) στην κάτω εμπρόσθια πλευρά τους, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση νεροσταλάκτη PVC προς αποφυγή του φαινομένου καταστροφής των επιχρισμάτων,με την πάροδο του χρόνου. Συχνά βλέπουμε να συμβαίνει καταστροφή των επιχρισμάτων σε πολλές παλαιότερες ή νεότερες οικοδομές, όταν δεν είχαν τοποθετηθεί στα μπαλκόνια, οι κατάλληλοι νεροσταλάκτες εξαρχής, κατά την κατασκευή των κτιρίων. Παρατηρούμε γενικά στις οικοδομές εξωτερικά, ότι όταν δεν έχει τοποθετηθεί νεροσταλάκτης pvc, ώστε να διώχνει τα βρόχινα νερά, αυτά γλείφουν σε μεγάλη έκταση κάτω από τα μπαλκόνια και με την πάροδο του χρόνου, ρηγματώνουν και καταστρέφουν τους σοβάδες.

Στάδιο Δ

Εφαρμογή στην τοιχοποιία των δύο στρώσεων του ινοπλισμένου επιχρίσματος- κόλλας THC 405 FIBER PLUS. Το πάχος της πρώτης στρώσης, αναλόγως της τοιχοποιίας, γίνεται συνήθως 5 – 6 χιλιοστά. Ενώ η πρώτη στρώση του επιχρίσματος έχει εφαρμοσθεί στην τοιχοποιία και είναι ακόμα νωπή, τοποθετείται το υαλόπλεγμα clima plus 160gr/μ2. Φυσικά, πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες επικαλύψεις περίπου 15cm στα σημεία που εφάπτεται το υαλόπλεγμα μεταξύ του, γιατί τα ρολά του υαλοπλέγματος έχουν πλάτος 1,00μ. Το υαλόπλεγμα πρέπει να πιέζεται με τη σπάτουλα και να εγκιβωτίζεται μέσα στο ήδη εφαρμοσμένο νωπό επίχρισμα. Ενώ πλέον το υαλόπλεγμα έχει ενσωματωθεί στο επίχρισμα, εφαρμόζουμε επιπλέον άλλη μία λεπτή στρώση επιχρίσματος, τη δεύτερη στρώση με THC 405 FP. Την στρώση αυτή, προσπαθούμε να την κάνουμε όσο περισσότερο λεία μπορούμε. Είναι απαραίτητο και σημαντκό, τα μάτια του υαλοπλέγματος να έχουν καλυφθεί πλήρως από το επίχρισμα THC 405 FP. Τη δεύτερη στρώση, την επιπεδώνουμε με τις ειδικές σπάτουλες που χρησιμοποιούνται στην θερμοπρόσοψη (πλαστική και ανοξείδωτη σπάτουλα μήκους 28cm). Με τις σπάτουλες αυτές,γενικά εργαζόμαστε στη θερμοπρόσοψη και στο αντιρηγματικό σύστημα. Η ινοπλισμένη κόλλα – επίχρισμα THC 405 FIBER PLUS είναι ένα εξειδικευμένο ινοπλισμένο επίχρισμα με βάση το τσιμέντο, ενισχυμένο με πολυμερικά πρόσθετα, χαλαζιακή άμμο και ασβεστολιθικά fillers.

Στάδιο Ε

Ανάλογα με την εποχή (χειμώνας ή καλοκαίρι), τις κλιματολογικές συνθήκες, την τοποθεσία της οικοδομής (ορεινά ή πεδινά) καθώς και με το χώρο που θα εφαρμοσθεί το αντιρηγματικό σύστημα (στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του κτιρίου), ασταρώνουμε τις υφιστάμενες επιφάνειες συνήθως μετά από 4 -8 ημέρες. Το αστάρι που χρησιμοποιούμε, είναι το ακρυλικό αστάρι πρόσφυσης GLX 494 της ΘΡΑΚΩΝ. Το αστάρι αυτό είναι λευκού χρώματος αλλά υπάρχει η δυνατότητα να το χρωματίσουμε στη χρωστική μας μηχανή στο χρώμα που επιθυμεί ο πελάτης. Το αστάρι αυτό είναι το πιο κατάλληλο και χρησιμοποιείται τόσο σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές χρήσεις. Το αστάρι GLX 494 υπερτερεί από όλα τα άλλα συνήθη αστάρια που κυκλοφορούν στην αγορά γιατί, εκτός των άλλων, περιέχει ρητίνη σε υψηλά ποσοστά καθώς και χαλαζιακή άμμο. Το αστάρι GLX 494 έχει μεγάλη απόδοση, εξαιρετική κάλυψη και υψηλή εργασιμότητα. Είναι ιδανικό για χρήση σε πορώδεις επιφάνειες, σοβάδες κάθε είδους, γυψοσανίδες, σκυρόδεμα, τσιμεντοσανίδες, υαλοσανίδες, τσιμεντοκονίες κλπ. Το αστάρι αυτό προσφέρει, εκτός των άλλων, εξαιρετική πρόσφυση, αδιαβροχοποίηση και στεγανοποίηση των επιφανειών που εφαρμόζεται. Όταν ο πελάτης θέλει να έχει βαμμένη έγχρωμη την τελική επιφάνεια των τοίχων του, καλό θα είναι, να χρωματίζουμε στην χρωστική μας μηχανή το αστάρι GLX 494 PRIM, στην απόχρωση που έχει επιλεγεί από τον πελάτη.

Στάδιο ΣΤ

Μετά το αστάρωμα που κάναμε με το αστάρι GXL 494, ακολουθεί η εφαρμογή του τελικού διακοσμητικού επιχρίσματος του αντιρηγματικού συστήματος, χρησιμοποιώντας την πάστα DEC 428 CLIMA PLASTER. To DEC 428 είναι ινοπλισμένο ακρυλικό επίχρισμα ενισχυμένο με σιλικόνη. Είναι κατάλληλο τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση.

Το DEC 428 έχει το πλεονέκτημα να προσφέρει προστασία ακαυστότητας κλάσης Α2-s1.d0. Το σοβαρότατο πλεονέκτημα της προστασίας ακαυστότητας Α2 που προσφέρει το τελικό επίχρισμα DEC 428 της ΘΡΑΚΩΝ, δεν είναι το μόνο του πλεονέκτημα, γιατί εκτός των άλλων, προσφέρει τέλεια υδατοαπωθητικότητα και άριστη διαπνοή των επιφανειών που εφαρμόσθηκε.

   Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι με τον χρωματισμό της πάστας DEC 428 στη χρωστική μας μηχανή, στο χρώμα που επιθυμεί ο πελάτης, θα έχουμε την επιθυμητή έγχρωμη τελική επιφάνεια. Έτσι επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων, αποφεύγοντας συνολικά το σοβαρότατο κόστος της εργασίας βαφής καθώς και της αξίας των χρωμάτων, στόκων, ασταριών κλπ υλικών που με το κλασικό τρόπο κατασκευής θα χρησιμοποιούσαμε.

Τμήματα αντιρηγματικού σοβατίσματος Καραπιπέρεης ΕΒΕΞ Αίγιο, Πάτρα

   Το DEC 428 είναι επίχρισμα  με μεγάλη ελαστικότητα και πρόσφυση. Προσφέρεται σε λευκή ή σε έγχρωμες τελικές επιφάνειες. Χρωματίζεται σε 600 και πλέον αποχρώσεις στην χρωστική μηχανή της επιχείρησής μας στο χρώμα επιλογής του πελάτη, μέσω του συστήματος ultra colour system της ΘΡΑΚΩΝ.

   Το DEC 428 προσφέρεται σε τελικές επιφάνειες scratch με κοκκομετρία 1,00 1,20 1,50  2,00 mm, σε RILLEN με κοκκομετρία 1,5 και 2,00 mm καθώς και σε FINE.

Η μεγάλη αυτή ποικιλία που προσφέρει η πάστα DEC 428, δίνει τη δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει ο πελάτης την υφή και την κοκκομετρία που επιθυμεί να έχει η έγχρωμη ή λευκή τελική επιφάνεια του επιχρίσματος. Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού, αποφεύγουμε τις ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες, περιορίζουμε τις υγρασίες, την εμφάνιση μούχλας και πολλά άλλα γνωστά προβλήματα που παρατηρούμε στις οικοδομές.

    Σε περιοχές που η οικοδομή εφάπτεται στη θάλασσα, όπως σε πολλά νησιά μας και παραθαλάσσιες περιοχές, υπάρχει εναλλακτικά η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πάστα – τελικό επίχρισμα DEC 428 σιλικονούχο.

   Οι ιδεώδεις θερμοκρασίες εφαρμογής του αντιρηγματικού συστήματος είναι από 5 βαθμούς Κελσίου έως 30 βαθμούς Κελσίου, όταν γίνεται η εφαρμογή του σε εξωτερικούς χώρους. Πρέπει να αποφεύγουμε την εφαρμογή του συστήματος, όταν εργαζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους και αναμένεται άμεσα ή μέσα στην ίδια ημέρα βροχή.

   Η επιλογή του αντιρηγματικού συστήματος  τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς αυξανόμενη σε σχέση με τους κλασικούς τρόπους σοβατίσματος και επισκευών, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Εκτός από την ασφάλεια της αντιρηγματικής προστασίας, η επικράτησή της οφείλεται και στην ιδιαίτερα ελκυστική τελική επιφάνεια που προσφέρει, στην εξοικονόμηση κόστους και στη διάρκεια ζωής της.   

Scroll to Top